Fijn fietsen in winters München

Kyle staat al op me te wachten aan de voet van het speelgoedmuseum. Een verdwaalde Amerikaan met een dikke muts op die in München is neergestreken, het kan verkeren. Af en toe breekt een waterig zonnetje door de grijze sluierbewolking. Temperatuur rond het vriespunt. Prima fietsweer.

Laagseizoen

Met haar 1,3 miljoen inwoners is München de derde grootste stad van Duitsland. Zo voelt het eigenlijk helemaal niet. Liefkozend noemde de Münchenaren hun stad Millionendorf. Het dorp met haar dik miljoen inwoners. Een aantal dat dagelijks toeneemt. En de vele toeristen die de stad bezoeken. München is populair. Met name vanaf half september barst de stad tijdens het wereldberoemde Octoberfest uit zijn voegen. Kyle vertelt me dat iedere zomer er sprake is van een geboortegolf. ‘Toename van gemiddeld 18%’, vertelt hij met een glimlach.

In de wintermaanden is het relatief rustig in de stad. Toch is het op de Marienplatz een drukte van belang. Het nieuwe stadhuis, dat allerminst nieuw oogt, is de grootste blikvanger op dit plein in het hart van het centrum. ‘Bijna elf uur’, verklaart Kyle de drukte. Iedere ochtend om elf uur wordt in de gevel van de toren das Glockenspiel opgevoerd. De metalen poppetjes die gedurende tien minuten een legende naspelen kunnen zich altijd op een enthousiaste menigte verheugen. We aanschouwen het tafereel een paar minuten alvorens af te haken. Hoog tijd om de pedalen in beweging te zetten.

De Marienplatz is het hart van het centrum van München


Veel groen

Langs één van de groene aderen van München, de oevers van de door de stad slingerende rivier de Isar, fietsen we richting de groene long aan de oostelijke zijde van de stad. Street-art fluistert een duister tunneltje behoorlijk op. ‘Dit laat ik graag zien’, licht Kyle toe. ‘Een stukje Berlijn in München’. De kleurrijke pieces misstaan in de hoofdstad zeker niet.

In de stad vind je verschillende prachtige pieces

De Englischer Garten strekt zich bijna uit over de volledige lengte van de stad. Oorspronkelijk aangelegd als jachtvelden voor de adel is het uitgegroeid tot één van de grootste stadsparken van Europa. Voor de locals is het uitgestrekte park een geliefde plek om recreëren. Hardlopen, fietsen, paardrijden en zelfs surfen. Ook bij de huidige temperatuur proberen een aantal koele kikkers de golven van het riviertje de Eisbach te bedwingen. Het is een vermakelijk schouwspel waarbij men na gemiddeld nog geen drie seconden op de plank te hebben gestaan in het ijskoude water valt.

Weer of geen weer, er wordt bijna altijd gesurft

Ook in de winter is het een lommerrijk park. ‘In de zomer is er bijna geen doorkomen aan’, zucht Kyle. ‘Nu is het heerlijk.’ De groene oases tussen de fietspaden zijn nu verlaten. Over een aantal maanden wordt weer volop gepicknickt op de grasvelden. Nabij de Chinese pagode is het vaak ook een drukte van belang. Hier is de op één na grootste biergarten gevestigd. Met plaats voor ruim 7.000 lieden om hier op de donkergroene banken van een biertje te genieten. Nu zit een wat oudere man een krantje te lezen. Een halve liter pul witbier staat voor hem op tafel. Ach, het is al twaalf uur geweest. Kyle bestelt ook maar twee pullen. Onderdompelen in het lokale leven.

De Chinese pagode is diverse keren afgebrand is een geliefde ontmoetingsplek in het park

Alleen in de Englischer Garten kun je al een dag doorbrengen

Fijn fietsen

Het stadsleven lonkt weer. Het is fijn fietsen door München. Over de brede fietsstroken en paden is het veilig en efficiënt galopperen op je stalen ros. Via de Hofgarten duiken we de binnenstad weer in. De Beierse Staatskanselarij met haar enorme glazen vleugels ligt prominent aan deze tuin. Geïnspireerd door de Reichstag in Berlijn vond men ook hier dat het bestuur zichtbaar voor de burgers moet zijn. Veel glas dus. Aan de andere kant van de tuin bevindt zich het Residenz Paleis, dat tegenwoordig als museum in gebruik is. Langs de Odeonplatz passeren we het statige operagebouw, waar de stad aardig trots op is. De twee torens voorzien van een koepel die toebehoren aan de Frauenkirche doemen kort daarna op. Voordat ik het in de gaten heb draaien we de Marienplatz alweer op. Zo’n grote stad, maar toch ook weer zo compact.

De Beierse Staatskanselarij is niet te missen aan de Hofgarten

Vele bijzondere voorstellingen heeft het Opera gebouw meegemaakt

Sportief

Is een actieve fietstocht langs de highlights van München nog niet sportief genoeg?
De wondere witte Alpenwereld ligt op zo’n anderhalf uur van de stad. Er worden dagtours inclusief vervoer en skipassen aangeboden, zodat een dagje skiën tussendoor vrij eenvoudig te organiseren is.

Als voormalig gastheer van de Olympische Spelen beschikt München over meerdere accommodaties vanuit die tijd. In het noorden van de stad ligt het Olympiapark met de kenmerkende Olympiatoren. De vijf gekleurde ringen zijn uit het straatbeeld verdwenen, echter zijn de gebouwen grotendeels in tact gebleven en nog steeds in gebruik. Op zondagochtend baantjes trekken in het Olympisch zwembad is dus gewoon mogelijk.

Het Olympiapark is een groot terrein met veel sportfaciliteiten

Alhoewel de Spelen in 1972 zijn georganiseerd, ziet het terrein er nog verzorgd uit

Olympisch baantjes trekken is nog altijd mogelijk

Winters bezoek

Vanzelfsprekend is het buitenleven in de stad in de zomermaanden levendiger. Toch is een bezoek aan München in de wintermaanden ook zeker aan te raden. Iedere jaargetijde heeft natuurlijk zijn eigen charme. De winter in ieder geval.

Gedurende onze tijd in München verbleven in Super 8 Munich City North. Met Mike’s Bike Tours verkenden we de stad.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>