Als er een stad is die tot de verbeelding spreekt, maar tegelijkertijd moeilijk is om je een voorstelling van te maken, is het wel Dublin. Iedereen kent de ruige natuur, intrigerende cultuur en gezellige pubs van Ierland, maar de hoofdstad is nog steeds een hidden gem. Onterecht, want in Dublin weet hypermoderne nieuwbouw naadloos te integreren met de prachtige historie die de stad rijk is. Hoog tijd dus om het bruisende Dublin te ontdekken! Wat maakt Dublin dan zo ontzettend aantrekkelijk voor een citytripper? De belangrijkste punten zijn hieronder voor je op een rijtje gezet!

Tekenend voor het straatbeeld zijn de kleurrijke 'Doors of Dublin', een bezienswaardigheid op zich!

Tekenend voor het straatbeeld zijn de kleurrijke ‘Doors of Dublin’, een bezienswaardigheid op zich!

De compactheid

Het centrum van Dublin is overzichtelijk en goed te belopen. De rivier de Liffey verdeelt het centrum in twee delen, het noordelijke en het zuidelijk deel. Op vele punten kan je de rivier oversteken, maar levensader is O’Connell Street en O’Connell Bridge. Vanaf deze centrale locaties kan je gemakkelijk alle hoogtepunten van de stad bereiken. Bovendien is de bewegwijzering uitmuntend, iets wat van het Ierse platteland vaak niet gezegd kan worden.

Doordat het centrum zo goed beloopbaar is, hoef je geen enkele bezienswaardigheid over te slaan. Feitelijk loop je zo van het ene hoogtepunt tegen de andere aan; vanaf Trinity College kom je automatisch bij Temple Bar, waarna je de Ha’penny brug over de Liffey kunt nemen, om zo richting het moderne financial district te lopen, terwijl je O’Connell Street passeert. Al genietend van alles dat de stad te bieden heeft, ontdek je de mooie plekken vanzelf.

Een prachtige promenade langs de Liffey verbindt nieuw en oud in het centrum

Een prachtige promenade langs de Liffey verbindt nieuw en oud in het centrum

De historie

Dublin is een stad die doordrongen is van de historie. Van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten tot de grote hongersnood; je begrijpt de Ieren en hun cultuur pas als je wat van de geschiedenis kent. Gelukkig vertellen ze je graag over het verleden – of je er nou naar vraagt of niet – dus tijdens je trip leer je vanzelf de Ierse geschiedenis een beetje kennen.

Dankzij de praatgrage Ieren leer je al snel veel over de geschiedenis van de stad

Dankzij de praatgrage Ieren leer je al snel veel over de geschiedenis van de stad

Bovendien kan je er in de stad gemakkelijk naar op zoek gaan. De stad heeft een hoge dichtheid aan kerken en kathedralen en midden in het centrum tref je Trinity College, waar je in de bibliotheek het prachtige Book of Kells kunt bewonderen. Ook de musea spreken tot de verbeelding; van het Leprechaun museum tot het National Museum, en van de Kilmainham Goal tot het James Joyce Center; alle aspecten van de Ierse cultuur en geschiedenis worden gedekt in deze stad.

Het prachtige Trinity College is midden in het centrum gelegen en een absolute must-see voor elke bezoeker van Dublin

Het prachtige Trinity College is midden in het centrum gelegen en een absolute must-see voor elke bezoeker van Dublin

De omgeving

Terwijl je door de drukke winkelstraten loopt, kan je vanuit het centrum de idyllische groene, Ierse heuvels al zien lonken. Er zijn maar weinig hoofdsteden die zo gezegend zijn qua ligging. Vanuit het centrum bezoek je in een mum van tijd het schattige vissersplaatsje Skerries, wandel je langs de imponerende kliffen van Howth of loop je door de branding in Dalkey. Het motto van Dublin is ‘Dublin: Verfrissend Anders’ en dat is perfect gekozen voor deze stad. Mocht je een stedentrip willen combineren met wat natuur of cultuur, dan zit je hier volledig op de juiste plek.

De omgeving van Dublin is geweldig afwisselend en vanuit het centrum reis je binnen een mum van tijd naar de ruige kust

De omgeving van Dublin is geweldig afwisselend en vanuit het centrum reis je in een mum van tijd naar de ruige kust

Het eten

Wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij Dublin, maar deze stad is vergeven van de overheerlijke restaurants. De traditionele ‘pubhap’ mag dan misschien een slechte naam hebben, dat is tegenwoordig meer dan onterecht. Sinds enkele jaren is het beleid geweest om mensen naar de restaurants te lokken met goed, gezond en betaalbaar eten. Dit maakt dat er tegenwoordig ontzettend veel gastro-pubs zijn waar je kunt genieten van perfect bereide traditionele gerechten als shepard’s pie, beef & guinness stew of fish’n’chips, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan de onovertroffen sfeer die een Ierse pub zo kenmerkend maakt.

De vele pubs in de stad hebben zich niet alleen toegelegd op een geweldige sfeer en drankenaanbod, maar ook het eten is tegenwoordig van uitmuntende kwaliteit

De vele pubs in de stad hebben zich niet alleen toegelegd op een geweldige sfeer en drankenaanbod, maar ook het eten is tegenwoordig van uitmuntende kwaliteit

Bovendien is Dublin natuurlijk de oorsprong van twee zeer belangrijke exportproducten; Guinness en Jameson. De brouwerij en stokerij zijn allebei te bezoeken en zijn een geweldige ervaring. Zo is de Guinness Storehouse tegenwoordig een waar architectonisch hoogstandje en is het bijbehorende museum enorm interactief. Proeven en ruiken zijn hier zeer belangrijk, maar je kan ook je eigen perfecte Guinness leren tappen of gewoon genieten van een pint vanaf de zevende verdieping met een schitterend uitzicht over de stad Dublin en de achterlanden.

Het kleurrijke Temple Bar is het hart van het uitgaanscentrum in Dublin met vele, traditionele pubs

Het kleurrijke Temple Bar is het hart van het uitgaanscentrum in Dublin met vele, traditionele pubs

De mensen

Hoe prachtig de gebouwen ook zijn, hoe heerlijk het eten ook is en hoe adembenemend de omringende natuur ook is, het grootste bezit van de stad zijn de bewoners. Niet voor niets wijdde Dubliner James Joyce al eens een roman aan de markante bevolking van de stad. De bewoners zullen er alles aan doen om je een zo warm mogelijk welkom te heten. Mocht je aan het dralen zijn door de straten, dan zal men je met liefde – en zonder dat je het hoeft te vragen – de weg wijzen, terwijl je de meest prachtige anekdotes te horen krijgt. De Ieren zijn ware verhalenvertellers en dat komt altijd weer naar voren. Op een avond in een traditionele pub zal je niet snel alleen zijn: in een mum van tijd ben je aan de praat met wat locals onder het genot van een pint en voor voor je het weet zal je jezelf een volwaardige Dubliner voelen!

De stad barst van de markante verhalen over beroemde inwoners, zoals Molly Malone

De stad barst van de markante verhalen over beroemde inwoners, zoals Molly Malone

Laat je verrassen door Dublin

Hoewel het wellicht lastig is je een goede voorstelling van Dublin te maken, is het zeker de moeite waard. Het grote pluspunt is namelijk dat Dublin alle eventuele verwachtingen zal overtreffen! Door de oprechtheid en vriendelijkheid die de stad en inwoners uitstralen zal je je direct thuis voelen. Dublin is een stad die je inpakt en je (gelukkig) nooit meer los zal laten!

Bezoek de website van Tourism Ireland voor meer informatie over een stedentrip naar Dublin.

St. Stephens Green is een prachtig stadspark, gelegen aan de zuidkant van het centrum

St. Stephens Green is een prachtig stadspark, gelegen aan de zuidkant van het centrum

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Madhavi Raaijmakers zegt:

  Beste Brigitte,

  Mijn naam is Madhavi Raaijmakers, studente journalistiek in Tilburg. Dit project besteed ik met mijn redactiegroep alle aandacht aan Ierland en de stad Dublin. Eind mei zullen wij hier voor de periode van een week heen gaan om naar nieuws te zoeken en te kijken wat er speelt in de stad. Ter voorbereiding hierop moet ik iemand interviewen die een bepaalde band met Ierland heeft of er wel eens geweest is. Ik kwam terecht op uw blog en de manier waarop u uw ervaringen deelt over bijvoorbeeld Dublin. Van de historie tot het eten, maar ook gewoon over de mensen daar zijn, iets waar ik zelf zo benieuwd naar ben.

  Zou u misschien openstaan voor een interview? Dat kan in real life, maar zou eventueel ook via skype kunnen. Een interview waar u mijn een indruk geeft van Ierland en de hoofdstad. Waarom u zo dol bent op het land en wat voor land het is. Het moet voor alle mensen in Nederland een beeld geven van Ierland door de ogen van een liefhebber. Het zal verwerkt worden tot een stuk van ongeveer 750 woorden.

  Ik hoop dat u mij hierbij een handje zou willen helpen. Het lijkt me heel leuk om vanuit een liefhebber een stuk te schrijven en ik hoop dat u tijd heeft. Ik heb woensdag 17 mei en vrijdag 19 mei de hele dag de tijd en ben de hele dag beschikbaar als het u één van de dagen uit komt.

  Alvast heel erg bedankt en ik hoop snel van u te horen.

  Groeten,
  Madhavi Raaijmakers

  • Brigitte zegt:

   Hoi Madhavi,
   Wat een tof project! Als Ierlandgek werk ik daar natuurlijk graag aan mee 🙂 Zowel woensdag als vrijdag heb ik wel wat mogelijkheden, kun je anders even contact opnemen via email op brigitte [at] reishonger.nl voor de verdere details?
   Groeten, Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>