Met al die kilometers palmstrand en een natuur die bol staat van het exotische wildlife, zou je bijna vergeten dat Brazilië ook een hoop fantastische steden te bieden heeft. Bíjna, want beelden van Rio met zijn weidse baai, met zijn Suikerbroodberg en het Christusbeeld, kan iedereen wel oproepen. Zelfs als je er nog niet bent geweest.

suikerbroodberg-rio

Het stadsleven van Brazilië is een reden op zich om het land te bezoeken: hierbij de opvallendste steden op een rij.

Rio de Janeiro

Copacabana is niet alleen een liedje dat je niet uit je hoofd krijgt, het is ook het bekendste strand van Rio de Janeiro en de naam van de aangrenzende wijk. Een slimme plek om te verblijven tijdens je reis, want behalve de brede boulevard, vind je hier leuke winkels (de bekende Braziliaanse slippers inslaan!) en prima restaurants. Ook ben je vanaf hier zo in Ipanema, een hip strand dat inmiddels een stuk hipper is dan Copacabana. Een bezoek aan Rio is niet compleet zonder dat je met gespreide armen een foto van jezelf hebt laten maken voor het Christusbeeld of de Suikerbroodberg hebt gezien, maar de stad heeft nog veel meer te bieden.

christusbeeld-rio

In de culturele wijk Santa Teresa bevind je je niet langer tussen de toeristen, maar tussen de carioca’s, zoals de inwoners van Rio zichzelf noemen. Wandelend over de kinderkopstraten zie je kunstgaleries in koloniale gebouwen en fijne terrassen, waar je neerstrijkt om mensen te kijken. Geen zin om Rio te voet te doen? Per fiets kom je op heel andere plekken en krijg je een boel te zien. Prima zelf te doen en ook veilig, zolang je maar een helm op zet.

Brasília

Hoewel Rio de Janeiro waarschijnlijk de eerste stad is waar je aan denk als het over Brazilië gaat, is dat al jaren niet meer de hoofdstad van hand land. Die eer is aan Brasília, een stad die heel bewust en met visie is ontworpen als hoofdstad: centraal gelegen, dus beter bereikbaar en met futuristische architectuur waarin de regering zetelt. Het is geen stad om dagen in te verblijven, want de highlights zijn vaak in een middag al gezien.

brasilia-stedentrip

Maar juist omdat deze stad zo anders aandoet dat grote broers Rio en São Paulo, is het interessant om een kijkje te nemen, al is het maar tijdens een overstap van je binnenlandse vlucht. De moderne en trendy stad ontwikkelt zich vooral op cultureel gebied: je vindt er veel theaters, concertgebouwen en bars. Voor de typisch Braziliaanse restaurants, churrascaria’s, kun je hier ook goed terecht. Grote stukken pittig gemarineerd vlees worden aan een spies geroosterd in het restaurant, je kunt zelf naar hartenlust stukken afsnijden en proeven van de kruidige smaken.

Salvador

De Braziliaanse cultuur is een mix van indiaanse, Portugese en Afrikaanse invloeden en die komen het best tot hun recht in Salvador, gelegen aan de oostkust. Grote, donkere mama’s dragen Afrikaanse jurken met een achterwerkopvulling waar je u tegen zegt.

Pelourinho, Salvador

De ritmische trommelklanken van de bosa nova klinken in de koloniale wijk Pelourinho en op dinsdag- en zaterdagavond domineren de opzwepende drumgroepen het centrum met hun muziek. Met een beetje geluk zie je op een van de pleinen een spontane capoeirasessie, een mix van dans en vechtsport. Bijzonder om te zien, maar vooral leuk om te doen. In Salvador kun je een workshop capoeira volgen en misschien wel een verborgen talent ontdekken.

capoeira-salvador

Wil je ook graag het Braziliaanse carnaval meemaken tijdens je reis, dan is Salvador een heel leuke stad om op te gaan in dit wereldfeest. Niet zo groots en statisch als de grote arena Sambadrome in Rio, maar juist meer op straat, met de mensen zelf. Opzwepende muziek en felgekleurde verenpakken onder de stralende zon; de Brazilianen weten wel hoe ze feest moeten vieren.

São Paulo

En São Paulo dan? Toch de grootste stad van Zuid-Amerika, moet je die niet gezien hebben tijdens de reis door Brazilie? Tijdens veel reisroutes kom je er sowieso, omdat het een handige overstapplaats is, maar veel reizigers brengen niet langer dan noodzakelijk door in deze chaotische metropool met druk verkeer, smog en een heel scherp contrast tussen arm en rijk.

Sao Paulo

De drukke, gehaaste stad heeft inderdaad iets overweldigends, maar wie er zijn best voor doet, zal ontdekken dat Sampa, zoals de stad ook wel liefkozend genoemd wordt, een bruisend uitgaansleven heeft. Hoewel de sloppenwijken aan de rand van de stad zich kilometers uitstrekken, wordt in São Paulo het meeste geld verdiend en de Braziliaanse jetset heeft ervoor gezorgd dat de stad uit zijn voegen barst van de vele trendy restaurants, art-house bioscopen, bars en clubs. Ga door tot in de late uurtjes met een shot cachaça of een caipirinha in je hand. Dit is uitgaan Brazilian style.

Zin gekregen om zelf de steden van Brazilië te ontdekken? Bij Riksja Brazilië, onderdeel van Riksja Travel, stel je zelf je individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Je combineert de steden met afwisselende natuur en tropische stranden. De reisspecialisten, die bovenstaande tips schreven, zijn zelf in het land geweest en adviseren je graag vanuit hun persoonlijke ervaring.

Martijn
  1. Robert zegt:

    Uitgaan in São Paulo vond ik ook helemaal te gek en zal er nog snel eens een bezoek aan brengen.

  2. De Groot zegt:

    Uitgaan in São Paulo is prima inderdaad. De stad zelf viel me alleen erg tegen. Het is een vrij zakelijke stad met enorm veel hoogbouw. Rio de Janeiro daarentegen is schitterend. Het heeft een hoop te bieden. Van de prachtige stranden tot het Christusbeeld. Maar ook de botanische tuinen, de sloppenwijken, Santa Teresa, de suikerbroodberg en Rua Uruguayana (ik kan zo nog wel even doorgaan) zijn de moeite waard.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>