Eerste reis door China: dit is de ideale route!
Eerder schreven we al over de Highlights en lowlights van China . Met onderstaande tips maak je zelf je ideale route door China.
#1 Hoofdstad Beijing
Je vliegt er makkelijk naar toe en het is een mooie eerste kennismaking met de Chinese cultuur: Beijing. Wandel in het vroegere Peking de typisch Chinese markten over en bezoek de Lama Tempel, waar de geuren van wierook en sandelhout je tegemoet waaien. Onze tip: stap op de fiets en trap rustig door de Hutong-wijk, zo maak je echt goed kennis met het dagelijks leven in deze bruisende hoofdstad. Duik vervolgens de Chinese geschiedenis in door het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede, te ontdekken. Hier ligt het mausoleum van communistisch leider Mao Zedong. Grenzend aan het plein vind je de Verboden Stad, de plek waar Chinese keizers eeuwenlang afgesloten leefden. Wij vonden het fijn om op ons eigen tempo rond te dwalen tussen de oude gebouwen. Toch liever op pad met een gids? Geen probleem, ter plekke kun je er nog een regelen. Natuurlijk missen we nu nog één hele belangrijke must-see … de Chinese muur! Houd je, net als wij, niet zo van allemaal toeristen op je geschoten foto? Dan raden we je aan om naar een rustig deel van de Muur te gaan: Jingshanling bijvoorbeeld. Het is maar een paar uur rijden van Beijing, maar o zo mooi: koop een kaartje en wandel zo’n 10 kilometer over de muur richting het plaatsje Simatai. Met uiteraard bijna alleen maar de muur voor je, als een lange kronkelende draak voor je uitgestrekt.
#2 Kleisoldaten en veelzijdigheid in Xi‘an
Veel reizigers gaan naar Xi’an om het Terracotta-leger te bewonderen. De tal van opgegraven levensgrote kleisoldaten, paarden en koetsen zijn erg indrukwekkend en lijken je terug te brengen naar de tijd van de allereerste Chinese keizer. Onze tip: begin je tocht langs de opgravingen in hal drie, om vervolgens via hal twee naar hal één te lopen. Zo bewaar je de mooiste beelden voor het laatst. Maar Xi’a zelf vinden we ook de moeite waar: zo heb je hier een moslimwijk, met een echte bazaar, een moskee en typische Islamitische restaurantjes. Ook zie je nog veel ouderwetse bedrijvigheid op straat, omdat Xi’an een belangrijk handelspunt was aan het einde van de Zijderoute. Zin in om actief bezig te zijn? Kies er dan voor om de fiets te pakken en je haren in de wind te laten wapperen terwijl je de stadsmuren over trapt.
#3 Panda’s spotten in Chengdu
Altijd al panda’s willen zien? In de stad Chengdu spot je ze in het Panda Breeding Centre. Tip: ga in de ochtend, want dan zijn de reuzen het meest actief. De rest van de dag zijn ze druk met hun favoriete bezigheid: slapen. De kleuters (ben je in het goede seizoen) vinden we hier het leukst: zij zijn heel actief. De rest van Chengdu ontdekken? Ga zeker naar People’s Park, proef allerlei soorten thee in houten theehuizen of woon rituelen en ceremonies van monniken bij in een tempel. Verder vonden wij het leuk om naar de Chinese opera te gaan en een Chinese kookworkshop te doen. Oh, en hebben we al genoemd dat je vlakbij, in het plaatsje Leshan, de grootste Boeddha ter wereld kunt bewonderen?
#4 Yangshuo
Ga tijdens je eerste rondreis door China ook zeker langs het bekendste natuurgebied van het land: het Karstgebergte. Dit is een omgeving met (grappige) piekbergen. En je bent op het platteland, dus dit is weer een heel ander China! Vaar met een bamboevlot over de rivier tussen de bergen door, terwijl de hoge toppen je ogen doen uitkijken. Bekijk de karstbergen en de Yulong-rivier ook op een andere manier: namelijk (lekker Hollands) vanaf je fiets! Je trapt lekker op je eigen tempo en als je zin hebt kun je ook nog Moon Hill (als je er bent begrijp je waarom hij zo heet) beklimmen. Eenmaal boven is het prachtige uitzicht over de bergenrij de klim meer dan waard.
#5 Ping’an
Een -letterlijk- hoogtepunt tijdens je reis: de indrukwekkende en hoogste rijstterrassen ter wereld! Midden in deze rijstvelden, op zo’n drie uur rijden van Yangshuo, ligt het plaatsje Ping’an. Extra bijzonder: het oude dorpje is alleen met de benenwagen bereikbaar. In twintig minuten hike je de heuvels op en kom je aan bij de knusse houten paalhuizen, waar de Chinese families je vriendelijk begroeten. Plof na de tocht neer op je veranda en geniet van het uitzicht op de groene heuvels. Krijg je geen genoeg van de natuur rondom Ping’an? Trek er dan op uit door een vijf uur durende wandeling te maken door het rijstgebied. Onderweg kom je langs rivieren en bekijk je hoe de Zhuang minderheden druk aan het werk zijn op de akkers. Wel de omgeving zien, maar vind je vijf uur hiken te lang? Geen zorgen, er zijn ook kortere wandeltochten mogelijk.
#6 Shanghai
Een verblijf in diverse miljoenenstad Shanghai is echt een must tijdens je eerste reis. Waarom? Nou, hier gaan de tradities van het oude China en de hypermoderne westerse wereld hand in hand. Nog geen goed beeld bij deze metropool? Denk aan de Rotterdamse wereldhaven, gemixt met tal van wolkenkrabbers en gepaard met de Azië-drukte: welkom in wereldstad Shanghai. Beginnen met een mooi uitzicht over de hele stad? Ga dan naar de top van de Yinmao-toren, een van de hoogste gebouwen van de stad, waar je het gevoel hebt dat je op het dak van de wereld staat. Onze tip: wandel je over de oneindig lange winkelstraat Nanjing Road, probeer dan ook eens een achteraf straatje in te lopen. In een paar minuten tijd loop je vanaf de moderne metropool ineens het eenvoudige, traditionele China binnen. Dan zie je pas echt goed hoe groot de verschillen zijn tussen arm en rijk.
Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van Riksja China onderdeel van Riksja Travel. Zij hebben zelf door China gereisd en helpen je graag uit eigen ervaringen. Met bouwstenen kun je je eigen individuele China-rondreis samenstellen. Precies zoals jij wilt.
- Rondreis langs de hoogtepunten van Oman - 3 september 2024
- Onthaasten, (be)leven, ontmoeten: 5x fietsen in Bretagne - 2 september 2024
- 15 tips voor jouw reis naar Gran Canaria - 30 augustus 2024
Henk zegt:
Op welke wijze hebben zijn jullie naar elk van deze steden geweest en hoelang per stad? En zouden jullie achteraf het anders gedaan hebben of hetzelfde? 🙂 Groetjes henk