De Canadese Rockies: een van de mooiste plekken op aarde

Canada. Het land van de uitgestrekte bossen, de groenste natuur, de vriendelijke mensen en de toffe dieren in het wild. Canada is een land waar enorm veel mensen geweest zijn, komen of nog naartoe zullen gaan. Wat natuurlijk geen verrassing is als je ziet hoe mooi en groots het land is. Zo groot, dat ik maar een klein deel heb bezocht en hier in 21 dagen een van de mooiste weken van mijn leven heb gehad in Edmonton, Jasper NP & Banff NP. De Canadese Rockies!

Als we onze roadtrip beginnen vanuit Edmonton in de staat Alberta voelen we dat de vrijheid ons in de komende uren tegemoet gaat komen. In de grote stad merk je de vervuiling en we kunnen niet wachten tot we de stad uit zijn en de schone lucht van de bergen tegemoet rijden. Zelfs in de stad merk je dat Canada een groot land is: huizen staan ver uit elkaar, wegen zijn breed en de grote auto’s manoeuvreren zich moeiteloos door de straatjes.

Eenmaal buiten de stad gaat het raam open en waait de frisse lucht de auto in. De warme lucht van de vakantie vult de auto en geeft je dat ultieme vakantiegevoel. De brede, verlaten wegen leiden je richting de vele nationale parken die Canada rijk is.

Verlaten wegen in Canada

Hoe dichterbij je bij Jasper komt, hoe mooier de natuur!

Natuur in Canada

Een perfect begin met dit uitzicht!

Campgrounds in Canada

Vooraf hebben we een aantal kampeerplaatsen opgezocht die we wilden boeken, maar veel waren helaas uitverkocht. Uiteindelijk zijn we in het nationale park richting Snaring River Overflow Campground gereden, via een verlaten weg met om je heen dichtbegroeide bossen. Snaring River Overflow biedt veel ruimte voor een camper, tent, vouwwagen, caravan, etc. etc. Als je het terrein op komt rijden wordt er gelijk duidelijk gemaakt dat je in het leefgebied van beren zit dus dat je echt geen eten en andere geurige dingen buiten je tent mag laten liggen.

Je meldt je aan voor het aantal nachten dat je wilt blijven en betaalt hier rond de 15 dollar per nacht. Omgeven door de bergen, de frisse lucht, mooie natuur en grote kans om het wildleven te spotten maakt 15 dollar echt een schijntje. Hier hebben we twee dagen overnacht en het was echt prima. Drinkwater en een basic toilet zijn aanwezig.

Kamperen in Canada

Mooiere kampeerplek bestaat bijna niet. Omringd door bergen en mooie natuur op Snaring River Overflow Campground

Jasper National Park

Het plaatsje Jasper is een gezellig dorpje met veel toerisme. Je vindt er veel fastfoodbedrijven en souvenirwinkeltjes, maar ook veel winkels die gericht zijn op buitensporten en kamperen. Verder zit er een informatiedesk waar ze je veel kunnen vertellen over wat er allemaal te doen is. Als ik hier rondloop, merk ik dat ik hunker naar de natuur en al het moois wat Jasper National Park te bieden heeft. Omdat Jasper de enige ‘grote’ plaats is waar bijvoorbeeld een supermarkt zit, is het altijd druk. Mocht je hier zijn en echt zin hebben in koffie, probeer dan Bear Paws Coffee. Een kleine bakkerij met de fijnste koffie in de omgeving en de lekkerste cinnamon swirls!

Jasper biedt voor ieder wat wils. Je hebt veel verschillende tracks voor de ervaren en amateurwandelaars. Mooie meren voor families en mooie vlakke paden. Handig als je met kinderen en buggy’s gaat wandelen. Het beste tijdstip om een activiteit te ondernemen of de mooie natuur te bewonderen is vroeg in de ochtend omdat er dan nog weinig toeristen op de been zijn. Of wat later op de middag / begin van de avond. Dan heb je ook de grootste kans om het wildleven te zien. Het is dan namelijk etenstijd en is de kans groter dat je bijvoorbeeld een beer, hert of wolf ziet.

Ook het seizoen maakt veel uit of je wildlife gaat zien. In de zomermaanden (juli/augustus) is de kans het kleinst dat je daadwerkelijk beren of wolven ziet. Maar (!) niet getreurd: ik was er eind juni t/m halverwege juli en ik heb ook veel herten, berggeiten, kariboes, dikhoornschapen, grizzly- en zwarte beren en nog meer gezien. Dus het is totaal niet uitgesloten dat het kan!

Pyramid Island in Canada

Fijne plek voor foto’s, dat Pyramid Island!

Maligne Canyon in Canada

Maligne Canyon is zeker een aanrader voor de liefhebber van watervallen

Maligne Lake in Canada

Maligne Lake is een perfecte plek om een kano of boot te huren en heerlijk het water op te gaan

Dit park biedt ook een enorm groot aanbod aan prachtige meren en plekken die je gezien moet hebben. Een kleine selectie: Pyramid Lake (incl. kanoën!) en Pyramid Island, Maligne Lake en Canyon, Athabasca Falls, Sunwapta Falls en Glacier Skywalk. De Glacier Icefields zijn ook een aanrader. Ik vond het ook heel bijzonder: midden in de zomer op een ijsvlakte staan. Hoe dan?

Athabasca Falls in Jasper National Park

Athabasca Falls zijn de moeite waard en echt een hoogtepunt van je trip in Jasper National Park

Kamperen in Banff

Jasper biedt een fantastische combinatie van wildleven, natuur, meren, bergen en een knus stadje. Banff is daarentegen een stuk toegankelijker qua natuur. Het moment dat we Banff inreden had ik het gevoel dat de natuur op de een of andere manier dichter bij je stond. Banff is in verhouding ook een stuk kleiner en biedt weer een ander aanbod aan activiteiten en type natuur. De kleuren in Banff vond ik ook net wat mooier en feller.

Vooraf hadden we het voor Banff wel goed voor elkaar. We hadden een toffe plek gevonden op een grote open kampeerplaats met een douche en (wat achteraf niet zo bleek te zijn) elektriciteit: Mountain Village Campground. Deze ligt een stukje buiten Banff maar erg dichtbij Lake Louise (zo’n 10-15 minuutjes rijden). Deze plek kost iets meer omdat je wat meer faciliteiten hebt en hier betaalden we rond de 40 dollar per nacht. Eenmaal de tent opgezet en spullen in de tent gedumpt, sprongen we weer in de auto om als dagafsluiting een rondje te lopen bij Lake Minnewanka. Daar spotten we onze eerste beer! Echt zo’n wow-moment: je verwacht het niet en toch overkomt het je. Het ging hierbij om een grizzlybeer van ongeveer een jaartje, werd ons later verteld, maar het was echt al een grote jongen! Echt een fantastische ervaring als je zo’n dier ziet rondlopen. Hij zat rustig te genieten van de bloemetjes in de berm van de weg, prachtig moment!

Jonge grizzlybeer rond Lake Minnewanka

Jonge grizzlybeer rond Lake Minnewanka!

Jonge grizzlybeer in de berm van de weg rond Lake Minnewanka

Lekker genieten van de bloemetjes en de besjes in de berm van de weg

Lake Minnewanka in Canada

Lake Minnewanka: een uitstekende plek voor mens en dier

Wat nog een groot verschil is tussen Jasper en Banff is de drukte. Jasper is een nationaal park dat veel mensen willen zien, maar Banff blijft wel echt dé toeristentrekker. Dit was ook te merken toen we naar Lake Louise wilden: afgesloten voor de hele dag. Waarom? Er waren dus al teveel mensen naar het meer. Uiteindelijk zijn we met een shuttle gegaan die je vanaf een parkeerplaats via een afzetpunt naar het meer in de bergen brengt. Gratis!

Voor Moraine Lake gold hetzelfde: ook afgesloten. Maar aan het eind van de middag zijn we hier toch nog geweest. Met haar azuurblauwe water, mooie natuur en waarschuwingsbordjes voor beren (schijnbaar is dit meer dé broedplaats voor mamabeer met haar jongen). En niet te vergeten: hét fotomoment natuurlijk met het fijne blauwe water, de kleurige kano’s en de bergen op de achtergrond!

Moraine Lake in Canada

Het favoriete plaatje van elke reiziger van Moraine Lake

Lake Louise in Canada

Lake Louise met haar prachtige lichtblauwe water

De Canadese Rockies

Banff was een erg fijne plek om te zijn. De stad zelf ook. Het was heel toeristisch en een stuk drukker dan dat ik in Jasper had meegemaakt. Banff heeft een lange winkelstraat waar erg veel souvenirwinkeltjes en outdoorwinkels zitten. Grappig is wel dat ze eigenlijk in de zomermaanden bijna overal mensen zoeken om in het winterseizoen te werken. Vooral aangezien dit de drukste periode is voor het gebied.

Een aantal dingen die je niet mag missen in het Banff National Park: Spirit Island, Peyto Island en teahouse rond Lake Louise. Johnston Canyon in Banff is ook zeker een aanrader. Ik kon er helaas niet heen vanwege tijdsnood en het feit dat het te druk was. In de stad zelf is ook zeker genoeg te zien. Er is een kasteel dat je kan bezoeken, een informatiecentrum over de geschiedenis van het gebied en een intact gebleven grot. Ook is er een grote rivier die langs Banff loopt, waar je heerlijk kan picknicken of relaxen. Bij de informatiebalie kan je terecht voor al je vragen en een plattegrond. Klaar voor een mooie dag in het leuke Banff!

Zonsondergang in Banff in Canada

Ook zonsondergangen zijn aan deze kant van de wereld erg mooi!

Zonsondergang in de Canadese Rockies

De bergen krijgen ook iets magisch als de zonsondergang zich aandient

Roadtrip-time!

Ik heb deze reis door West-Canada gemaakt vanuit Edmonton, waar we uiteindelijk ook geëindigd zijn. Vanuit Edmonton zijn we richting het westen gereden. Via highway 16 kost het je zo’n 3 uur om in Jasper NP te komen. Nadat we een paar dagen in Jasper zijn geweest, reden we richting het zuiden over de highway 93 naar Banff National Park. Hier hebben we ook een paar dagen vertoefd waarna we richting Calgary reden over highway 1.

Omdat we nog een derde kampeerplek hadden geboekt ten noordoosten van Red Deer (ongeveer een uur ten zuiden van Edmonton) reden we vanuit Calgary richting het noorden over de Queen Elizabeth highway en bij Red Deer richting Rochon Sands. Hier verbleven we twee dagen waarna we onze trip hebben vervolgd en eindigden in Edmonton.

Deze roadtrip is een perfecte route om van alles aan de westkant van Canada mee te maken. Ik zou persoonlijk voor elk national park minstens een week uittrekken omdat je dan wel echt alles kan zien, maar de echte highlights kun je ook in een paar dagen zien.

Tips voor de Canadese Rockies

  • Draag altijd bearspray met je mee als je gaat wandelen in een gebied waar je mogelijk een beer zou kunnen tegenkomen;
  • Regel voor vertrek je visum / eTA voor Canada. Sinds 2016 moet je namelijk vooraf toestemming krijgen om het land in te mogen reizen. Dit doe je door een eTA aan te vragen, Electronic Travel Authorization. Je kunt een eTA zien als een verplicht digitaal visum om Canada te mogen in reizen, ook voor doorreizen. Via deze Nederlandse partij kun je ook gewoon online betalen met iDEAL (voor Nederlanders) of Bancontact (voor Belgen). Met een goedgekeurd eTA mag je vervolgens 6 maanden per bezoek in Canada verblijven en het eTA Canada is 5 jaar geldig;
  • Als je naar populaire attracties wilt zoals Lake Louise, Moraine Lake, Johnston Canyon etc. probeer dan voor 9 of 10 uur daar te zijn. Dan heb je nog niet echt last van alle drukte. Er wordt aangeraden om er tussen 11:00 en 17:00 niet heen te gaan omdat het eigenlijk onbegonnen werk is. Of ga na 17:00. Begin van de avond is ook altijd fijn. Het is minder warm, minder druk en de kans is groter dat je daadwerkelijk een beer of wolf spot tijdens zijn of haar zoektocht naar eten;
  • Vergeet je camera niet!
  • Ik heb over deze twee nationale parken ongeveer een week gedaan maar een volgende keer zou ik er beslist twee of drie keer zo lang over doen. Dus probeer voor deze trip in de adembenemende Rockies wel echt 2 tot 4 weken uit te trekken om alles te kunnen zien wat je wilt zien;
  • Als je toevallig nog in Calgary, Edmonton of een andere stad komt, vergeet dan ook niet om een football wedstrijd bij te wonen. Hele speciale ervaring om mee te maken;
  • Neem ook de tijd voor de plaatsjes op zich. Banff en Jasper zijn beiden erg leuke toeristenstadjes maar ook prima om lekker uit eten te gaan of een nacht te verblijven;
  • Ga er ook niet vanuit dat het tijdens de zomer ook in de nacht warm is in de Rockies. Het kan soms zelfs dichtbij het vriespunt komen dus zorg voor warme dekens, pyjama’s, thermokleding of een dikke slaapzak;
  • Koop souvenirtjes! Dit is toch altijd een leuk moment tijdens je reis! Herinneringen aan je tofste reizen.

Links:

Laatste berichten van Koen (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>