De 5 leukste surfspots in Europa

Wordt dit jaar het jaar waarin jij voor het eerst gaat surfen? Of wellicht heb je al vaker gesurft en ben je op zoek naar die ene hele gave bestemming voor jouw volgende surftrip? Graag nemen we je mee langs een aantal hotspots in Europa waar je dit jaar kunt genieten van een geweldige surfvakantie. Zodra je een bestemming hebt gekozen, boek je gemakkelijk en veilig de surfvakantie die écht bij jou past en beleef je de surftrip van je leven.

Het leuke van een surfcamp -zoals bijna iedereen die dit wel eens gedaan heeft zal beamen- is dat het veel meer is dan alleen surfen. Je verblijft (alleen of met vrienden) in een grotere groep, Nederlands of internationaal, en er is van alles te doen. Er worden meestal heerlijke maaltijden aangeboden, zijn tal van activiteiten te doen (denk aan yoga, massages, citytrips, beach clean-ups, volleybaltoernooien en nog veel meer) en alles draait om elkaar leren kennen. Tijdens jouw surfvakantie kunnen vriendschappen voor het leven ontstaan. Laten we direct eens kijken waar je allemaal op surfvakantie kunt gaan.

Surfkamp Moliets

Tijdens je surfvakantie kunnen vriendschappen voor het leven ontstaan – surfkamp Moliets [foto: SurfaWhile]

#1 Surfen rondom Lissabon – Portugal

Portugal is een bestemming die de afgelopen jaren flink populair is geworden. De hoofdstad Lissabon is een populaire spot om te bezoeken en wij begrijpen dat heel goed. Als je dat nou eens zou kunnen combineren met een surfvakantie! Wat veel reizigers en surfers tegenwoordig doen, is dat ze een surfvakantie boeken in bijv. Costa da Caparica of Cascais, zodat ze niet de hele week in de stad zitten en heerlijk kunnen surfen. Uiteraard is het ook daar heel goed mogelijk om te genieten van alles wat Portugal jou te bieden heeft. De meesten gaan tijdens een week alsnog 1 of 2 keer naar Lissabon, voor een dagje winkelen, een gastronomische tour of een avondje stappen. En uiteraard kun je dit ook allemaal op dezelfde dag doen.

Surfvakantie in Costa da Caparica

Surfen in Costa da Caparica [foto: SurfaWhile]

Deze combinatie is dan ook echt aan te raden. Zowel Caparica als Cascais liggen op zo’n 20 minuten rijden van het centrum af en beide spots zijn gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Dit geeft jou de ultieme combinatie tussen the real surf experience, het bezoeken van een wereldstad, legendarische stapavonden (indien gewenst) en het verblijf op een plek die rustiger is dan alle hectiek van de stad. Ideaal toch?

#2 Surfen rondom Biarritz – Frankrijk

Biarritz en de stranden die hieromheen liggen worden door velen gezien als de capital of surfing in Europa. Zuid-Frankrijk is erg populair onder toeristen, waar surfers vooral naar de stranden in de regio Les Landes, oftewel de Atlantische kust, reizen. Hier zijn golven voor surfers van alle niveaus te vinden (zeker in de maanden mei – september) dus je hoeft zeker geen pro te zijn om te surfen in Frankrijk.

Het surftoerisme richt zich voor een groot deel op twee plaatsjes: Moliets en Vieux Boucau. Deze beide typisch Franse surfdorpjes verwelkomen jaarlijks duizenden surfers die een week of langer komen surfen. In deze plaatsjes liggen verschillende campings die een aantal surf camps herbergen. Ook zijn er surfhuizen aanwezig voor degenen die een kamer verkiezen boven een verblijf in een tent.

Wat voor Nederlanders en Belgen een groot voordeel is van een surfvakantie rondom Biarritz is de bereikbaarheid. Velen reizen per auto of trein en in de zomermaanden zijn ook de busreizen naar Zuid-Frankrijk erg populair. Op vrijdagmiddag vertrek je richting het zuiden, waar je dan van zaterdag tot zaterdag (1 of 2 weken) een surfweek bijwoont om vervolgens op zaterdagavond weer huiswaarts te keren. Deze manier van reizen is voordelig, erg gezellig en een stuk beter voor het milieu (dan de meeste andere vervoersopties).

Sunset surf in Moliets

Sunset surf in Moliets [foto: SurfaWhile]

En als klap op de vuurpijl zijn er ook surfcamps die een citytrip naar Biarritz aanbieden, zodat jij een middag door het oude stadscentrum kunt rondstruinen, op zoek naar het heerlijke eten en drinken wat de stad te bieden heeft. En uiteraard gaan jullie ook op een van Biarritz’ meest bekende surfstranden kijken om de pro’s aan het werk te zien.

#3 Surfen in Oyambre – Spanje

Noord-Spanje is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is niet voor niets, want deze regio staat bekend om haar prachtige natuur, het heerlijke eten en de goede surfcondities – voornamelijk voor beginnende surfers. De afgelopen jaren zijn ook de mogelijkheden om per busreis naar Oyambre te reizen flink toegenomen, waardoor voor velen een surfvakantie in deze regio een goede optie is.

Als we inzoomen op de regio rondom Oyambre, een surfspot gelegen in Cantabrië, komen we verschillende stranden tegen. Playa de Oyambre, het strand bij San Vicente de la Barquera en uiteraard Playa de Gerra. Stuk voor stuk stranden die vele surfers trekken. Vanwege de consistente en (overwegend) lage golven, evenals het grotendeels uitblijven van sterke stroming, is dit een ideale plek voor beginnende surfers.

Rondom Oyambre zijn verschillende surf camps gelegen. Er is een camping die over Playa de Oyambre uitkijkt en ook op het verder gelegen Camping El Helguero ligt een internationaal surfkamp met prachtige glamping tenten. Veel gasten vinden de combinatie tussen de natuur, de Noord-Spaanse levensstijl (incl. het eten) en de vele mogelijkheden tot activiteiten reden genoeg om in dit gebied een surfvakantie te genieten.

Surfkamp Oyambre

Surfkamp Oyambre [foto: SurfaWhile]

#4 Surfen rondom Porto – Portugal

In het noorden van Portugal vinden we de tweede stad van het land: Porto. Zowel in de stad als hierbuiten kan heel goed gesurft worden en een van de grote voordelen (zeker als je de stad uit gaat) is dat het vele malen rustiger is dan op bekende surfspots zoals Ericeira of Peniche.

Surfvakantie in Porto

Surfen in Porto [foto: Mylan Rosendaal]

Surfen in Porto vindt voornamelijk plaats op het strand van Matosinhos. Dit strand is gelegen in een kleine baai, wat de condities overwegend erg goed maakt voor beginners. Omdat het zo dicht bij de stad ligt, trekt het regelmatig grote aantallen surfers. Je kunt een stuk rustiger het water ingaan zodra je naar het noorden gaat. Spots als Ofir en Estela bieden even goede, misschien wel nog betere omstandigheden om te leren surfen terwijl het er een stuk rustiger is. Vanuit een surfkamp gelegen in Estela zul je ook veel van de omgeving ontdekken aangezien er op verschillende stranden les gegeven kan worden. En uiteraard is een citytrip naar Porto zeker ook een optie.

#5 Surfen rondom San Sebastian – Spanje

Waar we voor het stuk over surfen rondom Oyambre al even de gastronomie aanhaalden, is dat hier ook zeker van toepassing. San Sebastian en Zarautz zijn gelegen in Baskenland, een regio die zeker een gooi kan doen naar de prijs voor het lekkerste eten in Spanje – en ver daarbuiten. De bekende pintxos (de lokale tapas) in verschillende vormen en de manier hoe ze de bekende tortilla de patata (een aardappeltaart) klaarmaken is echt ongekend. En uiteraard kun je op deze spots ook goed surfen, anders zouden we het niet opnemen in dit overzicht.

Zarautz

Zarautz – langs de Golf van Biskaje

Zarautz kent een groot strand waar jaarlijks veel surfers op afkomen om te leren surfen. Een van de leukste surfcamps van Spanje is gelegen op loopafstand van het strand en vanuit Nederland en België komen hier jaarlijks vele (beginnende) surfers op af om een week of twee te genieten van alles wat Zarautz te bieden heeft. Met de bus (vanuit NL/BE) word je gedropt voor het surfkamp en vanaf dat moment gaat het genieten, de leuke activiteiten, een feestje of twee en het surfen allemaal vanzelf. Althans, je dient uiteraard wel zelf te peddelen, iets wat goed te doen moet zijn want de omstandigheden om te surfen in Zarautz zijn vergelijkbaar als in Oyambre: ideaal voor beginnende surfers.

Iets verderop ligt de stad San Sebastian en hier kun je werkelijk alles vinden wat je wilt tijdens een vakantie in Spanje. Het enige is wellicht dat hier geen surfkampen zijn, aangezien dat wat lastig is in een stad. San Sebastian is dan wel weer een erg populaire stad om Spaans te leren, wat je goed kunt combineren met surflessen. Deze stad, tegen de Franse grens aan, heeft prachtige architectuur te bieden, een heuvel die uitzicht biedt op zowel de stad, de baai als een adembenemende zonsondergang, de altijd terugkerende Baskische maaltijden en een gezellig uitgaansleven. Ben jij klaar voor jouw volgende surftrip?

De beste surfvakanties met SurfaWhile

Bij SurfaWhile boek jij de surfvakantie die écht bij je past want wij hebben ruim 7 jaar ervaring met surfkampen binnen en buiten Europa. Of je nu 18 bent en alleen op surfvakantie wilt, jullie een stelletje zijn van rond de 25, je een surftrip zoekt voor de vriendengroep of jullie als gezin op reis willen, wij weten precies wat bij jou of jullie past.

Je boekt surfkampen over de hele wereld op een veilige en verantwoorde manier, zonder dat hier boekings- of reserveringskosten bij komen kijken. SurfaWhile is een Nederlands bedrijf waardoor jij als boeker goed beschermd bent en gemakkelijk via iDeal of Sofort kunt betalen. Als aangesloten bedrijf bij het garantiefonds GGTO is jouw betaling ook nog eens zonder financieel risico.

Wat kost een surfvakantie?

Je kunt jouw surfvakantie zo gek maken als je zelf wilt. De meeste surfkampen zullen je ongeveer evenveel kosten (tussen de € 475,- en € 650,- per week, incl. vervoer), waar de precieze prijs afhangt van de luxe die het camp boekt, het aantal maaltijden dat ze aanbieden en de surf formule. Via een handige boekingstool kun je precies het pakket selecteren wat het beste aansluit op jouw wensen.

Tot snel en surf’s up!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>