Austin; het buitenbeentje van Texas

‘Keep Austin weird’. Deze gevleugelde slogan heeft Austin op de kaart gezet. De hoofdstad van Texas is anders dan anders. Een hippe stad. Een stad die aanvoelt als een dorp. Is Austin, dat bekend staat als de meest liberale stad van Texas, nu echt een vreemde eend in de bijt?

Austin rocks

De skyline is bescheiden met een handjevol hoge torens. Bijna een miljoen inwoners telt de stad tegenwoordig. Razendsnel groeit de bevolking. En het aantal bezoekers. Naast haar imago als een creatieve en vrijzinnige stad presenteert Austin zich nu met name als muziekstad. Jason vertelt me dat er iedere avond van de week enkele tientallen live optredens te vinden zijn. “The live music capital of the world, that’s what’s Austin is all about”, laat hij enthousiast weten. Zelf treedt hij regelmatig op. Van origine een songwriter, nu één van de vele artiesten in Austin. Hij klust nog wat bij als gids van Austin Detours.

skyline austin

De skyline van Austin is de laatste jaren behoorlijk veranderd, echter nog bescheiden

Soulman Sam

Meer dan een veredelde schuur is het niet. Langs de dakgoten is een streng kerstverlichting gespannen. Rode en gele lampjes. Jason zwaait de brede houten deur van de Skylark Lounge voor me open. “Dit is één van de hidden gems van Austin”, verzekert hij me. Een met rood leer beklede booth is nog vrij. Op de tafel brandt een kaarsje. Een intieme sfeer. Soulman Sam staat op het programma vanavond. Een rasartiest die tegen zeventig loopt. Met zijn rauwe stem zet hij de knusse tent al gauw in vervoering. Zomaar op een doordeweekse avond. Ik ben onder de indruk.

één van de hidden gems van Austin

Soulman Sam zet de Skylark in vuur en vlam

Dirty Sixth

Sixth street is een icoon in Austin. Dit is het epicentrum van het uitgaansgebied. De east side van Sixth street staat onder de locals bekend als de Dirty Sixth. Klinkt ietwat vulgair. ’s Avonds in het weekend neemt een feestende mensenmassa de straat over en is deze afgesloten voor het verkeer. Dirty Sixth heeft onderhand een licht dubieuze reputatie. Een schietpartij en wat opstootjes. Ondanks dat is het nog steeds het geliefde muzikale hart dat bol staat van live muziek. En waar het erg gezellig is.

Dirty Sixth

Overdag lijkt de Dirty Sixth een doodgewone straat

Dirty Sixth Austin

Niets doet vermoeden dat in het weekend hier op straat wordt gefeest

Bat Bar Dirty Sixth

Eén van de vele bars in Sixth Street

Willie for president

De beroemdste artiest is de clubs en tenten van Sixth Street al lang ontgroeid. Willie Nelson, tegenwoordig al dik in de tachtig, staat nog steeds op de planken en vult nog geregeld menig concertzaal. Met de twee vlechten die onder zijn cowboy hoed uitsteken is hij een markante vertoning. Nog steeds is hij in Austin erg geliefd. Dat merk ik als ik slenter door de straten van Downtown. Second Street is omgedoopt tot de Willie Nelson Boulevard. Op de hoek voor de deuren van de studio van Austin City Limits show kom ik oog in oog te staan met een manshoog bronzen beeld van good old Willie. Geen willekeurige plek. Willie was de inspirator van de televisie show, waaruit later het beroemde jaarlijkse Austin City Limits Festival is voortgekomen.

Willie Nelson

Wille Nelson, de levende legende

Bijzondere plekjes

Dollars als behang. Volgeplakt met dollarbiljetten zijn de muren van de Elephant Room. Verstopt in een kelder van een restaurant is deze tent haast onvindbaar. Gracieus manoeuvreer ik achter Jason aan tussen de tafeltjes en de menigte door om een glimp van de Austin Jazz Band op te vangen. Zeker tien muzikanten zitten op het podium in de smalle ruimte. Vooral het gemêleerde publiek valt op. Na een kwartiertje wenkt Jason me. Tijd voor de afsluiter van de avond. Een bijzondere bar belooft Jason me. De gevel met spiegelend glas waarvoor we staan roept vragen op. Een afbeelding van een ouderwets floppy. Floppy disk repair company staat ernaast. Naast de deur zit codepaneel. Behendig typt Jason een code in. Krakend gaat de deur open. Da’s pas intiem.

Elephant Room

Gemoedelijk is de sfeer in de Elephant Room


Elephant Room

Niets doet vermoeden dat er een hippe bar zit verscholen achter de onbeduidende gevel

Hippe buurt

SoCo staat voor South of Congress. Hip is hier het sleutelwoord. Het is dé wijk voor bijzondere winkeltjes, lokale restaurantjes en knusse barretjes. Jason adviseerde me hier een kijkje te nemen en bij Jo’s Coffee te beginnen. Dit zaakje heeft een echte publiekstrekker op de blinde muur van hun pand. Tegen een zacht groene achtergrond is met rode letters de tekst ‘I love you so much’ aangebracht. Altijd staan er wel een paar mensen te wachten om tegen deze achtergrond te worden gefotografeerd. Ook nu sta ik een rijtje van vijf te wachten.

I love you so much

Simpel, maar toch zo veelzeggend

Iets verderop zit ook een beroemde zaak. Allens boots is het walhalla voor de cowboy laarzen liefhebbers. De zaak met de grote rode laars aan de gevel puilt uit van het schoeisel voor cowboys. Op culinair gebied mogen de foodtrucks zich op een toenemende populariteit verheugen. Aan andere leuke restaurantjes langs de South of Congress Boulevard overigens geen gebrek. Ik zoek een plekje bij Perla’s op het terras. Ontspannen in het zonnetje trekt het leven in SoCo langs me.

SoCo

Veel niet alledaagse winkeltjes vind je hier

South of Congress

Soco is een hippe buurt geworden

Foodtrucks Soco Austin

Foodtrucks zijn niet uit het straatbeeld weg te denken hier

Hoe vreemd is Austin nu eigenlijk?

Meerdere steden in de Verenigde Staten zijn met de slogan aan de haal gegaan. Portland, Indianapolis en Louisville vinden zichzelf inmiddels ook vreemd. Als stad in Texas is Austin zeker anders. Niet vergelijkbaar met steden zoals Houston, San Antonio of Dallas. Minder conservatief en ruimdenkend. Er gebeurt van alles in Austin. De muziekscene, kunst, eigenlijk de hele vibe. Laat Austin maar lekker anders blijven.

Meer informatie over Austin en Texas vind je op travel.texas.com

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>