Baskische parel: Donostia

Het Noord-Spaanse, aan de monding van de Urumea rivier gelegen, San Sebastian is een heerlijke vakantiebestemming die jaarlijks vele bezoekers ontvangt. De interessante Baskische cultuur, de mooie oude binnenstad en het prachtig gelegen stadsstrand zijn slechts enkele hoogtepunten van de stad.

Het strand van de Bahia de la Concha wordt beschouwd als een van de mooiste stadsstranden ter wereld. Genieten van een heerlijk strand midden in de stad, het kan in San Sebatian. 's Avonds kan er bijzonder goed geflaneerd worden langs het strand over de Paseo de la Concha.

San Sebastian wordt beschouwd als een van de leukste en belangrijkste steden van het autonome Baskenland, waar eigen tradities nog altijd duidelijk aanwezig zijn. In Donostia, de Baskische naam voor San Sebastian, wordt de eigen taal op straat nog volop gesproken en informatie wordt vrijwel altijd in 2 talen aangeboden. Overal in de stad kunnen gezellige barretjes gevonden worden waar smakelijke pinxto’s, lijkend op tapas, genuttigd kunnen worden. De pinxto’s worden gezien als een belangrijk deel van de Baskische cultuur omdat ze een sterk sociaal karakter hebben, en genieten nationaal en internationaal een hoog culinair aanzien.

Parte Viaja en Playa de la Concha

Op het Plaza de la Constitucion werden vroeger stierengevechten gehouden. De genummerde balkons van de omringende huizen verwijzen naar deze tijd.Vooral de Parte Viaja, de oude binnenstad van San Sebastian, is een bezoekje meer dan waard. Het Plaza de la Constitucion vormt het hart van het centrum. Boven de vele knusse terrasjes zijn nog genummerde balkons te zien, die bezoekers doen herinneren aan de tijden dat er nog stierengevechten op het plein werden gehouden. In het centrum hangt een gemoedelijke, relaxte sfeer en het is heerlijk om door de smalle straatjes langs de prachtige art nouveau gebouwen te slenteren.


Bij het kleine haventje, net buiten het oude centrum, kan een pad gevonden worden die leidt naar de top van de Monte Urgull. Op de top van de heuvel kunnen overblijfselen van het La Mota kasteel gevonden worden en zijn er prachtige uitzichten over de Baai van Biskaje en de stad zelf.

Het Miramar paleis, de 16e eeuwse San Vicente kerk en het stadhuis zijn bezienswaardigheden die zeker ook niet gemist mogen worden. Vooral de laatste is een imposant bouwwerk op een prachtige locatie: direct naast het La Concha strand. Het witte zandstrand wordt gezien als een van de mooiste stadsstranden ter wereld en is een ideale plek om na een dag sightseeing even bij te komen en te genieten van een frisse duik. In de namiddag en avond is het heerlijk om over de Passeo de la Concha te flaneren.

Europese surfspot

Het Baskenland is een populaire Europese surfbestemming en ook in San Sebastian kunnen goede golven gevonden worden. Dankzij de vele lokale en bezoekende surfers, die zich prima kunnen vermaken op het Playa de la Zurriola, hangt er een fijne surfvibe in de stad.

Evenementenstad

San Sebastian is niet alleen bekend om haar indrukwekkende oude binnenstad, prachtige stranden en als plaats waar de Baskisch cultuur goed kan worden ervaren, maar ook dankzij twee jaarlijks terugkerende internationale evenementen: het San Sebastian Jazz Festival en het Filmfestival. Het laatste evenement dat in september wordt georganiseerd, is een van de belangrijkste filmfestivals van Europa en trekt grote filmsterren én veel publiek naar de stad. In 2016 zal San Sebastian voor een jaar lang de culturele hoofdstad van Europa zijn, en de komende jaren zullen er nog meer culturele activiteiten en evenementen georganiseerd gaan worden die bezoekers vanuit de hele wereld naar de stad zullen trekken.

Tekst en foto’s: Sam van der Werf

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>