Ik heb de gok gewaagd en ben naar Dublin afgereisd om de proef op de som te nemen. Met de meest bekende low-cost airliner, die toevallig ook nog eens in Ierland zijn thuisbasis heeft, vlieg je sinds begin 2016 ook vanaf Amsterdam naar Ierland en Engeland.

Gunstig voor het merendeel van onze landgenoten aangezien Eindhoven Airport toch wel erg ver weg blijkt. Ryanair vliegt een aantal keer per dag (ochtend, begin en eind middag, en ‘s avonds) heen en weer naar Dublin voor een zeer klein prijsje. Reken ongeveer 30 euro per ticket, dus 60 euro voor een retourtje. Uiteraard moet je dan wel je bagage in je hand houden, maar voor een citytrip is dat niet echt een probleem.

To Go in Dublin

Dublin is een hoofdstad en hoofdsteden zijn vaak nogal groot. Dublin is gelukkig lekker compact maar als je slechts twee of drie dagen te spenderen hebt, loont een goede locatie altijd. Hotels en hostel in de stad kosten zo’n € 60 per nacht. Helaas krijg je voor dit geld niets speciaals en als je net met je vriendin een romantisch weekendje naar de Ieren had gepland, kan het zijn dat je zoekt naar iets anders. Kijk dan vooral even op Airbnb, de Ierse gastvrije bevolking verhuurt massaal kamers in hun appartementen.

Zo hadden wij een luxe penthouse in het centrum van de stad, voor € 55 euro per nacht, op 10 minuten lopen van Temple Bar, 5 minuten van de trein, en met een schitterend uitzicht.

Guinness

De Liffey river

Speaking of Temple Bar, dit is dus het toeristische centrum van de stad. Een straat met ‘typische’ Ierse Pubs waar de Guinness voor € 5 per pint uit de tap stroomt. Gezellig, druk, dorps, betaalbaar, maar vooral on-Iers. Je zult in het begin van de avond geen enkele vrije-tijds-Ier tegen komen. Die zitten allemaal in de straatjes buiten het centrum, ook in Ierse Pubs, dat wel. Dat doen ze trouwens al vanaf 10 uur in de ochtend. Bier drinken, dat kunnen deze lui. De kroegjes aan de rivier de Liffey zitten dan ook vol met locals.

Howth

Naast de meest voor de hand liggende locaties, zoals Trinity College, Dublin Zoo, en de Trinity Bibliotheek, is het aan te raden de stad uit te gaan. Dit kan al als je slechts 5 uurtjes te spenderen hebt. Bijvoorbeeld naar Howth, de kustplaats naast Dublin. Koop een treinkaartje (voor 6 euro) en vertrek twee maal per uur naar het oosten. Hier vind je de ruige klippen van Ierland die je kent uit de brochures. Howth staat bekend om zijn Fish&Chips, de schitterende kliproute, en de watersporthaven. Breekt de zon door? Geniet dan van de mooie natuur op slechts een half uurtje van de stad.

Cliffs of Howth. Ireland

De ruige kust van Howth

To Do in Dublin

Guinness Brouwerij

Niet te missen tijdens jouw verblijf in Dublin blijft de Guinness Brouwerij, oftewel The Warehouse. De tip van de eeuw: koop je kaartje online of in een van de Tourist Centers! De rij voor de deur is vaak zo’n 20-30 minuten, dan ben je in het gebouw en slingert de wachtrij nog minimaal dezelfde tijd door de lobby. Heb jij al een kaartje gekocht bij een Tourist Center? Dan mag je direct doorlopen, langs de rij, en staat een blije controleur je op te wachten bij de ‘VIP’ rij. Echt de moeite waard, alleen al de lol die je beleeft aan het overslaan van de rij. Ben je nog geen 18? Dan mag je alsnog de brouwerij in, maar mag je niet genieten van de proeverij of de tap-cursus.

Temple Bar

Na een lange dag stad-slenteren is het tijd voor een diner. Overal in het Temple Bar gebied vind je houten restaurants met meerdere verdieping waar de sfeer wordt bepaald door een Ierse live-band, een groot scala tapbiertjes, en mega vleesmaaltijden. Voor zo’n €30 kun je hier als stel zeer goed dineren en de sfeer zal er na de maaltijd goed in zitten. Wil je echter verzekerd zijn van een plekje op de zaterdagavond? Dan is het handig om te reserveren, dit geldt voor elk willekeurig restaurant. Reserveren kan eenvoudig door er in de middag al even langs te lopen wanneer je op weg bent naar, bijvoorbeeld, de Guinness Brouwerij.

Dublin staat bekend om zijn regenachtige dagen maar het klimaat is precies gelijk aan dat van Amsterdam. Als Nederlander zijn we dus wel wat gewend en zou het weer geen negatieve invloed moeten hebben op een leuke citytrip. Ga gewoon goed voorbereid naar Dublin, neem dus een zonnebril en een paraplu mee. Desnoods een poncho. Zorg voor een leuk appartement in het centrum van de stad zodat alle attracties hooguit 15 minuten lopen zijn. Dit maakt het namelijk ook mogelijk jezelf even terug te trekken in jouw accommodatie als het weer even tegen zit.

De beste reistijd is tussen maart en juli, dan valt de minste regen en zijn de meeste toeristen nog in hun eigen land.

IMG-20160314-WA0006

De haven van Howth

Sander
Volg me!
  1. Hoihoi! Ik wil graag in Februari met mijn vriendin naar dublin. Echter twijfelen we om 3 of 4 volle dagen te gaan. We vliegen maandag avond en denken erover om vrijdag of zaterdag terug te vliegen, dit is wel in de ochtend. Dus vandaar de vraag wat aan te raden is: 3 of 4 volle dagen er te zijn?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>