Met Holland America Line naar Alaska cruisen

Delfts blauwe borden, uniformen met een oranje knoopje, een portret van het koninklijk echtpaar. Op subtiele wijze is de Dutch heritage terug te vinden aan boord van de Nieuw Amsterdam. Eén van de schepen van Holland America Line.

Van stoomboot naar cruiseschip

Eind jaren tachtig werd Holland America Line opgeslokt door de Amerikaanse multinational Carnival. Als exploitant van de befaamde passagiers- en vrachtroute tussen New York en Rotterdam bestierde Holland America Line decennialang deze route. Stoomschepen legden het af tegen de opkomende luchtvaart. Begin zeventiger jaren was de klassieke Nieuw Amsterdam het laatste schip dat de route aflegde. Voor die tijd verbreedde Holland America Line al haar horizon door ook naar de meer exotische bestemmingen zoals bijvoorbeeld Alaska te varen. Het roer moest om. En dat ging richting cruises.

Cruiseschip de Nieuw Amsterdam
Cruiseschip de Nieuw Amsterdam van Holland America Line

Nederlandse roots

Alle dertien schepen hebben Nederlandse namen. Altijd eindigend op ‘dam’. En onze nationale driekleur wappert trots in de mast. Iets na het krieken van de ochtend kruipt een in een blauwe overall geklede man de boeg op. Het rode zwemvest dat hij erover draagt vloekt bij zijn werkpak. Vanaf het bovenste dek volg ik zijn bewegingen. Aan het koord van de mast geeft hij een stevige ruk en hijst vervolgens het rood wit en blauw in de lucht. Het Wilhelmus ligt op mijn tong. Deze week is de Nieuw Amsterdam mijn verblijf en vervoer. Dat geldt ook voor de overige 2.260 andere passagiers. En 836 zeelieden die deel uit maken van de bemanning. Het tien jaar oude schip is gek op de koude Noord-Amerikaanse wateren. Dat geldt overigens niet alleen voor haar. Liefst zeven andere schepen van de maatschappij doen Alaska deze zomerperiode aan. ‘We are Alaska’ luidt de slogan dan ook niet voor niks.

Met Holland America Line naar Alaska cruisen
De Nederlandse roots van Holland America Line
Holland America Line

Mooie binnenkomst

Vancouver, zaterdagochtend iets na vijven. Ik schuif de gordijnen open. Donker buiten. Een cruiseschip ligt aan de kade van Canada Plaza. Dat lag er vannacht nog niet. Het is niet mijn schip. Dat is nog onderweg. Stanley Park wacht eerst op me. Om half zeven hobbel ik nog met de slaap in mijn ogen door het park. Drie eekhoorntjes achtervolgen elkaar door het hoge gras en klauteren een boom in. Golfjes beginnen het zandstrandje op te rollen. Een zeilbootje wijkt uit naar rechts. Daar is iets aan de hand. Ik zie de Nieuw Amsterdam langzaam onder de imposante Lions Gate Bridge door schuiven. Terug van Alaska. Over een paar uurtjes kan ik al aan boord.

De Nieuw Amsterdam schuift langzaam onder de imposante Lions Gate Bridge door
Nieuw Amsterdam Vancouver
Holland America Line Vancouver
De Nieuw Amsterdam vanaf Stanley Park in Vancouver

Geen feestschip

Rebecca straalt die middag op het grote podium van het Main Theater. Dit doet ze niet voor de eerste keer. Als cruisedirector is ze de stem van het schip. Cruise newbies worden bijgepraat over de gang van zaken aan boord en wat men waar kan vinden. Het blijft de eerste dagen toch altijd even zoeken aan boord. Niet alleen naar de voor- en achterkant van het schip. Klokslag vier uur schalt de hoorn en komt de Nieuw Amsterdam in beweging. Het is geen feestschip waar de alcohol rijkelijk vloeit op de tonen van een stevige beat. Geen glijbanen, minigolf of een nachtclub. Het aanbod van activiteiten aan boord is meer van intellectuele aard. Kooklessen, lezingen, en workshops bijvoorbeeld. Op het achterdek klinkt op gedempte toon muziek van de Sail Away party. Anderhalf dag aan boord op zee voor de boog, alvorens we weer voet op vaste grond zetten.

Nieuw Amsterdam Canada Plaza in Vancouver
Afvaart Nieuw Amsterdam Vancouver
Dag Vancouver, op naar Alaska
Lions Gate Bridge gezien vanaf de Nieuw Amsterdam
Main Theater Nieuw Amsterdam

Fijn kraaiennest voor de echte verkenners

Vijftien comfortabele loungestoelen op een rijtje. Vaak zijn ze vanaf ’s ochtends vroeg al bezet. In de zitjes erom heen is meestal nog wel een plekje vrij. Voorzijde van het schip, bovenste dek. Dit is Explorations Central (EXC) en het Crow’s Nest. Levensgrote tablets zijn geïntegreerd in twee hoge tafels in het deel dat de hub wordt genoemd. Interactieve kaarten en bestemmingsinformatie is hier met een simpele swipe te raadplegen. Ook fysieke boekwerken ontbreken niet. De bibliotheek met fijne zithoekjes bevindt zich ook hier. Midden in het Crow’s Nest staat de virtual bridge. Informatie over het schip en de route in real time is hier zichtbaar. Natuurlijk ontbreekt een fijne bar niet. In het EXC theater dat ook onderdeel van de ruimte uitmaakt, wordt dagelijks EXC talks georganiseerd; lezingen en workshops over de natuur en omgeving. Gedurende de week kwamen lezingen voorbij over onder meer walvissen en de inheemse volken van Alaska. Ook aan de iconische hondenslee race Iditarod die dwars door Alaska gaat, de tegenhanger van de Yukon Quest is een EXC talk gewijd.Glacier Bay

Zeedag

Gewoon de hele dag ontspannen op een ligstoel op het achterdek terwijl de schitterende omgeving voorbij trekt is geen gekke manier om een dag op zee door te brengen. Mits het weer dat toestaat natuurlijk. Strenge winters zijn er nog steeds. Echter hebben de warme zomers Alaska inmiddels ook bereikt. ’s Ochtends vroeg is het vaak nog fris en wat heiig. Al gauw breekt de zon door en wordt de temperatuur zodanig aangenaam dat ontblote benen en armen comfortabel zijn. Een duik in het zwembad dat zich op het middendek bevindt blijft wel een wat frisse onderneming waar hoofdzakelijk kinderen zich aan wagen. Bij echt slecht weer schuift men het dak gewoon dicht waardoor er een binnenbad ontstaat. Ook op een zeedag is het niet moeilijk om in beweging te blijven. De ruime gym is een prima plek voor een stevige workout. Dek drie heeft een buitengang rondom het schip. Drie rondjes zijn goed voor een wandeling van een mijl. Ook dek elf biedt ruimte voor sportiviteit. Het basketbalpleintje kan tevens als tennisbaan of voetbalveldje worden gebruikt. Het is goed om in beweging te blijven. Want het leven is goed aan boord van de Nieuw Amsterdam.
Culinaire hoogstandjes op zee

Eten kan het klokje rond. Wat je wil en waar je wil. Lido Market is het buffet restaurant waar ontbijt, lunch en diner elkaar bijna opvolgen. Op vaste tijden kan er a la carte worden gedineerd in The Dining Room. Een snelle hap haal je bij New York Pizza. Of bij de buurman Dive-inn At The Terrace Grill. Hier staan hamburgers, hotdogs en frietje op het menu. Tegen een toeslag is het mogelijk te dineren in een aantal speciality restaurants. Tamarind is het voortreffelijke Aziatische restaurant in de nok van het schip. Naast uitstekende gerechten ook een prachtig uitzicht. Vlees staat veelvuldig op het menu van de Pinnacle Grill. En voor Italiaans georiënteerde gerechten kun je terecht in Canaletto. Gedurende een week kauwen de meer dan tweeduizend passagiers er behoorlijk wat door heen. Ingrediënten moeten worden ingekocht en tot maaltijden worden bereid. Daarna volgt de logistieke uitdaging om alles te serveren. De grote baas in de keuken is de charismatische Thomas. Een forse kerel van Duitse komaf met een ronde buik. Een kok zoals een kok eruit hoort te zien. Leuk is de behind the scenes rondleiding door de keuken die aan gasten wordt gegeven. Enthousiast vertelt Thomas over de uitdagingen dat koken voor tweeduizend gasten binnen een tijdspanne van enkele uren met zich mee brengt. Hij heeft een sterke voorkeur voor lokale gerechten en specialiteiten. Op het menu verschijnt deze week met enige regelmaat vis en verse zalm is dan ook echt vers.
Bestemming en omgeving staan centraal

Met een microfoontje en klein versterkertje in zijn handen staat Darrian op het achterdek. Om hem heen heeft zich een menigte van tientallen mensen verzameld. Hij is de Nature Host van deze cruise. ‘Wildlife spotting on deck’ is de activiteit van vanochtend. Vijftig paar ogen speuren over het water op zoek naar dieren. Darrian geeft enthousiast alvast toelichting op de wildlife die hier aanwezig is. Ook organiseert hij gedurende de cruise meerdere praatjes en is hij beschikbaar voor allerhande vragen. En dat is best fijn op een cruise waar de natuur feitelijk centraal staat. Ook op het gebied van entertainment is ruimschoots aandacht voor de schitterende omgeving waarin we varen. Een absoluut hoogtepunt is de BBC Earth Experience. Schitterende beelden van de BBC serie Wild Alaska worden op een groot scherm in het theater getoond, ondersteund door een live optreden van een groep musici. De combinatie leidt tot een uur durende adembenemende show.

Volop entertainment

Aandachtig worden de handelingen van de kok gevolgd. Hij demonstreert hoe je een zalmpje fileert. De zaal van deze America’s kitchen zit stampvol. Even daarvoor werd een workshop gegeven over fotobewerking gegeven in de Microsoft Studio. Holland America Line heeft een aantal mooie samenwerkingsverbanden opgezet. Op het gebied van entertainment bijvoorbeeld. ’s Avonds wordt de keuken omgedraaid en verandert de zaal in een blues club. De B.B. King Blues Club welteverstaan. Artiesten worden ingevlogen vanuit bakermat Memphis. Ook in het Lincoln Center Stage is het muzikaal smullen. Popmuziek wordt door zes Oekraïense musici in een instrumenteel jasje gestoken. Bovendien is er tot in de late uurtjes vertier in Billboard Onboard.Nog meer vaderlandse tintjes

Eigenlijk toch best iets om trots op te zijn. De Nederlandse vlag die wappert op de boeg. De Orange party, de oliebollen en het kopje snert herinneren je aan het vaderland. En ook nog eens een Nederlandse kapitein. Marco heeft vanuit het keukenraampje thuis uitzicht op het oude kantoor van zijn werkgever aan de Maas. Al meer dan tien jaar deelt hij als kapitein de lakens uit. En dat is meer dan alleen aan een stuurwiel draaien. Hij is feitelijk eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen aan boord. De CEO van het schip. Vaak is Marco te vinden met zijn staff te vinden op de brug. Een stuurwiel hangt er nog steeds. Meer voor de sier. De besturing van het schip is zodanig geautomatiseerd dat een deel van de huidige apparatuur eigenlijk overbodig is. Leuk is dat iedereen de gelegenheid heeft om Marco het hemd van het lijf te vragen. ‘Ask the captain’ is een uurtje waarin de kapitein ontspannen op het podium van het theater zit en de vragen vanuit de zaal beantwoord.Brede doelgroep

Holland America Line biedt opvarenden een bijzondere ervaring die past bij de bestemming van de cruise. Zo staat Alaska gedurende de cruise centraal. Workshops, lezingen of excursies, je leert zoveel van de bestemming. Wat overigens niet betekent dat men zich alleen richt op of geschikt is voor volwassenen. Ook zijn er genoeg kinderen aan boord. De kidsclub, teenclub, zwembad en het sportveldje bieden voor hen ook genoeg vertier. Multigeneratie reizen, waarbij de grootouders ook mee gaan, zijn duidelijk in opkomst. De standaard best grote staterooms zijn er in talrijke uitvoeringen. Binnen de drie varianten staterooms veranda, seaview en interior zijn weer verschillende opties voor het aantal slaapkamers en bedden mogelijk.

stateroom Holland America Line

We are Alaska

Het leven aan boord van de Nieuw Amsterdam is bijzonder aangenaam. Op weg naar het exotische Alaska. Met de meest ervaren cruiseline voor dit traject. Die de bestemming volledig tot leven brengt. En een vaderlands tintje heeft. Over de grootspraak ‘we are Alaska’ is geen woord gelogen.

Holland America Line - We Are Alaska

 

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>