A Taste Of Ireland

Een Guinness smaakt het allerbeste in Ierland, zeggen ze. Het donkere, gebrande gerstenat is hét kenmerk van het groene eiland en een van de meest geëxporteerde Ierse producten.

Het Guinness Storehouse, met de Gravity Bar op de top

Een Guinness smaakt het allerbeste in Ierland, zeggen ze. Het donkere, gebrande gerstenat is hét kenmerk van het groene eiland en een van de meest geëxporteerde Ierse producten.

Wij ‘lage landers’ staan bekend om onze liefde voor bier. We weten er zelf overigens ook behoorlijk wat goede te brouwen, om maar niet te zeggen dat we kenners zijn. Maar Guinness is uniek, een smaak die je nergens anders vindt. Als absolute fan was het voor mij dus gewoon logisch de Guinness fabriek in Dublin te bezoeken.

St James’ gate
Gelegen in hartje Dublin, aan St James’ gate, vind je de oude pakhuizen waar Guinness al sinds eeuwen gebrouwen wordt. De typische sfeer katapulteert je terug naar het Dublin van weleer. En daar weet Guinness perfect op in te spelen. De brouwerij is dan ook de meest bezochte toeristische attractie van Ierland en, laat ons eerlijk zijn, het is dan ook de moeite.


Het Guinness Storehouse, zoals het museum genoemd wordt, bevind zich in een reusachtig pakhuis. Eens je je toegangsticket hebt betaald, wandel je als het ware door de geschiedenis van Guinness en die van Dublin, die onlosmakelijk met Guinness verbonden is. Je leert hoe Guinness ontstond, hoe het gebrouwen werd en wordt, en wat de inpakt ervan was op het leven in Dublin. Gesteund door prachtige foto’s, bewijsmateriaal en voorbeelden van reclamecampagnes maak je een wandeling doorheen de verloren tijden van Dublin, de tijden van hongersnood en van welvaart.

Het Guinness Storehouse doet erg zijn best de tijden van weleer op te roepen, door alles uit de kast te halen. Je wandelt langs koperen vaten die ooit deel uitmaakten van het brouwproces, langs stapels houten tonnen en zelfs langs een heuse hopplantage. Een oorverdovende waterval dendert langs je heen om te illustreren hoe belangrijk goed water is voor het brouwen van de perfecte Guinness.

Maar bovenal heeft het Guinness Storehouse een indrukwekkende collectie artefacten, zoals vintage reclamepanelen, een antieke harp en allerlei voorwerpen die ooit van belang waren voor de brouwerij.

Inside Guinness
Per thema stijg je een verdiep, waardoor je steeds opklimt in het pakhuis. Regelmatig vind je een doorsnede van het pakhuis dat aangeeft waar je bent. Het kostte mij beschamend veel tijd om door te krijgen dat de verschillende verdiepingen zo gevormd zijn dat ze een Guinness-glas vormen, binnenin het pakhuis.
De kers op de taart was in dit geval het schuim op de pint; de gravity bar. Een ronde bar bovenop het pakhuis dat letterlijk het schuim op je pint is; het plafond ziet er zelfs uit als schuim. Maar dat zie je pas wanneer je je blik kan losrukken van het adembenemende, 360°-uitzicht over Dublin stad.

In de gravity bar kan je genieten van een perfect getapte pint Guinness, die bij in de tour inbegrepen zit. En geloof me, dat heb je verdiend na de klim.

Een bezoek aan het Guinness storehouse sluit je –slim gezien– af in de souvenirwinkel, waar Guinness een indrukwekkende én mooie lijn souvenirs aanbiedt. Maar bovenal verlaat je de fabriek met een gevoel dat je een blik in de geschiedenis hebt geworpen en een warme gloed in je buik. Hoewel dat laatste vooral te danken is aan de heerlijke pint Guinness.

My Goodness, My Guinness
Maar smaakt Guinness nu echt het beste in Ierland? Wel, ik kan je vertellen dat een frisse pint, met een kleine schuimkraag waarin de barman een klavertje tekende, onnoemelijk goed smaakt na een dagmars met de rugzak. Beter dan eender waar, eender wanneer.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>