Charmes van het oude München

Ik stap de drempel over, de trein in. Ik merk dat het een beetje dubbel voelt om weer weg te gaan. Net 1,5 maand terug en dan alweer weg voor het nieuwe avontuur. Dit gevoel maakt gelijk plaats voor enthousiasme, gezonde spanning en nieuwsgierigheid. Ik til mijn backpack van mijn rug, zet hem op de grond en plof neer op de bank. Daar gaan we. Het nieuwe avontuur tegemoet: mijn backpack en ik. Een gouden duo, al zeg ik het zelf. Het nare aan lange treinreizen vind ik altijd het overstappen, voor mij was het niet anders: Zwolle, Arnhem, Düsseldorf Hbf en dan eindig ik in München. Mijn eindbestemming voor vandaag.

Ik zie Mariette al staan, een vriendin die ik in Australië heb leren kennen, en waarmee ik de Beierse hoofdstad München ga verkennen. Eenmaal uitgestapt lopen we naar ons hostel naast het centraal station. Nadat we zijn ingecheckt gooien we onze backpack neer en maken een rondje door het hostel. Daarna lopen we naar buiten en maken kennis met de Zuid-Duitse stad. Een mooie, oude stad met veel bezienswaardigheden. We maken deze dag een korte route door de oude binnenstad en eten ’s avonds in een heuse Australiëbar. Erg lekker eten, en zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Bezienswaardigheden van het oude München

De volgende dag nemen we de metro en willen veel bezienswaardigheden zien in München. We klimmen omhoog in de Peterskirche en hebben een fantastisch panoramazicht over de stad. Deze kerk werd in de 12e eeuw gebouwd in Romaanse stijl. De monniken uit deze kerk noemden het gebied Peterbergl, vandaar de naam voor de kerk. Het uit hout opgetrokken gebouw werd na 150 jaar vernield door een brand. De volgende 40 jaar, van 1328 tot 1368, werd de kerk heropgebouwd, dit keer met vele gotische motieven.

De plannen voor het Koningsplein zijn gecreëerd door Leo von Klenze. Hij zag deze plaats als een nieuw plein waar mensen konden samenkomen om te genieten van kunst. Het moest het centrum worden van München. Het plein is afgewerkt in 1862 en er werden drie klassieke gebouwen op het plein gebouwd: de Glyptothek met een verzameling van antieke Griekse en Romeinse sculpturen, een monumentale poort, de Propyläen en de Antikensammlung, een museum over de Antieke Wereld.

Königsplatz

Königsplatz met de drie klassieke gebouwen: Glyptothek, de Propyläen en de Antiksammlung

Het nieuwe stadhuis (das Neues Rathaus) is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw omdat het oude stadhuis te klein was voor de snelgroeiende stad. Dit nieuwe stadhuis is gebouwd op het beroemde Marienplatz (ook een must-see!). Er moesten 20 gebouwen worden afgebroken om plaats te maken voor het grote stadhuis. Dit gebouw is ontworpen door de 24-jarige Georg Hauberrisser, en de bouw is begonnen in 1867. Dit gebouw is vooral bekend door het klokkenspel aan de gevel, het vierde grootste van Europa. Elke dag om 11, 12 en 17 uur worden de 43 klokken geluid. Tegelijkertijd wordt er door de koperen poppen een voorstelling opgevoerd.

Uitzicht vanaf de Peterskirche

Uitzicht vanaf de Peterskirche op het nieuwe stadhuis

Je vindt in München op veel plekken ook mooie graffiti en nog veel meer mooie bezienswaardigheden die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken en bekijken. Bovendien ken ik geen stad ter wereld die nog zoveel van zijn oude tradities bewaard. Denk aan de Oktoberfesten, de Opera en de gezellige biergartens.

Graffiti in een tunnel in München

Graffiti in een tunnel in München

München: slapen & eten

Het 4You hostel is gelegen naast het centraal station en wordt op hostelworld.com gewaardeerd met een 8.0. Het is een schoon, basic en een echt backpackershostel. Je betaalt voor een kamer met acht mensen of meer een prijs per persoon per nacht van zo’n € 23,- Mocht je toch kiezen voor een tweepersoonskamer, reken dan op prijzen beginnend bij € 64,-.

In de Australische bar Ned Kelly’s eet je voor zo’n € 15,- per persoon een lekkere pasta, pizza of patat met lekkers. Uiteraard mag je een ultiem Beiers fenomeen als de Biergarten niet overslaan. Eén van de grootste (7.000 zitplaatsen!) zit in de Englische Garten, een van de grootste stadsparken ter wereld, en een heel traditionele Biergarten vind je op de Viktualienmarkt in de Altstad.

Kosten

München is met de trein (incl. overstappen) zo’n 10 uur reizen waarbij het je zo’n € 100 à 150,- kost, met de auto ben je korter onderweg namelijk 7,5 uur maar de benzinekosten kunnen een nare bijkomstigheid zijn als de olieprijzen hoog zijn. Daarnaast is vliegen verreweg het snelst en dit kan vanaf zo’n € 90 à 100,-.

München is niet te ver, niet te duur en als je van een oude stad houdt.. echt super om eens te bezoeken! De perfecte stad voor een heerlijke tussenstop of voor een langere stedentrip. Ik was er anderhalve dag voordat ik verder reisde, wat ik een beetje aan de korte kant vond. Dus ga naar München en blijf er minimaal een dag of drie!

Koen
Laatste berichten van Koen (alles zien)
  1. Metrocazar zegt:

    Leuk reisverslag Koen!

    München is inderdaad zeer zeker een bezoekje waard. Het is enerzijds een typisch duitse stad, en tegelijk heeft het ook iets italiaans.
    Mischien is ons metro navigatie systeem wel interessant voor degenen die München (voor het eerst) bezoeken.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>