Opzwepend Salvador da Bahia

Bahia is zonder twijfel de kleurrijkste en meest tropische staat van Brazilië. Overal voel je nog de invloeden van de Afrikaanse slaven die hier leefden: in het eten, in de kleding en in de muziek. En in de mensen, die de tradities van hun voorouders hooghouden. De hoofdstad Salvador, officieel Salvador da Bahia, is zeker een bezoek waard tijdens je Brazilië-reis. De reisspecialisten van Riksja Brazilië, zetten de leukste tips in en rondom de stad voor je op een rij.

vrouwen-straat

De kleurrijke wijk Pelourinho

De kleurrijke wijk Pelourinho

De mix van Afrikaanse cultuur met indiaanse en Portugese invloeden heeft Salvador da Bahia een unieke identiteit gegeven. Deze komt vooral tot uiting in de historische wijk Pelourinho. Wandelend door de koloniale straten voel je dat in de muziek op straat, ruik je dat in de geuren die uit de restaurants komen en proef je dat in de vrolijkheid van de Bahianen. Begin je dag net zoals de locals met een sterke Braziliaanse koffie op Praça da Sé, het historische plein midden in het oude centrum van Salvador de Bahia. Goud blinkt je tegemoet in de kerk van São Francisco. Loop daarna over kinderkopjes langs pastelkleurige huizen en kunstenaarsateliers naar het plein Largo do Pelourinho, waar slaven vroeger werden gekeurd en verhandeld.

pleinen

De pastelkleurige huizen en kunstenaarsateliers op Largo do Pelourinho

Capoeira op straat

Overduidelijk aanwezig in Salvador is capoeira, een mix van vechtsport en dans uit de tijd van de slaven. Op de pleinen en stranden van Salvador wordt capoeira vaak in het openbaar beoefend. Je kunt zelf ook een workshop volgen, waarin je in een uur de beginselen onder de knie krijgt. Schud die spieren maar los en geef je over aan de ritmes van de trommels. Of je nu gevoel voor ritme hebt of niet, iedereen wordt aangestoken door het enthousiaste getrommel.

capoeira

Op de pleinen en stranden van Salvador wordt capoeira vaak in het openbaar beoefend

De geweldige Bahiaanse keuken

In Bahia wordt veel gekookt met zeevruchten zoals krab, garnalen en vis. Ook vind je er veel stoofpotten, bijvoorbeeld met geitenvlees en cassave – een duidelijke invloed uit de Portugese keuken. Moqueca is een beroemd gerecht, een soort curry van zeevruchten met rijst en kokosmelk. Een lekkere streetfoodsnack in Salvador is acarajé, een gefrituurde bol gevuld met bonen, uien, noten en garnalen. En een typisch Bahiaans drankje? Tja, dat zal dan toch een ijskoude caipirinha zijn. Saude, ofwel proost!

moqueca

Moqueca, een beroemd gerecht, een soort curry van zeevruchten met rijst en kokosmelk

Cruisen naar een tropisch eiland

Salvador ligt aan de baai van Todos os Santos, vanwaar je per zeilboot een mooie cruise kunt maken. Je vaart dan langs kleine eilandjes naar Itaparica, een eiland in de baai. Het water schittert, er waait een briesje en de kapitein zet gezellige Braziliaanse muziek op. Op Itaparica kun je een wandeling maken over het eiland en lunchen in een restaurant aan het strand. Ook kun je naar São Lourenco, een van de oudste kerkjes van Brazilië. Sluit de cruise af met een bezoek aan waterbronnen, waarvan gezegd wordt dat ze verjongende krachten hebben. Die komen wel van pas als je ‘s avonds nog in het swingende Salvador de Bahia uit wilt gaan …

boottocht-strand

Salvador ligt aan de baai van Todos os Santos


riksja brazilieDit artikel is geschreven door Edith Huntink van Riksja Brazilië, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf Salvador da Bahia en de rest van Brazilië ontdekken? De reisspecialisten van Riksja Brazilië helpen je graag uit eigen reiservaring om jouw ideale reis in elkaar te puzzelen met bouwstenen.

Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Rondreis zegt:

    Wat een leuk artikel! Ik zit al een tijd te denken om een bezoek te brengen aan Brazilië, maar na het lezen van dit artikel heb ik besloten om direct een reis naar Brazilië te boeken!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>