Hallstatt in China

De inwoners van het Oostenrijkse bergdorpje Hallstatt zijn verbijsterd. Een Chinees bedrijf heeft plannen om het dorp exact na te bouwen -met inbegrip van de beroemde Hallstättersee- in de provincie Guangdong in China, meldde de Oostenrijkse krant Krone vorige maand.

Het idyllische Oostenrijkse bergdorpje Hallstatt

De inwoners van het Oostenrijkse bergdorpje Hallstatt zijn verbijsterd. Een Chinees bedrijf heeft plannen om het dorp exact na te bouwen -met inbegrip van de beroemde Hallstättersee- in de provincie Guangdong in China, meldde de Oostenrijkse krant Krone vorige maand.

China wil dit jaar beginnen met de bouw van het idyllische Oostenrijkse dorpje in een vervallen industrieterrein in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong. Hallstatt 2 moet een luxe villawijk worden, met een winkelcentrum en restaurants, compleet met kunstmatig meer. Het dorp in China wordt wel in spiegelbeeld gebouwd. Mogelijk proberen de aannemers zo juridische problemen te omzeilen.

Het dorpje Hallstatt, met nog geen duizend inwoners, staat op de Unesco-lijst voor werelderfgoed. Het ligt aan een mooi meer en trekt dan ook veel toeristen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel foto’s gemaakt worden. Maar enkele Chinese architecten, die zich voordeden als fotograferende toeristen, bleken dus ook nog andere bedoelingen te hebben. Maandenlang, zo niet jarenlang, blijken Chinese “spionnen” alles in Hallstatt gefotografeerd, opgemeten en genoteerd te hebben, om het na te bouwen in een luxe wijk in China. De bewoners van Hallstatt hadden tot voor kort niks in de gaten.

Groep Chinezen
Burgemeester Alexander Scheutz herinnert zich dat hij pas een aanvraag had gekregen om in juli een groep Chinezen te ontvangen. Dat verzoek verraadde nog niet om wat voor project het ging. “In de aankondiging ging het over een idee om een culturele uitwisseling te beginnen”, zei de burgemeester. Ze vertelden er niet bij dat ze het hele dorp thuis wilden nabouwen. “Dit kan men toch niet maken zonder de bewoners in te lichten”.

Bij toeval ontdekt
Het plan werd ontdekt toen een Chinese gast bij een van de hotels blauwdrukken achterliet. Bewoonster van het dorp en eigenaresse van hotel Grüner Braun, Monika Wenger, ontdekte per toeval de bouwtekeningen voor Hallstatt 2 en sloeg alarm. Haar hotel wordt net als bijvoorbeeld de kerk en het marktplein gekopieerd.

En daar zijn de bewoners stomverbaasd over. “Mogen ze dat überhaupt?”, vraagt een bewoner van Hallstatt zich af. “Dat de Chinezen auto’s en machines kopiëren, dat wisten we. Maar hele dorpen?” Daarom wordt nu juridisch uitgezocht of het überhaupt is toegestaan om een heel dorp te kopiëren. Mocht er een verbod komen, dan hebben de Chinezen daar al een oplossing voor: het dorp wordt toch in spiegelbeeld nagebouwd.

Verbijstering
Veel dorpsbewoners zijn verontwaardigd. Niet zozeer over het feit dat hun dorp wordt nagebouwd, maar over de aanpak van de Chinezen. De burgemeester van Hallstatt beschrijft het plan enerzijds als een compliment voor het dorp, maar is ook boos dat de Chinezen al drie jaar geleden begonnen met het stiekem fotograferen van alle huizen in het dorp. Ze zouden het netter hebben gevonden als de Chinese projectontwikkelaar naar de burgemeester was gegaan.

De bewoners van Hallstatt zijn bang dat de Chinese toeristen wegblijven uit het originele Hallstatt als zij in China een perfecte kopie van het pittoreske dorpje krijgen. Aan de andere kant denkt burgemeester Scheutz dat de replica-stad ook een positief effect zou kunnen hebben op het toerisme, omdat het Chinese dorp een gratis advertentie vormt.

Europa als inspiratie
China bouwt overigens wel vaker buitenlandse dorpen en steden na. Zo heeft China bijvoorbeeld al jaren een Holland Village in Shenyang. Maar ook andere gebouwen dienen als inspiratie. Het dorp Funing in de provincie Jiangsu heeft een 1:5 kopie van het China Pavillion op de World Expo gebouwd en ook het Sydney Opera House is gekopieerd.

Vooral in de buurt van Shanghai worden veel Europese plaatsen als inspiratie gebruikt door Chinese bedrijven. Onder meer de Chinese stad Anting (het Duitse New Town), gevestigd in de voormalige rijstvelden van Anting, ongeveer dertig kilometer van Shanghai, is gemodelleerd naar een typisch Duitse stad (Weimar). Je ziet hier de Bauhaus-stijl terugkomen en een fontein met beelden van Goethe en Schiller. Ook vind je Thames Town in Songjiang City, op slechts dertig kilometer van het centrum van Shanghai (Chendu British Town), gebaseerd op het Engelse stadje Dorchester, compleet met een zesenzestig meter hoge kerk die een opvallende gelijkenis heeft met een kathedraal in Bristol. Je waant je hier echt in Engeland; alleen de gele nummerplaten en de geur van rundvlees en jus ontbreken nog.

Nordic Town staat voor Scandinavisch wonen, terwijl je in Barcelona Town kunt struinen over een Chinese Ramblas of in een Italiaanse stad in de buitenwijk van Pujiang door de Venetiaanse grachten kan varen. Al deze architectonische plagiaten zijn populaire bestemmingen onder de Chinezen. Ze doen ook vaak dienst als decor voor huwelijksfoto’s.

Martijn
  1. Er zijn geen wetten voor. Het mag gewoon. Maar als ze mensen gaan verplaatsen om bevolkingsdichtheid en een populatie te creëren, zullen er vast slachtoffers zijn die in hun nagebouwde huis inventaris missen. Deze mensen moeten dan hun spullen twee keer kopen, terwijl zij deze maar 1 keer bezitten. Het kan niet zijn dat er biljoenen worden geïnvesteerd in nabouwen en dat dan de bewoners voor de “losse eindjes-kosten”opdraaien.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>