10x bijzondere dierenervaringen op reis

Als je op reis bent, zijn er altijd mogelijkheden iets met dieren te ondernemen. Denk aan een kamelenritje door de woestijn, een ritje op de rug van een struisvogel, een slang om je nek, een tempel met apen en ga zo door. Natuurlijk ook de wild- en natuurparken (waar dan ook ter wereld) niet te vergeten, waar je zoveel mooie beesten in hun natuurlijke habitat kan zien.

Maar wat is er nou leuker om echt eens iets aparts te doen met dieren, iets wat niet overal kan en wat niet iedereen gedaan heeft? En waar de dieren natuurlijk zelf ook nog plezier in hebben.

Hier de 10 meest bijzondere dierenervaringen op een rij:

1. Snorkelen met walvishaaien in Mexico

Walvishaaien komen in alle wereldzeeën voor. Ze worden zowel in de open oceaan als nabij de kust aangetroffen. Maar er zijn maar weinig plekken ter wereld waar ze met regelmaat komen én waar je met ze kan snorkelen. De gemiddelde walvishaai meet ongeveer 8 meter, maar er zijn walvishaaien gespot die wel 15 meter lang waren. Zo’n groot exemplaar weegt ongeveer 15 ton. Dit dier is dus heel erg groot!!

Snorkelen met walvishaaien en mantaroggen

Snorkelen met walvishaaien en mantaroggen

In Mexico heb je de mogelijkheid te gaan snorkelen met walvishaaien en mantaroggen. Je vaart één uur vanuit de kust van Cancun waar je vanaf de boot kan gaan snorkelen met deze immens grote beesten. Zodra je het water inspringt, zie je tientallen walvishaaien en mantaroggen. Ze zwemmen erg langzaam, misschien zo’n 5 km per uur, maar je moet redelijk hard kunnen zwemmen om deze beesten bij te houden. Hoe mooi is het als je aan de rechterkant een walvishaai hebt zwemmen en aan de linkerkant een mantarog die aan het foerageren is (rondjes duiken om zo plankton te kunnen eten). De natuur op zijn mooist!

Hou wel rekening met het seizoen!

2. Duiken met haaien in Zuid-Afrika

Op zoek naar het echte avontuur tijdens je vakantie in Zuid-Afrika? Dan kan een traditionele shark cage dive niet ontbreken! In het Nederlands beter bekend als ‘duiken met haaien’. Stel je eens voor: je stapt aan boord van de boot en klimt na een korte tocht in de kooi. De adrenaline pompt door je aderen. Wat kan je verwachten en hoe groot is zo’n haai in het echt? Je weet het niet totdat je naar rechts kijkt en je oog in oog staat met een hele grote haai die toch wel erg veel tanden heeft.

Dit is de enige manier dat jij als mens deze haai van dichtbij kan zien in zijn natuurlijke omgeving zonder dat je opgegeten wordt. Eigenlijk is dit dus iets wat je niet mag missen als je op vakantie bent in Kaapstad, je kan dit doen in Gansbaai ongeveer twee uur rijden vanaf Kaapstad.

Oeps......

Oeps……

3. Olifanten wassen en eten geven in Thailand

Je hebt natuurlijk altijd de mogelijkheid om op de rug van een olifant een rondje te maken, maar doe dit alsjeblieft niet. Dit vinden de olifanten helemaal niet leuk en ze hebben waarschijnlijk veel geleden terwijl ze getraind werden voor ritten en ander vermaak. Wil je een echte onvergetelijke ervaringen met olifanten opdoen? Ga dan aan de slag als vrijwilliger bij een opvangtehuis. Dat kan bijvoorbeeld in het wildreservaat Thungyai Naresuan in het noorden van Thailand. Op het olifantenproject worden tamme olifanten opgevangen die niet meer zelfstandig in het wild kunnen leven. Het olifantenproject is gehuisvest in Umphang, een nogal afgelegen gebied in de jungle, te bereiken via de zogeheten Death Highway.

Nadat je de noodzakelijke informatie over je werkzaamheden in het opvangcentrum ontvangen hebt, ben je klaar om te gaan werken. Als verzorger help je de medewerkers van het olifantenopvangcentrum. Zo was je de olifanten in het meer waaraan het project ligt, geef je ze te eten en kan je met ze knuffelen en spelen. Je wilt hier nooit meer weg!

Olifanten wassen

Olifanten wassen

 

4. Zwemmen met wilde dolfijnen in Pipa

Dolfijnen staan bekend als vredige slimme dieren die contact met mensen leuk vinden en niks is dan ook verschrikkelijker dan dolfijnen in gevangenschap houden. Deze beestjes gaan letterlijk dood aan het verdriet van gevangenschap en leven de helft korter dan een dolfijn in de natuur.

Maar wil je toch ervaren hoe het is om met deze mooie dieren te zwemmen zonder dat zij eronder lijden? Nou dit kan in Pipa in Brazilië. Pipa is een heel klein surfdorpje in de streek Natal. Elke ochtend en einde van de middag komen ze dicht langs de kust zwemmen om met elkaar te spelen en de aandacht van de toeristen te trekken. Ze komen soms wel op twee meter afstand naar je toe zodat je ze bijna zou aanraken. Ze flapperen met hun flippers, spetteren met water en maken geluiden. Het lijkt soms net alsof zij naar ons komen kijken in plaats van andersom.

Zwemmen met wilde dolfijnen

Zwemmen met wilde dolfijnen

5. Sledehondentocht in Spitsbergen

Spitsbergen is het land van machtige gletsjers en ruige Arctische natuur. Hier kun in de voetsporen van Fridtjof Nansen te treden op een hondenslede. Vanaf het begin tot het eind wordt je betrokken bij deze activiteit, zodat je een goede binding met de dieren krijgt. Alle nodige uitleg zal gegeven worden zodat jij zelf de honden kan aanlijnen, eten kan geven, ervoor kan zorgen dat je in het goede spoor blijft en je je roedel van tien tot twaalf honden kan aansturen. Wat overigens best pittig kan zijn, omdat dit heel erg intensief is. Ook bezoek je de farm, zie hoe de honden leven en welke activiteiten zij nog meer doen. Voel de fantastische gemeenschap tussen mensen en honden, en geniet van het mooie Arctische landschap op deze bijzondere manier.

Op pad met je tijdelijke beste vrienden

Op pad met je tijdelijke beste vrienden

6. Op de rug van een dromedaris door de woestijn

Op een dromedaris door de woestijn is een ervaring om nooit meer te vergeten. Samen met je tijdelijke maatje slof je langs de flanken van de roodkleurige zandduinen en nog meer verschillende type landschappen van de woestijn van Wadi Rum. De Wadi Rum vallei in Jordanië heeft prachtige rotsformaties, zandsteen, graniet en veel zand. Je hebt de mogelijkheid te slapen in een woestijnstadje of in een bedoeïenentent tussen de zandduinen onder een duizelingwekkende sterrenhemel. De sterren zoals je ze hier ziet, zal je in Nederland nooit zien.

Door op deze manier te reizen kom je echt in het ritme van de woestijn en kan je volop genieten van de rust en schoonheid die de woestijn je te bieden heeft. Je kan dit combineren met een bezoek aan het prachtige Petra.

Een tocht in de zinderende hitte door de woestijn

Een tocht in de zinderende hitte door de woestijn

7. Zwemmen met zeeschildpadden op de Gili’s

De groene zeeschildpad en de Caretta Caretta zeeschildpad zijn de meest voorkomende schildpadden rondom de Gili eilanden. Ook vind je op de Gili eilanden opvangcentra voor schildpadden. Zo’n ‘Turtle conservation‘ is een opvangcentrum om ervoor te zorgen dat de schildpaddenkolonie in balans blijft. Rondom deze eilanden kan je elke dag zwemmen met zeeschildpadden. Ze komen zo dichtbij dat je ze zelfs kan aanraken (niet doen uiteraard). Je kunt ze alleen treffen of met meerdere tegelijk. Natuurlijk zie je ook nog veel meer mooie vissen, slangen, zeesterren etc. Snorkelen hier is net alsof je in een groot aquarium zwemt, dus flippers aan en gaan!

Op zoek naar zeeschildpadden op de Gilli's

Op zoek naar zeeschildpadden op de Gilli’s

 

8. Knuffelen met cheeta’s in KwaZulu-Natal

Bij de Emdoneni Lodge in Hluhluwe, KwaZulu-Natal, kun je met cheeta’s en andere katachtigen knuffelen. De Emdoneni Lodge is een opvangtehuis voor diverse katachtigen die op dat moment niet kunnen overleven in de natuur. Het doel is deze beesten, indien mogelijk, uiteindelijk weer vrij te laten in de natuur. Sommige katachtigen kunnen niet meer terug omdat ze zijn opgevoed door mensen en ze nu te oud zijn om nog te leren overleven in de natuur. Hier kunnen ze lekker genieten en met elkaar spelen. Sommige dieren worden zelfs gebruikt voor een fokprogramma. Dus geen beesten die gedrogeerd zijn zodat toeristen met ze kunnen knuffelen of iets dergelijks.

De Emdoneni Lodge organiseert elk uur een tour door hun tuin waarbij ze uitleggen welk soort dier het is, laten zien hoe deze beesten verzorgd worden, hoe de dieren hier zijn gekomen, wat ze mankeren en of ze terug gaan de natuur in. Daarbij krijg je de kans met de tamme dieren te spelen, ze te aaien of te knuffelen. Ik durf te wedden dat jouw zachtste knuffeldier niet te vergelijken is met de vacht van een cheeta!

Knuffelen met cheeta’s of andere katachtigen

Knuffelen met cheeta’s of andere katachtigen

9. Nijlpaarden spotten in je achtertuin

In Saint Lucia in Zuid-Afrika heb je de kans zo maar (dus niet in een wildpark maar gewoon op straat) tegen een nijlpaard, hert of een serval kat aan te lopen in de tuin van je hotel of gewoon op straat. In de avond trekken deze beesten eropuit om te eten. En nou doen ze dit gewoon in de voortuin van je hotel, op de hoek van de straat of waar maar iets lekkers te halen valt.

Saint Lucia ligt namelijk aan het iSimangaliso Wetland Park, een van de mooiste wildparken van Zuid-Afrika. Vroeger was dit een ‘graasroute’ voor nijlpaarden en andere dieren die schijnbaar tot op heden nog steeds denken dat dit zo is. Je moet dus goed uitkijken waar je rijdt (lopen in de avond wordt ten strengste afgeraden) als je lekker uit eten bent geweest of de kroeg uit komt rollen, want ja… het is een echt nijlpaard wat je ziet!!!

Nijlpaard in je voortuin

Nijlpaard in je voortuin

10. Koala’s knuffelen in Australië

Het Lone Pine Koala Sanctuary in Brisbane is een opvangcentrum voor koala’s in Queensland. Het centrum werd opgericht in 1927 en vormt daarmee het oudste en grootste koala-opvangcentrum in de wereld. Naast 130 koala’s leven er in het park nog veel meer typisch Australische dieren, waaronder slangen, kaketoes, vogelbekdieren, Tasmaanse duivels, wombats en verschillende kangoeroesoorten. Als dierenverzorger laat je de dingo’s uit voor een ochtendwandeling, zorg je ervoor dat de reptielen op tijd hun maaltijden krijgen, voeder je de regenbooglori’s en knuffel je met koala’s. Het is uniek dat je de koala’s mag vasthouden want koala’s slapen ongeveer 20 uur per dag. Zoveel kans heb je dus niet; elke koala mag maximaal 30 minuten per dag geknuffeld worden i.v.m. hun natuurlijke ritme.

Activiteiten met dieren op vakantie zijn altijd indrukwekkend. Omdat het thuis niet kan, en omdat je vaak diep geraakt wordt door de unieke ervaring! Maar let er alsjeblieft op dat de dieren ook plezier hebben en dat ze niet mishandeld of verwaarloosd worden. Tenslotte heb je meer lol als dat dier het zelf ook heeft!

Entree bij het Lone Pine koala sanctuary

Entree bij het Lone Pine koala sanctuary

Heb jij ook een bijzondere ervaring met dieren op reis gehad? Of staat er nog een must do op je lijstje? Hier ben ik dan erg nieuwsgierig naar.

Misschien een goed tip voor mijn volgende avontuur!

Tekst en foto’s: Irene Polfliet

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Patrick zegt:

    Wat een leuke tips om op een leuke manier de dieren in het echt te kunnen zien. Cheetah’s van dichtbij zien en aaien en nijlpaarden spotten heb ik ook mee mogen maken en was erg leuk!!

    • Wat leuk om te lezen! Ervaringen met dieren kunnen heel bijzonder zijn en zeker als het niet alledaags en overal kan.

  2. Wat een leuk artikel! Nooit geweten dat je zulke mooie activiteiten met dieren kan doen.
    Vooral de walvishaaien en cheeta’s vind ik bijzonder.

    Goede tip voor mijn volgende reis.

  3. Marjolijn zegt:

    Wat een mooie ervaringen! Toevallig ga ik binnenkort naar Mexico, ik ga gelijk eens informeren wat de mogelijkheden zijn.

    • Hoi Marjolijn,
      Als ik je wat advies mag geven.
      Mexico is één van de landen waar je tegen betaling op de foto kan met jonge leeuwen en tijgertjes. NIET DOEN. Deze dieren worden mishandeld en uitgebuit, net zoals de olifanten in Thailand.
      Groeten,
      Sylvie

  4. Michiel zegt:

    Heel leuk artikel! En wat een gave mogelijkheden zijn er om dingen met dieren te doen. Goed ook dat je aangeeft dat het op olifanten rijden mishandeling is. Ga zo door!

  5. Marieke zegt:

    Wow, ik vind dit best een schokkend artikel! Activiteiten met dieren zijn over het algemeen slecht voor het dierenwelzijn. Heb je erover nagedacht of er wel goed voor de dieren wordt gezorgd? Hoe natuurlijk kan het rijden op olifanten zijn? Of het knuffelen van leeuwen? Tip: verdiep je eens in het dierenleed wat er schuil gaat achter deze ogenschijnlijk leuke activiteiten voordat je zo’n activiteit boekt!!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>