Daarom… backpacken in Zuid-Afrika

Backpacken blijft een heerlijke manier om een land en zijn cultuur te ontdekken. Je slingert je spulletjes op je rug en trekt de wereld in op weg naar nieuwe avonturen en een heerlijke vrijheid die geen grenzen kent. Bij backpacken denken veel mensen in eerste instantie aan de veel aangedane bestemming Azië, maar er zijn natuurlijk veel meer bestemmingen die je met je backpack op je rug kunt gaan ontdekken. Zo ook Zuid-Afrika!

Backpacken in Zuid-Afrika

Torens Joburg

Bij veel reizigers borrelt Zuid-Afrika niet echt meteen naar boven als backpack bestemming, maar met de backpack op pad gaan in dit land is me zelfs veel beter bevallen dan Azië! En wel om de volgende redenen…

  • Er is geen tijdsverschil (op het ene uurtje in de winter na dan). Na aankomst hoef je dus niet in een ander ritme te komen en bij te komen van een verschrikkelijke jetlag. Je kunt meteen vol energie op pad.
  • Het klimaat in Zuid-Afrika is gewoon perfect! Daardoor is het land het hele jaar door goed te bereizen. Je zult merken dat je je er in alle seizoenen meteen thuis voelt, ook tijdens de Zuid-Afrikaanse winter. In Joburg kan het dan bij aankomst misschien best koud zijn (‘s nachts tegen het vriespunt), en misschien is dat iets waar je niet direct op zit te wachten als je naar een verre bestemming reist, maar de warme straalkacheltjes op je dorm, de dik ingepakte mensen op straat en de overvloed aan heaters maken de sfeer overal wel heel erg knus en vertrouwd.
  • Je kunt in een korte tijd heel veel van het land zien. Het is zelfs de moeite waard om voor een weekje richting deze veelzijdige bestemming te reizen. Dit komt omdat de diverse gebieden relatief dicht bij elkaar liggen. Ook is het wegennetwerk over het algemeen van zeer goede kwaliteit, waardoor een ritje met de bus lekker snel gaat en je in no time het land doorkruist.
  • Iedereen in Zuid-Afrika spreek Engels, je hoeft dus niet geduldig met handen en voeten aan de slag om jezelf duidelijk te maken of onhandige discussies te voeren. Handen- en voetenwerk heeft natuurlijk ook zeer zeker zijn charmes, maar communiceren op die manier levert soms toch iets minder diepgaande gesprekken op. Verder wordt overal Zuid-Afrikaans gesproken, wat veel weg heeft van Nederlands. Als je op een rustig tempo een gesprek voert, merk je dat je meer dan de helft van het gesprek kunt verstaan! Zelfs een grap in het Zuid-Afrikaans is zeer vermakelijk. Oké hij is niet hilarisch, maar dat is alleen te wijten aan het feit dat je net de clou mist, omdat je je hard aan het concentreren bent om de boel te begrijpen.
Backpacken in Zuid-Afrika

Backpacken in Zuid-Afrika

Met de bus op pad

Een perfecte manier om Zuid-Afrika te ontdekken met je backpack is de bus. Dit is een stuk goedkoper dan het land doorkruisen met het vliegtuig. Ook zie je een stuk meer en krijg je meteen de relaxte Zuid-Afrikaanse sfeer mee. Één van de mogelijkheden waarmee je een groot deel van dit bijzondere land kunt ontdekken is de Baz Bus. De Baz Bus haalt je voor de deur van je hostel op en zet je ook weer netjes voor de deur af bij je volgende verblijfplaats. De route loopt vanuit Johannesburg naar Durban en verder via Porth Elizabeth naar Kaapstad en stopt natuurlijk ook op alle interessante plekken die tussendoor de route kruisen.

De BazBus brengt je naar alle highlights in Zuid-AfrikaIn totaal kun je 40 bestemmingen aandoen en werkt Baz Bus samen met meer dan 180 hostels. Voor een enkele reis Joburg – Kaapstad met de hop-on-hop-off bus betaal je bijvoorbeeld 375 Euro. Je mag dan zo vaak als je wilt uitstappen en er zit geen limiet aan je ticket. De hostels die op de route liggen zijn stuk voor stuk sfeervol en voorzien van prima faciliteiten. Ook kun je op alle bestemmingen excursies bijboeken, maar je kunt natuurlijk ook zelf de hort op. Bij de hostels kunnen ze je goed informeren wat de do’s en don’ts in de omgeving zijn, zodat je veilig op eigen houtje de boel kunt verkennen.

Backpacken in Zuid-Afrika

Curiocity Backpackers, Joburg

Backpacken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land dat door veel mensen nog niet als de ideale backpack bestemming gezien wordt of überhaupt niet als bestemming die je relaxt in je eentje kunt verkennen. Maar als je je aan de gegeven adviezen houdt en een beetje je verstand gebruikt is het tegendeel zeker waar. Juist op die manier, net zoals bij elke andere zelfstandige reis, leer je het land echt kennen en maak je kennis met de echt bijzondere aspecten die dit land te bieden heeft. Toch liever wat lokale ondersteuning? Local Tanja helpt je graag.

In love with South Africa!

Wil jij ook op reis naar Zuid-Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Zuid-Afrika in de reisshop.

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)
  1. Michele zegt:

    Hoi Eefje, ik reis graag alleen in de bergen (ik ken natuurlijk het advies om altijd met zn tweeen te zijn maar vind een 1 op 1 met de berg het meest boeiend). Ik vroeg me af of de wandelroutes in het drakengebergte duidelijk zijn. Kun je bv met de bus naar een ingang van het drakensgebergte en dan voor een week of meer van hut naar hut wandelen? Zijn er ter plekke wandelroutes beschikbaar? En hoe zit het met voedsel, moet je alles meenemen of is er onderweg mogelijk om voedsel in te slaan? Groet M

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>