The Force Awakens in Ireland

Ierland verrast als filmlocatie in de nieuwe Star Wars film 'The Force Awakens’. De ruige natuur van het afgelegen Skellig Michael Island vormt het decor voor de spannende ontknoping van de zevende Star Wars film.

Uitzicht vanaf Skellig Michael op Little Skellig

Uitzicht vanaf Skellig Michael op Little Skellig

Al in september vorig jaar reisde de filmcrew van ‘The Force Awakens’ af naar het eiland Skellig Michael, dat door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst.

Sinds 1977 trekt de record brekende film door vele sterrenstelsels en deze keer landt regisseur J.J. Abrams met de cast en crew in Portmagee, een klein dorpje in County Kerry aan de Wild Atlantic Way. Hier vertrok de filmploeg per boot naar het twaalf kilometer uit de kust gelegen eiland Skellig Michael, de ultieme filmlocatie voor ‘The Force Awakens’.

Het afgelegen Skellig Michael Island aan de Ierse westkust

Het afgelegen Skellig Michael Island aan de Ierse westkust

Geheime filmlocatie The Force Awakens

De opnames in september 2014 waren uiterst geheim. De lokale bevolking was verteld dat er een documentaire werd opgenomen. Groot was hun verrassing toen bleek dat het om een nieuwe Star Wars film ging. Zo vertelt Gerard Kennedy van de lokale pub ‘The Bridge Bar’ in Portmagee: ‘Het was zo moeilijk om dit geheim te houden! Voor ons kleine dorp was het een geweldige ervaring. Met de cast en crew hebben we in onze bar geweldige avonden beleefd. Mark Hamill (hij vertolkt in de film het personage ‘Luke Skywalker’) heeft zelfs een biertje leren tappen van onze barman, Ciaran Kelly!’


Veel belangstelling Star Wars

De Star Wars film heeft ongetwijfeld veel impact op de interesse van reizigers voor het Ierse Skellig Michael Island. Niall Gibbons, CEO of Tourism Ireland:

‘De filmopnames van Star Wars in Ierland brengt het prachtige landschap van Skellig Michael onder de aandacht van miljoenen mensen over de hele wereld. Het is geweldig om zo’n groot publiek te bereiken en de bekendheid van de Skelligs te vergroten en mensen te enthousiasmeren voor een bezoek aan Ierland.’

Vandaag de dag zijn vogels de enige bewoners, maar 1.000 jaar geleden leefden monniken op het afgelegen eiland. De stenen bijenkorfhutten waar zij woonden, zijn onlangs gerestaureerd en van mei tot en met september open voor publiek. Skellig Michael is alleen toegankelijk per boot en het is aan te raden om vooraf te reserveren.

De stenen bijenkorfhutten op Skellig Michael

De stenen bijenkorfhutten op Skellig Michael

Wild Atlantic Way

Naast de Skellig Islands heeft het zuidwesten van Ierland nog meer te bieden. De Wild Atlantic Way loopt door Kerry, met 2500 kilometer de langste kustroute ter wereld. Dit deel van de indrukwekkende route voert langs historische bezienswaardigheden en uitkijkpunten, waaronder de beroemde vuurtoren Loop Head. Kerry is ook één van de slechts drie ‘Gold Tier International Dark Sky’ gebieden ter wereld. De baan van de Melkweg, de Andromedanevel en vele sterren zijn hier met het blote oog te zien.

Meer achtergrondinformatie en verhalen over de filmopnames van Star Wars op Skellig Michael zijn te vinden op:
Star Wars: de Ierse connecties
Toen Star Wars naar county Kerry kwam
De sterrenkracht van Skellig Michael

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>