Food and Drinks in Beijing

De meeste populaire gerechten die je in Nederland bij de Chinees kunt bestellen, zoals Babi Pangang en Nasi, vind je in China niet snel terug. Logisch ook, aangezien deze gerechten afkomstig zijn uit de Indonesische keuken. China biedt echter veel andere gerechten. In de Chinese keuken wordt veel gebruikt gemaakt van sojasaus en gember. Ook pittig eten vinden ze in China geen straf. Hieronder vind je een aantal tips over het eten en drinken in Beijing.

Streetfood at Wangfujing

Streetfood at Wangfujing

De uitdaging van eten bestellen in Beijing

Het kan af en toe een behoorlijke uitdaging zijn om je eten te bestellen in Beijing. Weinig mensen spreken Engels, hierdoor zul je regelmatig met gebaren taal duidelijk moeten maken wat je wilt eten. Een simpel Engels woord zoals rice, of miefan in het chinees, begrijpen ze al niet. Ook voor de meeste drankjes gebruiken ze andere namen, dus als je vraagt om een Sprite zullen ze je niet begrijpen. Gelukkig werken veel tentjes met plaatjes op de kaart, waardoor je altijd op goed geluk kunt aanwijzen wat je wilt. Er is echter ook een app die je kunt gebruiken om toch iets gemakkelijker duidelijk te maken wat je wilt eten en drinken. De naam van deze app is Pleco, aan te raden is deze te downloaden voordat je naar China vertrekt. Doordat Google geblokt is in China kan je eenmaal gearriveerd niks meer downloaden vanuit de Google Playstore zonder gebruik van VPN. Pleco is een app die offline werkt. Je kan hier een engels woord invoeren die voor je vertaald wordt naar het Chinees. Ook kan je een poging doen om de Chinese tekens na te tekenen en op die manier de tekens vertalen naar begrijpbare woorden.

Zodra het eenmaal lukt om eten te bestellen zul je merken dat het Chinese eten zeker de moeite waard is!

Wangfujing

Wangfujing is een van de bekendste winkelstraten in Beijing. Naast dat je er een groot winkelcentrum vind is er ook de Wangfujing snack street. Hier vind je zeker meer toeristen dan op veel plekken in Beijing, waardoor je moet oppassen voor zakkenrollers, maar het is wel degelijk een bezoekje waard. In deze straat vind je vele exotische gerechten. Je kijkt hier je ogen uit. Vooral in het begin van de straat vind je bijvoorbeeld gefrituurde zeepaardjes, schorpioenen en andere insecten. Daarnaast vind je hier ook een heleboel andere gerechten. Ergens halverwege de straat vind je een pleintje met verschillende hokjes. Zodra je in één van deze hokjes gaat zitten, komt er iemand naar je toe met een kaart zodat je eten kan bestellen. Door het gebrek aan verwarming was dit in maart echter een beetje koud. Doordat Wangfujing erg toeristisch is betaal je hier veel geld voor het eten. Het is dan ook aan te raden om hier vooral heen te gaan om te kijken en de traditionele gerechten uit te proberen in de hutongs van China.

Gefrituurde insecten en zeepaardjes op een stokje

Gefrituurde insecten en zeepaardjes op een stokje

Dumplings

Dumplings vind je veel in Beijing. Ze zijn dan ook verkrijgbaar met verschillende vullingen en gestoomd of gefrituurd. Vooral de gestoomde dumplings zijn heerlijk. Bij sommige toeristische plekken zijn de dumplings echter niet zo goed. Probeer deze dus niet uit als je eet bij het plein van hemelse vrede, de verboden stad of het zomerpaleis. Bij metro station Dongsi Station in het Dongcheng district vind je Xian Lao Man. Een restaurant waar ze een grote keuze hebben van dumplings. Mocht het mogelijk zijn, ga hier dan heen met een groepje zodat je verschillende soorten kunt uitproberen.

Gefrituurde en gestoomde Dumplings

Gefrituurde en gestoomde dumplings

Streetfood

Op veel plekken in Beijing zie je stalletjes op straat waar je eten kunt halen. Een van die dingen die je hier kunt halen is de Jianbing. De Jianbing is een pannenkoek gemaakt van gierstmeel of rijstmeel, waarop een ei word verdeeld. Vervolgens wordt hij gevuld met sojasaus, rode peperpasta, kroepoek en lente-ui. Dit alles duurt ongeveer een minuutje, de pannenkoek wordt dicht gevouwen en is het tijd om te genieten.

Fruit on a stick

Fruit on a stick

Iets anders wat je veel tegen komt op de straten van Beijing is de Fruit on a stick. Dit is fruit met een karamel-laagje op een stokje. Dit wordt gedaan met verschillende vruchten en in sommige gevallen zit er ook rijst tussen. Een aanrader is om degene te nemen met de mini appeltjes. Heel bijzonder is dit gerecht misschien niet, maar je zou het alleen al eten omdat het er zo vrolijk uitziet.

De simpele eettentjes

Beijing is een wereldstad. Hierdoor is er ook keuze uit verschillende restaurants, goedkoop of duur en westers of Aziatisch. Het is allemaal mogelijk. Over de dure restaurants kan ik weinig vertellen. De simpele restaurantjes zijn echter wel de moeite waard. Eten kan in deze tentjes vaak al voor rond de € 2,-. Hiervoor bestel je dan een gerecht met vaak groente of vlees en soms een combinatie, een portie rijst en wat te drinken. Op de menukaart staan vaak plaatjes, waardoor je in ieder geval een beetje een idee hebt wat je bestelt. De smaak van het eten is erg goed. Voor mensen die niet van pittig eten houden is het handig om de woorden Bu lade te onthouden. Wat je veel tegenkomt op de Chinese gerechten zijn de Ma besjes. Deze besjes zorgen voor een doof gevoel in je mond, wat niet altijd even aangenaam is.

Simpel restaurantje Beijing

Eten bij een simpel restaurantje

Hotpot

Hotpot is van origine een Chinees wintergerecht. Dit gerecht is vooral een gezellige manier van eten. In het midden van de tafel staat een grote pan kokende soep. Het is mogelijk om een normale soep en een pittige soep te gebruiken. Bij veel plekken kun je ook een mix kiezen, waarbij de ene helft van de pan normale soep is en de andere helft de pittige versie. Vervolgens bestel je verschillende dingen van de kaart. Hierbij is het overigens een uitkomst als er iemand bij is die Chinees spreekt. De Chinezen zijn namelijk fan van orgaanvlees. Naast orgaanvlees is het mogelijk om verschillende soorten groenten en tofu in de pan te doen. Vervolgens laat je het garen in de pan en zodra het klaar is begint de leuke uitdaging om het uit te pan te vissen met behulp van je Chinese stokjes. Vervolgens kun je de groenten of vlees nog in je sausje dippen en genieten van een heerlijk gezonde maaltijd.

Pekingeend

Wellicht het bekendste Chinese gerecht: Pekingeend. Dit is dan ook zeker een aanrader om te gaan eten in Beijing. In het populaire uitgaansgebied Sanlitun vind je Jingzun Peking Duck restaurant. Voor een schappelijk prijs kun je hier overheerlijke Pekingeend eten. Een goede manier om de geroosterde eend te eten is met rijstvellen, vullingen en sojasaus. De krokante korst van de eend kun je eten met een beetje suiker. De rest van de eend gebruik je om in de rijstvellen te doen. Deze rijstvellen rol je op zodra ze gevuld zijn. Als er één gerecht is dat je moet proberen in Beijing dan is het wel de Pekingeend.

Peking eend

Pekingeend

Baijiu

De lokale alcohol in China is de Baijiu. Dit is een sterke alcohol. De smaak van dit drankje valt niet bij veel reizigers in de smaak. Toch is het altijd leuk om de lokale alcohol te proberen. In Beijing vind je de Capital Spirits bar. In deze bar serveren ze de Baijiu maar dan met verschillende smaken of ze maken er cocktails van. Op deze manier kan je de drank proberen en het misschien nog lekker vinden ook. Het is mogelijk om een combinatie van smaken te bestellen. Hierbij krijg je bijvoorbeeld 6 verschillende shots met elk een ander smaak. Indien je met meerdere mensen bent kun je op deze manier verschillende smaken proberen. Er zitten zeker een aantal zeer bijzondere smaken tussen, zoals knoflook en de ma bes, maar ook smaken als blueberry en honing zijn hier te vinden. De sfeer in de bar is ook erg gezellig en de kaart is in het Engels. De Capital Spirits bar is te vinden in de Da Ju Hutong.

Tekst en foto’s: Brenda Bonte

De Chinese keuken door de ogen van een local

Local Stella kan je helpen met de leukste en beste eettentjes en streetfood tijdens je reis.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Reisbloggers zegt:

    Hahahaha ja dat viel tegen.
    Het eten in China lijkt helemaal niet op het eten van de chinees op de hoek….

    De Pekingeend hebben wij voor het eerst gegeten in Peking.
    Super lekker!

    • Brenda Bonte zegt:

      De chinees in nederland is dan ook vaak een combinatie van Chinees en Indonesisch natuurlijk! Zelfs de naam babi pangang is indonesisch! Persoonlijk vond ik het chinese eten in China juist beter dan in Nederland.

      Goed om te horen dat de pekingeend jullie ook beviel!

  2. Wat leuk! Wij zijn daar ook net geweest. Heel gevarieerd en lekker eten inderdaad. Veel gekke snacks maar onze favorieten waren toch de stinky tofu en de fried ice cream.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>