Dat Austin anders is dat de doorsnee Texaanse stad weten we inmiddels. Keep Austin weird. En verder? Genoeg te doen eigenlijk. Wat als je nu maar 24 uur in Austin hebt?

Getting around

Net als de meeste middelgrote Amerikaanse steden zonder een metrostelsel is het openbaar vervoer niet bepaald de meest handig manier om Austin te doorkruisen. Met een (huurauto) heb je natuurlijk optimale vrijheid. Telkens de auto weer moeten parkeren is daarentegen ook weer niet handig. Onze vertrouwde tweewieler is dan de uitkomst. Austin B Cycles is het openbare fietsleensysteem. Voor 12 dollar heb je een robuuste fiets met charmant mandje en drie versnellingen 24 uur tot je beschikking. Verspreid over de stad vind je op strategische locaties de fietsstations.

De Austin B cycle: een prima stadsfiets

De Austin B cycle is een prima stadsfiets voor een dagje touren

fietsen in Austin

Er zijn genoeg fietsen en stalling verspreid over de stad

Ochtend

Ladybird Lake klinkt als een meer en lijkt op een rivier. In werkelijkheid is het een waterreservoir van de Colorado River. Vernoemd naar Ladybird Johnson, de vrouw van de voormalige Amerikaanse president Lyndon B. Johnson, die lange tijd in Austin heeft gewoond en zich hard maakte voor natuurbehoud. Ladybird Lake kronkelt door de stad en snijdt deze in tweeën. Langs de oevers zijn fiets- en wandelpaden aangelegd. Een deel van de route bestaat uit een fraaie boardwalk. Fiets in de ochtend langs de rivier in de richting van Zilker Park. Het is een prachtige route. Ook op de rivier is genoeg te doen. Maak een tussenstop en huur een kayak of paddle board.

Uitzicht op Downtown Austin vanaf Ladybird Lake

Dobberend op Ladybird Lake heb je een mooi zicht op Downtown

Huur een kayak op Ladybird Lake

Het is zeker aan te raden om een kayak voor een uurtje of twee te huren

Zilker Park is de groene oase van Austin. Hier wordt gepicknickt, vliegen frisbies in het rond en wordt een balletje getrapt. Liggend in het gras heb je een mooi uitzicht op de skyline van Downtown Austin. Zin in een frisse duik? Aan de rand van het park vind je de Barton Springs. Een openlucht ‘zwembad’, waarvan het water afkomstig is van een natuurlijke bron en het hele jaar een temperatuur van 20 graden heeft. En het is een prima plek om te zonnebaden.

Zilker Park

Zilker Park met de bescheiden skyline van Austin

Barton Springs

Voor een paar dollar trek je baantjes in Barton Springs

schildpad Austin

Soms is het oppassen voor overstekende dieren op het fietspad

fietsen in Austin

Fietsend langs de oever heb je telkens een mooi zicht op de stad

Middag

Lunchtijd nadert, het is langzaamaan tijd om het stadse leven weer op te zoeken en terug te fietsen naar Downtown. Keuze genoeg aan charmante eettentjes. Zoals bijvoorbeeld Swift’s Attic aan Congress Avenue. Een beetje verstopt op de bovenetage van een voormalig pakhuis, waarvan de oorspronkelijke muurschilderingen nog in tact zijn. Goede cocktails en stevige sandwiches vullen de reeds verbrande calorieën weer wat aan.

Als je met een volle buik weer buiten op straat komt en naar rechts kijkt zie je een imposant gebouw met een grote ronde koepel aan het eind van de straat. The Texas State Capitol is één van de highlights van Austin, dat de hoofdstad van de staat Texas is. Hier zetelt onder meer de gouverneur. Parkeer je een fiets en neem een kijkje binnen. Natuurlijk moet je wel eerst even door de security check. De portretfoto’s van alle gouverneurs van de afgelopen eeuwen zijn opgehangen in de hal onder de koepel. De verzameling strekt zich uit over vier etages. Veel interessanter is het gebouw zelf, waar toeristen in korte broek en ambtenaren strak in pak door elkaar lopen. De ster van Texas siert het plafond van de koepel. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het Capitol en de Texaanse politiek moet je zeker aansluiten bij de rondleidingen die door het gebouw worden verzorgd.

State Capitol Congress Avenue

Aan het eind van Congress Avenue ligt de State Capitol

De lone star van Texas

De lone star van Texas is verwerkt in het plafond van de koepel

The Texas State Capitol

Voor de medewerkers is het Capitol ook gewoon hun kantoor

State Capitol Austin

Imposant is het gebouw, groter dan het Capitol in Washington

Soms is het even manoeuvreren door het verkeer. Onveilig is het echter allerminst op de tweewieler. Het geeft je de mogelijkheid om binnen een kort tijdbestek zoveel mogelijk te zien. Fiets bijvoorbeeld nog even langs de LBJ Presidential Library, een geschenk van diezelfde Lyndon B. Johnson toen zijn klus als hoogste baas van de Verenigde Staten erop zat. Of langs het bijzonder vormgegeven Austin City Hall. Als je nog een uurtje over hebt is het hippe SoCo District een bezoek waard. Het is met de fiets wel een pittige klim.

Historic District Austin

Dit deel van Downtown staat ook bekend als het historic district

Austin City Hall

Het stadhuis kent een ratjetoe aan stijlen

SoCo District Austin

SoCo kent veel bijzondere winkeltjes

Avond

Na het diner moet je maken dat je voor zonsondergang op de brug van Congress Avenue staat. Je staat hier zeker niet alleen. In de periode maart tot oktober ontspint zich hier even voordat de zon onder gaat een natuurspektakel. Onder de brug zitten namelijk 1,5 miljoen vleermuizen te wachten om op jacht te gaan. En ze vertrekken tegelijk, wat een fascinerend schouwspel is. Overigens moeten de condities goed zijn. Bij teveel wind of wolken willen ze nog wel eens verzaken, ondanks dat duizenden mensen op hen wachten.

zonsondergang vanaf de brug van Congress Avenue

Een enkeling wacht aan de verkeerde zijde op de vleermuizen

1,5 miljoen vleermuizen vliegen vlak voor zonsondergang onder de brug van Congress Avenue uit

Teleurgesteld verlaat de massa de brug. Teveel wind, dus geen vleermuizen vanavond

Waar kun je de avond beter doorbrengen dan in één van de muziekclubs van Austin. Genieten van live muziek. Sixth Street heeft tal van bars en clubs. Meer tips voor avond en nachtelijk vermaak in Austin vind je hier.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>