Cruisen door de Galapagos!

Een droom die uitkomt: snorkelen en duiken tussen de haaien, dolfijnen, schildpadden, zeehonden en varen tussen bijzondere vogelsoorten rondom de Galápagoseilanden. Want veelal alles wat daar te zien is, zie je onder of op het water en niet aan land. Met uitzondering van de reuzenschildpadden natuurlijk!

Maar hoe dan?

Je moet er echt wel wat geld voor achter de hand en voor over hebben, want de vluchten erheen zijn niet goedkoop. Maar echt: je zult er geen moment spijt van hebben. Elke keer als ik aan dit bezoek denk, krijg ik overal kippenvel. Vanuit Guayagil, Ecuador betaal je zo’n 400 euro per persoon voor een retourvlucht en je bent al 100 euro aan entreekosten kwijt voor het betreden van het nationaal park (Galápagos). Vluchten vanuit Nederland variëren enorm in prijs. Een gevalletje niet denken maar doen.

Cruisen v.s. zelf eilandhoppen

Als je graag weet waar je aan toe bent en je vindt het dan niet erg om wat meer geld uit te geven, kun je vanuit Nederland bijvoorbeeld een cruise regelen. Bijvoorbeeld via Lonesome George kun je zien wat je kunt verwachten tijdens een cruise en de te bezoeken spots met andere aanbieders vergelijken. Ben je flexibel en durf je het aan om ter plekke een goedkopere cruise te boeken: doen! Onderhandelen is hier heel normaal. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te gaan eilandhoppen en losse excursies te boeken. Dit zal je uiteindelijk bijna net zo veel gaan kosten en je komt op minder bijzondere plekken, doordat het grootste gedeelte van de Galápagos eilanden behoren tot beschermd gebied waar je alléén kunt komen onder begeleiding van een gecertificeerde gids. Daarom adviseer ik je om er dan toch nèt iets meer geld aan te besteden.

eilandhoppen galapagos

eilandhoppen galapagos

Santa Cruz – het toeristische hart

In ons geval boekten we ter plekke, want we vlogen vanuit Guayagil naar Baltra. Vanuit daar vertrekt er een pondje naar Santa Cruz waar bussen klaarstaan om je mee te nemen naar het hart van dit eiland: Puerto Ayora. Hier kun je bij veel verschillende bureaus allerlei tours en cruises boeken. Een hostal boeken van te voren is handig, want het is er wel druk in het hoogseizoen. Wanneer jouw spullen gedropt zijn in een hostel of bij een bookingoffice, kun je het Darwin Centre bezoeken om de reuzenschildpadden te zien. Deze geweldig grote beesten zijn op loopafstand te vinden. Dit is een vrij commercieel gebeuren, dus als je meer tijd hebt, raad ik je aan om naar de El Chato farm 2 te gaan op Santa Cruz, waar de schildpadden veel vrijer in de natuur leven en je kunt hier nog een lavatunnel(tje) meepikken.

galapagosreuzenschildpad - The Giant Tortuise

Galapagosreuzenschildpad, symbool van de Galapagos Eilanden

Als je een dagje of een paar dagen extra hebt op Santa Cruz kun je overwegen om een highlands/taxitour te doen. Elke taxichauffeur weet direct waar je het over hebt als je dit noemt en je kunt zo langs verborgen plekjes gaan zoals een gigantische schommel, lavatunnels, craters en bijvoorbeeld Rancho El Chato. Wat op dit eiland ook nog de moeite waard is, vind ik de vismarkt: waar de vis niet verser kan en de vogels niet enthousiaster kunnen. De gretige en brutale pelikanen kunnen hun geluk niet op met alle visresten die hen worden toegeworpen.

Heb je tijd en wil je nog even relaxen, voetballen of surfen, na een wandeling van 30 minuten? Dan kun je naar Tortuga bay gaan. Dit is een lang uitgestrekt strand dat bekend staat om goede surfgolven. Hier zijn vaak veel surfende locals te vinden. Op San Cristóbal kan men ook een lekkere maaltijd klaarmaken. Op alle eilanden kun je een dagmenu bestellen, zowel ‘s middags als ‘s avonds. Dit bestaat uit een soepje en een gekozen hoofdgerecht met vaak, hoe verrassend, vis en rijst. Dit kost je zo’n 3 euro p.p. ‘s Avonds is het gezellig in het centrum! Daar zetten ze tussen alle restaurantjes tafels neer, wat lijkt op één lang restaurant wanneer alle backpackers/toeristen zij aan zij genieten van een goede maaltijd.

surfen galapagos

Surfen bij Tortuga bay

San Cristóbal – een zeeleeuw paradijs

Vanuit Santa Cruz kun je de omliggende eilanden zelfstandig bereiken door een watertaxi wat je zo’n 30 euro per persoon kost. Wij kozen ervoor om San Cristóbal een paar dagen op eigen houtje te ontdekken en dit was een goede keuze, want wat is dit een relaxt eilandje met een goede sfeer. Wanneer je aankomt met de boot kun je alle zeehonden al zien wachten op het strand en je kunt er letterlijk op een bankje naast gaan zitten of zelf in het zand naast gaan liggen. Hier hebben we zo’n highland/taxitour gedaan met een taxichauffeur in een groepje van vier personen, dan is het goed te betalen: zo’n 5 euro per persoon voor een hele dag. Je komt dan langs een schildpaddenfarm, een kratermeer en naar een geweldig mooi strand aan de andere kant van het eiland: Puerto Chino. Zorg ervoor dat je niet te vroeg afspreekt voor de terugreis met je chauffeur, want hier wil je ècht wel even blijven om dieren te spotten en lekker te chillen op dit bountystrand!

En ben je into duiken? Dan moet je echt naar Kickerrock! Een van de vele geweldige locaties, waar je met net zo veel geluk als wij haaien, zeehonden, roggen en schildpadden in één oogwenk kunt zien. Je gaat hier niet heel diep en je duikt tussen twee grote rotsen door, waardoor er ook weinig stroming staat. Met nóg meer geluk spot je hamerhaaien tijdens deze duik. Fantastisch mooi hier, dus niet overslaan! Een excursie met twee duiken kost je hier rond de 45 euro. ’s Middags kun je de dag lekker verwerken op het strand La Loberia, waar je goedkoop met een taxi heen kunt gaan. Je kunt hier heerlijk chillen met de zeehonden, surfers zien knallen en snorkelen tussen de schildpadden. Super easy en helemaal geweldig!

Hostaltip: Hostal Romy. De eigenaar woont hier met zijn familie. Je mag er binnen koken als je dat wilt, je kunt je kleding wassen en hier staan de beste bedden van het eiland en een geweldige douche. Dit kun je wel gebruiken na een dag of een paar dagen op zee te hebben rondgedobberd.

kickerrock galapagos

Kicker Rock, onderwaterpareltje van de Galapagos bij San Cristóbal

Reuzenschildpadden op San Cristobal

Reuzenschildpadden op Santa Cruz

Schildpaddenfarm Galapagos

Schildpaddenfarm: Charles Darwin Centre, Galápagos

Dé absolute Galapagos highlight

Een cruise van vijf dagen op een catamaran (zie link Lonesome Jorge) inclusief crew, eten, drinken, eigen hut, snorkel, flippers en excursies klinkt natuurlijk fantastisch. En dat ís het ook, want wat je tijdens deze dagen allemaal te zien krijgt is bijna onbeschrijflijk en zo kleurrijk. Daarom hieronder een aantal foto’s die je hopelijk een beter beeld zullen geven. Geloof me: het is er FindingNemoMooi! De onderwaterwereld hier zit zo vol leven en is nog zo puur: men zorgt zichtbaar enorm goed voor dit natuurgebied en ze zijn er zeer terecht heel erg trots op. Zorg er wel voor dat je medicatie bij je hebt tegen reisziekte, tenzij je graag zelf de vissen voert. 😉

blauw-met-gele-visschool

Een heleboel Dory’s

blauwvoetgent Galapagos

The famous Blue footed boobies at Pinzon island

leguaan galapagos eilanden

Supportive marine iguana’s op Sombrero Chino

fregatvogel

Fregatvogel op San Cristóbal

speelse zeehond

Speelse zeehond bij Rabída island

Je komt de rode rotskrab overal tegen op de Galapagos eilanden, vaak in grote groepen

Doe de krab! – Sombrero Chino

Een dobberende schildpad

Een dobberende schildpad

zeeleeuw galapagos

Een zeeleeuw die het goed bekeken heeft

Toch op eigen houtje?

Ga jij toch liever op eigen houtje eiland hoppen? Of dat nou is omdat je zelf zo avontuurlijk bent of omdat je toch wat meer op de centen wilt letten, op ieder te bereiken eiland kun je vele tours boeken, die je naar fantastische plekken brengen. Wil je wat minder massaal en meer authentiek op verkenning? Dan is het altijd een goed idee om de locals in te schakelen. Deze vriendelijke Galápagossers weten alle hidden gems te vinden en zijn blij om deze met je te delen. Zo heb je voor een bezoekje naar een ‘geheime’ snorkelspot niet meer budget nodig dan 3 euro.

Eén ding is zeker: elk eiland heeft genoeg te bieden op het gebied van strand, schildpadden broedcentra, snorkel- en duikactiviteiten, vulkaantours, etc. En dan nog het relaxte eilandsfeertje wat je vindt op bijvoorbeeld Isla Isabela. Hier kun je met een drankje op het strand genieten van de zonsondergang, dichtbij het centrum. Chillen op het strand bij Casa Rosada in een hangmat of zitzak. Flamingo’s spotten in laguna Salinas. Het houdt niet op!

Kyra
Laatste berichten van Kyra (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>