Walvissen en zeeschildpadden spotten in Brazilië

Brazilië is één van de hotspots voor het spotten van walvissen en zeeschildpadden. Van juli tot november komen bultruggen vanuit Antarctica naar de zuidelijke kust van Bahia om te paren en hun jongeren te voeden. De stranden van Bahia zijn bovendien ideaal voor het spotten van zeeschildpadden, die hier hun eieren leggen.

Vanuit verschillende plekken in Brazilië vertrekken boten om walvissen te spotten, maar de kans is het grootst bij de steden Prado, Alcobaça, Caravelas, Nova Viçosa en Mucuri evenals het Marine National Park van Abrolhos. Samen staan deze kustplaatsen ook wel bekend als de ‘Walviskust’.

Bescherming van zeeschildpadden

Langs het strand van de badplaats Praia do Forte, iets ten noorden van Salvador, Bahia, leggen zeeschildpadden hun eieren. In de periode van september tot en met mei zorgen de mensen van het Tamar Project ervoor dat de zeeschildpadden in rust hun gang kunnen gaan. Zij beschermen meer dan negenhonderd nesten, verspreid langs de Braziliaans kustlijn. Het Tamar Project is ontstaan in 1980 en staat internationaal bekend als één van de meest succesvolle natuurbeschermingsprojecten. Wie op een verantwoorde manier de zeeschildpadden wil bekijken, kan een tour met een gids van het Tamar Project boeken.

Brazilie zeeschildpadden

Het Tamar Project beschermt zeeschildpadden langs de kust van Brazilië.

Springende bultruggen spotten bij Abrolhos

De Abrolhos archipel, bestaande uit vijf eilanden, ligt voor de kust van Bahia in het noordoosten van Brazilië. Het is de perfecte plek voor het spotten van walvissen. Tijdens een boottocht is de kans om de dieren van dichtbij te zien het grootst. De indrukwekkende bultruggen zijn ongeveer 16 meter lang en wegen tussen de 35 en 40 ton. Dat weerhoudt ze er niet van om spectaculaire sprongen te maken. Het Abrolhos Marine National Park beslaat een gebied van circa 35.251 vierkante meter en is gecreëerd in 1983 om de rijke biodiversiteit in de zuidelijke Atlantische Oceaan te beschermen. Wie dit gebied wil bezoeken kan het beste overnachten in Caravelas of in één van de nabijgelegen steden zoals Alcobaça of Prado.

Museum voor de zuidkaper

In Praia do Porto, Santa Catarina, komen elk jaar in september de zuidkapers of Australische walvissen langs. De stad viert dan de zuidkaperweek en heeft zelfs een museum over deze walvis in Brazilië. Dit unieke museum is gevestigd in het laatste walvisvaarder station in het zuiden van Brazilië. Het huisvest een belangrijke collectie over de walvisvaart en het bijna uitsterven van de walvis, alsmede de geschiedenis van en de inspanningen die zijn gedaan om deze dieren te beschermen. Zuidkapers staan bekend om het ‘zeilen’, waarbij ze de brede staartvin voor langere tijd verticaal uit het water steken, als een zeilboot in de wind.

Walvissen spotten Brazilië

Walvissen en zeeschildpadden spotten in Brazilië

Braziliaanse kraamkamer voor walvissen

Wie walvissen vanaf de wal wil spotten, kan het beste naar de kust van Santa Catarina afreizen. De zee tussen Florianopolis en Laguna is een soort kraamkamer voor walvissen. Hier voeden de ouders hun jongen op, voordat ze de oceanen overtrekken. Of je nu vanuit een helikopter, boot of vanaf de wal walvissen gaat spotten in Brazilië, het blijft een magische beleving voor alle liefhebbers van het zeeleven.

Walvissen spotten in Brazilië?

Wil je zelf walvissen spotten in Brazilië? Of langs de Praia do Forte de zeeschildpadden hun eieren zien leggen? Riksja biedt gave bouwstenen naar Brazilië aan. En ook YourWay2Go heeft interessante startpakketten voor natuurreizen naar Brazilië.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>