Ecotoerisme in Brazilië

Het ecotoerisme in Brazilië groeit gestaag, maar staat uiteindelijk toch nog maar in de kinderschoenen. Daarom wil het Braziliaanse Bureau voor Toerisme verschillende problemen op dit gebied integraal aanpakken. Wij schrijven over vier verbazingwekkende ecobestemmingen in Brazilië die zeker een bezoek waard zijn én je krijgt de kans 30 dagen helemaal gratis door Brazilië te reizen!

Campos do Jordão - ecotoerisme in Brazilië

Verbazingwekkende ecobestemmingen in Brazilië

Brazilië heeft een zeer gevarieerde natuur met unieke gebieden zoals het tropische Amazone regenwoud, het bijzondere natuurgebied ‘Lençois Maranhenses’, de Pantanal, Bonito. En natuurlijk diverse natuurparken, ongerepte bossen, zoetwatervoorraden, spectaculaire watervallen en het Atlantisch regenwoud van de ‘Costa Verde’ tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. De natuurlijke highlights trekken vele bezoekers, zoveel dat het groeiende aantal toeristen ecosystemen onder druk zet. Ongereguleerd toerisme en te hoge aantallen toeristen hebben nadelige effecten op het milieu en de biodiversiteit in de natuurparken.

Is het mogelijk een goede balans te vinden? Dat toeristen naar mooie plekken reizen, zonder schade toe te brengen aan de natuur, én dat de lokale bevolking, de economie en zelfs de natuur daarvan profiteert? Dat hele idee van ecotoerisme in Brazilië, ook wel duurzaam toerisme of natuurtoerisme genoemd, ontstond in de vorige eeuw, als reactie op het groeiende massatoerisme. Een alternatieve vorm van toerisme, met aandacht voor het milieu en de lokale bevolking.

Ben je op zoek naar een duurzame toeristische bestemming in Brazilië? De volgende verbazingwekkende Braziliaanse ecobestemmingen zijn zeker een bezoek waard!

#1 Foz do Iguaçu (deelstaat Paraná)

Aan de westkant van deelstaat Paraná vind je Foz do Iguaçu, bekend om zijn Iguaçu National Park en de Iguaçu Falls. Dankzij de 275 watervallen die samen de Iguaçu Falls vormen is dit één van de meest interessante steden van het land. Het park en de watervallen, bij het drielandenpunt waar Argentinië, Paraguay en Brazilië samenkomen, trekken honderdduizenden bezoekers vanuit de hele wereld. De grensoverschrijdende nationale parken zijn opgezet om het waardevolle ecosysteem te beschermen.

In dit park kun je de Garganta do Diabo (Devil’s Throat) bezoeken, met een hoogte van 90 meter de grootste waterval ter wereld. Het Iguaçu National Park staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en de watervallen zijn geselecteerd als één van de zeven nieuwe natuurwonderen van de wereld. Daarnaast beschermt het park vele bedreigde dier- en plantensoorten, waaronder de Braziliaanse jaguar. Een andere attractie van Foz is het vogelpark. Hier kun je genieten van een gebied van 17 hectare aan inheems bos, waar je meer dan 800 vogelsoorten kunt observeren die in dit gebied leven. Toeristen kunnen ook een bezoek brengen aan de Itaipu Hydroelectric, een interessant en gigantisch technisch werk.

Cataratas do Iguaçu, een van de beste Braziliaanse ecotoeristische plaatsen

Cataratas do Iguaçu, ofwel de Iguaçu watervallen, de grootste en meest spectaculaire waterval van heel Zuid-Amerika

#2 Bonito (deelstaat Mato Grosso do Sul)

Bonito wordt ook wel dé hoofdstad van het ecotoerisme in Brazilië genoemd. Al jaren wordt de plaats steevast verkozen tot ’s lands beste ecotoeristische bestemming. Het is een van de mooiste en meest unieke ecobestemmingen ter wereld, waar de lokale overheid veel doet om de unieke flora en fauna te behouden. Er is zelfs een ‘destination management systeem’, een digitaal controlesysteem, gebaseerd op de draagkracht van elke attractie, dat ervoor moet zorgen dat de verschillende natuurlijke attracties niet overlopen worden door toeristen.

Het stadje Bonito ligt midden in het regenwoud van Brazilië, nabij Paraguay en Bolivia. Rond Bonito wemelt het van de natuurlijke schatten. Prehistorische grotten, glasheldere rivieren, watervallen en dichte bossen met zeldzame wilde dieren. Bonito heeft een verscheidenheid aan attracties, variërend van rustig dobberen in de kristalheldere wateren -van de Rio de la Plata, Rio de Sucuri en het natuurlijke aquarium- tot abseilen van de meer dan 70 meter hoge Anhumas Abyss. Een andere interessante plek is de Blue Lake grot, Gruta do Lago Azul. Hier kunnen bezoekers in een grot van 100 meter diep formaties van stalagmieten en stalactieten kunnen zien, en een ondergronds meer -hel blauw- van nog eens ruim 90 meter diep meer. Of de Buraco das Araras (Sinkhole of the Macaws), een krater met unieke flora en fauna waar honderden zeldzame rode ara’s en ibissen wonen.

Bonito ligt niet zo ver van Pantanal Sul Mato-Grossense. Aanbevolen wordt om Bonito en Zuid-Pantanal op dezelfde reis te bezoeken. De plaatsen liggen op minder dan 150 kilometer van elkaar vandaan en tonen allebei unieke natuurlijke schoonheid.

Buraco das Araras Brazilië - Bonito is ’s lands beste ecotoeristische bestemming

Buraco das Araras – het zogenaamd gat van de ara’s

#3 Mamirauá Reserve (deelstaat Amazone)

Alles in Mamirauá draait om de natuur: de toeristische structuur, het levensonderhoud van de plaatselijke bewoners en de lokale economie. Het Mamirauá gebied heeft het grootste watergebied van alle bossen in de wereld en het landschap verandert drastisch door het jaar heen. Enkele maanden per jaar overstroomt dit deel van de Amazone, wanneer de rivieren buiten hun oevers treden en het waterpeil in de Amazonebekken wel met zo’n twaalf meter stijgt. Tefé is de enige nabijgelegen stad en vormt de springplank naar het reservaat.

Mamirauá is een prachtig natuurgebied waar ecotoerisme aan een sterke opmars bezig is. Mamirauá wordt gekenmerkt door het zogenoemde “gemeenschapstoerisme”. In tegenstelling tot eenvoudige partnerschappen met behoeftige lokale gemeenschappen, welke vaak geen lange termijn voordelen hebben voor de families, is het toerisme in Mamirauá volledig gewijd aan de duurzame ontwikkeling van de regio en haar inwoners. Het beste voorbeeld is te vinden in de Uakari’s Lodge, een prachtige ecolodge met drijvende bungalows, verbonden met houten loopplanken. Zonnepanelen zorgen voor energie; het regenwater wordt opgevangen. De lokale bevolking heeft zeggenschap over hoe de lodge wordt beheerd. Ze doen dienst als gids en delen in de opbrengst.

Bezoek het Mamirauá Sustainable Development Reserve, dicht bij de stad Tefé, om het bos te bewonderen én meer te weten te komen over de natuur en duurzaamheid. Maak een tocht over de Amazone en spot piranha’s, sidderalen, pijlstaartroggen, roze dolfijnen en zeekoeien. Op de oever zonnende kaaimannen, in de bomen spelende kapucijners en hangende luiaards, in de lucht talloze kleurrijke vogelsoorten. Maak een jungletocht bij het punt waar de grenzen van Brazilië, Peru en Colombia samenkomen.

#4 Jalapão (deelstaat Tocantins)

Jalapão State Park ligt dichtbij Mateiros, op ongeveer 300 kilometer van Palmas, de hoofdstad van Tocantins. Het gebied is relatief ontoegankelijk en vereist een lange rit over onverharde wegen. Het park is zeer geschikt voor avontuurlijk (eco)toerisme en biedt onvergetelijke ervaringen.

Het natuurlijke landschap van Cerrado, de Braziliaanse savanne, wordt gekenmerkt door rivieren, donkerrode rotsformaties, zandduinen en talrijke diersoorten, zoals jaguars, manenwolven en ara’s. Voor de avonturiers is het park ideaal om te kanoën, duiken en abseilen. Laat je betoveren door de Suçuapara kloof, watervallen als de Cachoeira do Formiga en Velha waterval, en fervedouros, natuurlijke warmwaterbronnen met bubbels die voorkomen dat je zinkt.

De zandduinen van Jalapão, Tocantins, een van de vier verbazingwekkende ecobestemmingen in Brazilië

De zandduinen van Jalapão, Tocantins

Ecotoerisme in Brazilië

Volgens de WTO (Wereldorganisatie voor het Toerisme) groeit momenteel zowel het eco- als het natuurtoerisme van 15% naar 25% per jaar. Onder de toeristen die Brazilië in 2018 bezochten, zocht 16%, naast zon en strand, naar ecotoerisme. Zoals eerder vermeld groeit het ecotoerisme in Brazilië gestaag, maar staat uiteindelijk toch nog maar in de kinderschoenen. Want hoe bevorder je natuurbescherming én toerisme?

Embratur, het Braziliaanse Bureau voor Toerisme dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het nationale toerismebeleid voor Braziliaanse toeristische bestemmingen, heeft nu een multidisciplinaire groep aangesteld om een revitaliseringsprogramma op te zetten voor het Braziliaanse ecotoerisme. Doel van dit programma is het onderschrijven van ecobestemmingen met potentie, het aantrekken van meer investeringen voor de nog relatief onbekende plaatsen in Brazilië, en het verenigen van activiteiten die gericht zijn op natuurtoerisme en duurzame ontwikkelingen. Door het stimuleren van het ecotoerisme neemt ook de ontwikkeling van lokale gemeenschappen toe. Meer informatie kun je vinden op www.visitbrasil.com.

Mantiqueira Mountains

Mantiqueira Mountains

King of Rôle – 30 dagen gratis door Brazilië reizen

Zou je één van voornoemde plaatsen willen bezoeken? Wil je 30 dagen helemaal gratis door Brazilië reizen? Doe dan nu mee aan de “King of Rôle” wedstrijd!

Hoe? De nieuwste promotiecampagne van Embratur is van start gegaan. Om deel te nemen, moet je een video opnemen (van maximaal 1 minuut) met een antwoord op de vraag: wat zou een 30-daagse ervaring in Brazilië voor jou betekenen? Nadat je de video hebt opgenomen, moet je deze uploaden naar YouTube en registreren op de campagnewebsite. Door de campagnevideo te delen op je social media kanalen met de hashtag #30DaysInBrazilForFree bevestig je jouw deelname. Vraag je vrienden om je te helpen voor een grotere zichtbaarheid!

Je kunt je registreren tot 15 januari 2019. Wil je meer weten over de wedstrijd? Bezoek dan de website: 30days4free.visitbrasil.com!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>