Citytrip topper: Dublin

Al die keren dat ik al in Ierland was, was Dublin een plaats waar ik doorreisde, of misschien eens een dagje rondhing. Meer niet. Ik was namelijk niet echt overtuigd van de culturele (of culinaire) waarde van Dublin. Maar toen kwam er een persreis en moest ik toegeven dat ik helemaal verkeerd zat.

Dublin in

Mijn bezoek aan Dublin begon met een high tea in het Merrion Hotel. Waarom net daar? Wel, het Merrion Hotel, dat zich in een reeks Gregoriaanse stadshuizen bevindt, heeft een heel uitgebreide kunstcollectie én een fantastische chef bakker. Of pastry chef, zoals dat in het Engels heet.

Een high tea in het Merrion Hotel, Dublin

Een high tea om ‘u’ tegen te zeggen

Voeg die twee tezamen en je krijgt een high tea met cakes die geïnspireerd worden door de kunstwerken die er gewoon in de gangen hangen. Het allerleukste? Je hoeft niet in het hotel te logeren om de kunstwerken te mogen bekijken. Loop gewoon naar de lobby en vraag om een rondleiding. Het is gratis én bovenal: écht indrukwekkend.

Kunst in Dublin in het Merrion hotel

Een bezoekster bekijkt de prachtige werken die gewoon in het Merrion hotel hangen

Kunst in Dublin

Kunst is het thema van deze persreis. Dat kwam omdat The National Gallery in het centrum van Dublin na zes jaar verbouwingswerken weer openging. En het museum ging niet zo maar open, het opende met een klapper: een tentoonstelling met verschillende werken van de Nederlandse kunstenaar Vermeer.

De tentoonstelling Vermeer and the masters of genre painting toont hoe schilders zoals Vermeer en tijdsgenoten, waaronder Gerard ter Borch, Caspar Netscher, en Jan Steen, door elkaars werk beïnvloed raakten. Een prachtige tentoonstelling, die nog tot september loopt.

Trinity College en Chester Beatty

Kom je voor september niet meer in Dublin, dan kun je nog steeds terecht in een van de vele andere historische plekken en kunstgalerijen. Trinity college, waar het Book Of Kells ligt, is een bekende toeristische trekpleister. Terecht, vind ik, al is het er wel erg druk.

Vooral de oude bibliotheek van Trinity College is altijd een bezoekje waard

Minder druk en véél interessanter is de Chester Beatty Library bij Dublin Castle. De ongelofelijke collectie in deze bibliotheek bestaat uit oeroude manuscripten, rollen, boeken en kunstvoorwerpen. Ooit was deze collectie eigendom van Alfred Chester Beatty, die zijn collectie aan Ierland schonk bij zijn dood.

Jammer genoeg mocht ik geen foto’s maken in deze bibliotheek, maar als je in de buurt bent, spring er zeker eens binnen! De entree is gratis.

Uit eten

Ierland staat niet bepaald bekend om zijn goede keuken. Vaak wordt het eerst gedacht aan black pudding en rauwmelkse kaas (Durrus). Hoewel er een aantal typische gerechtjes is waar je je vingers en duimen van aflikt, zoals Irish Stew, stuit je doorgaans op aardappelen, lam en vis.

Ik was dus een tikje voorzichtig bij dit reisje, maar ook dat bleek weer geheel onterecht. Na de high tea in het Merrion hotel ging het alleen maar beter en harder! Ik heb gesmuld dat het schandalig was. Grill in het themarestaurant Fire, oosterse gerechtjes in het Silk Road café, bij de Chester Beatty library, een heerlijke driegangenlunch in Fallon and Byrne. Dublin heeft mij hier echt dubbel en dik verrast. Hmmm!

Temple Bar District

Het alom gekende Temple bar is nog niet zo interessant als vele andere plekjes in Dublin

Must sees

Misschien heb je je reis voor deze zomer al wel vastgelegd. Maar wees eens eerlijk, kan daar geen citytripje meer bij? Ik geef je mijn beste tips om van je bezoek Dublin een onvergetelijke reis te maken.

  • Slenter door de oude stad. Hier zie je de lagen van de geschiedenis. Van Viking tot hypermodern, je ziet er alles.
  • Spring binnen in een van de vele kerken die de stad rijk zijn. Hier vind je gotische architectuur met prachtige Keltische invloeden. Mijn favorieten? De Christ Church, die zelfs een bruggetje boven de straat heeft, en St Michan’s Church, waar je mummies en skeletten vindt in de crypten onder de kerk.
  • Gebruik de Hop on, hop off bus. Ja, dat gaat een beetje trager, maar je kan uitstappen waar en wanneer je wil. Bovendien vertelt de bestuurder alles over zijn stad. Als je geluk hebt, zoals ik, gaat hij zelfs aan het zingen.
  • Breng eens een bezoekje aan het Little Dublin Museum, dat zich wijdt aan de geschiedenis van de stad. Meer bepaald: de moderne geschiedenis.
  • Ben je een paar dagen in Dublin? Neem de bus voor een roadtrip door county Wicklow, dat ten zuiden ligt van de stad. Natuur en geschiedenis, in amper een paar uurtjes tijd.
  • Bezoek het Temple Bar district, maar alleen overdag, wanneer de wijk bruist van het volk. In de avond echter, wordt de wijk een van de best geadverteerde tourist traps. Negeren die handel!
  • Spring binnen in The National Gallery, of een van de vele andere musea. Goed om te weten: galleries zijn meestal gratis te bezoeken in Ierland.

Heb je al zin om te vertrekken? Meer informatie vind je hier. En wie weet, misschien zie ik je wel, daar in Dublin!

Christ Church in hartje Dublin

De Christ Church in hartje Dublin heeft een soort van overdekte gaanderij die in een bruggetje over de straat naar de aanpalende pastorij, nu een museum, loopt

Lotte
Laatste berichten van Lotte (alles zien)
  1. Nienke - The London Tester zegt:

    Dublin is echt zo’n geweldige stad! Ik ben er nu een paar keer geweest, alleen de National Gallery nog niet gezien, tijd om terug te gaan dus!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>