Verliefd op Ierland

“Begin nou niet met Harm over Ierland, dan kom je niet meer van hem af.” Dat zei laatst iemand in mijn gezelschap, en zo is het ook. Ierland is een van de grootste liefdes in mijn leven, Ierland is een totaal plaatje waar adembenemende natuur, historie en cultuur samensmelten tot één geheel. Verknocht ben ik sinds 1999, toen ik een klein jaar werkte in het zuidwesten van de Emerald Isle.

relaxende schapen in Donegal

Ieder moment dat ik niet aan het werk was in de horeca trok ik er op uit om lopend of fietsend de omgeving te verkennen. Het Killarney National Park, de oude wandelroute naar Kenmare, met een bootje naar Lord Brandons Cottage, er zijn zoveel prachtige dingen waar ik middenin zat, puur genieten.

Nu, 15 jaar later noem ik mezelf een onbetwiste Ierland kenner, al ontdek ik altijd weer nieuwe dingen. Zoals afgelopen mei, toen ik met een collega me wat meer verdiept heb in de Counties Sligo en Donegal, en ook Noord Ierland werd aangedaan met onder andere een bezoek aan de Giant’s Causeway.

Giant's Causeway

Prachtige basaltformaties die vanaf de eveneens schitterend kust de zee insteken. Uiteraard is zoals met veel dingen in Ierland hier ook een legende over, het zou een oud pad zijn geweest gevormd door de reus Finn McCool om te vechten met een reus uit Schotland. Meer waarschijnlijk is dat de zuilen gevormd zijn door een vulkanische uitbarsting miljoenen jaren geleden.

Wat Ierland zo bijzonder maakt voor mij is behalve de schitterende natuur ook een stuk cultuur. De welbekende Irish Pub is het verlengde van de woonkamer, waar gezelligheid, ook wel craic genaamd, samengaan met muziek en conversatie. In Ierland ben je eigenlijk nooit alleen, zeker in de wat kleinere dorpen zal je in de pub altijd de vraag krijgen ‘where are you from?’ wat vaak de inleiding is tot een interessant gesprek, meestal samengaand met een Pint of Guinness.

Weilanden aan de kust in Noord Ierland

En de regen? Dat valt wel mee hoor, er valt gemiddeld wel wat meer dan in Nederland, maar best te overzien. Zomer 2013 was een van de natste en die van 2014 was bijna zonder regen. Niets zo veranderlijk als het weer, net als hier.

Absolute hoogtepunten zijn voor mij het zuidwesten, met een prachtige kustlijn, pittoreske dorpjes en veel entertainment. De ontelbare meren in Connemara, de heilige berg Croagh Patrick in county Mayo. De Giant’s Causeway in Noord-Ierland en het desolate county Donegal.

Ierland is genieten, of je nu alleen of met meerderen reist.

Ik droom weer even weg…

ierland reishonger

Harm
Laatste berichten van Harm (alles zien)
 1. j g y van de brug zegt:

  He Harm, ben ook helemaal gek van Ierland, ben er 14 jaar geleden met m’n zoon geweest helemaal verkocht. Hetzelfde wat jij schrijft; de mensen, de pub, de natuur… ik voel me daar zo of ik daar geboren ben. Voor twee jaar geleden weer geweest hetzelfde gevoel.

  4 jaar geleden boven in Schotland geweest, ook geweldig. Maar toch wint Ierland. Moet er nodig weer heen, maar niemand wil mee, dus ben ik op zoek naar een klein reisgezelschap of iemand. Komt vast op m’n pad.

  Groet Yvonne van de Brug

  • Harm ter Stege zegt:

   Hallo Yvonne, ik vind Ierland (ook) een land om alleen te bezoeken, is dat een optie? Anders is kamperen misschien iets voor je, ik werk voor reisorganisatie noSun.nl en die bieden ook een reis aan naar Ierland. Wie weet kom ik zelf nog eens met een reis naar Ierland op de proppen, dan zal ik aan je denken! Groet, Harm

 2. HEYSE Lieven zegt:

  Hallo Harm,

  Tot op heden reisde ik al een 16-tal keren naar Ierland. Bij voorkeur telkens naar een andere regio. Na mijn ervaringen geef ik tot op heden de voorkeur aan county Kerry, al is er zo veel variatie in dat land te zien.

  Alvast proficiat met uw werk in Ierland! De artikelen over Ierland op uw website hebben mij alvast weeral nieuwe tips opgeleverd.

  Kunt u mij het e-mail adres meedelen van Yvonne van de Brug die op 16 november 2014 een reactie naliet op uw website over het artikel “Verliefd op Ierland”.
  Reden: ik ben ook een gepassioneerd Ierland-fan.

  Dank bij voorbaat en succes met job.
  Een backpacker en taalgenoot uit Vlaanderen

  • Harm ter Stege zegt:

   Hallo Lieven, allereerst bedankt voor je reactie! Als je het goed vindt, kan ik het wel andersom doen. Ik kan niet zo iemands mailadres geven. Indien Yvonne wil, kan ik haar jouw e-mail toesturen! Groet, Harm

 3. Walter de Ling zegt:

  Altijd al verliefd geweest op Ierland. In 2008 naar de Aran Eilanden, The Burren en Connemara geweest. In 2012 naar County Kerry en County Cork en net terug van twee weken County Donegal. Ireland is a gift of God. De natuur is het paradijs op aarde.

 4. Kristel zegt:

  Op zoek naar de namen vam de Aran-eilanden kwam ik viavia hier terecht. Op de foto het strand bij Glencolumbkille? Drie zomers doorgebracht om Iers te leren. Mijn hart ligt ook voor de helft in Ierland. Al 5 jaar niet geweest, hopelijk dit jaar voor het eerst met mijn peuterdochter (die Róisín als derde naam heeft).

  • Harm ter Stege zegt:

   Hoi Kristel, wat leuk om te lezen! Het is inderdaad het strand van Glencolumbkille in Donegal. Ik verbleef daar op een mini camping die bij een hostel hoort. Waanzinnig mooie plek!
   Leuke naam, echt Iers van je dochter. Ik wens je super veel plezier in het mooie Ierland, sláinte!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>