Duurzamer op reis deze zomer?

Is reizen duurzaam? Dat is een vraag die mij al erg vaak is gesteld. Velen zijn van mening dat de meest duurzame manier van reizen thuisblijven is... Maar wat nu als je er voor probeert te zorgen dat je CO2 uitstoot tijdens je vakantie lager is dan wanneer je thuisblijft? Of als je tijdens je reis daadwerkelijk iets bijdraagt aan de ontwikkeling of het behoud van het gebied dat je bezoekt? Hoe mooi zou dat zijn?!

Voordat ik recent richting Morzine en Avoriaz in de Franse Alpen reisde, ontving ik van Greenspin een checklist met tips voor duurzamer reizen die je zeker op weg kunnen helpen. Ik deel deze tien tips dan ook graag met je!

Circulaire economie Montagne Verte Morzine Frankrijk tweedehandskleding

Draag bij aan een circulaire economie, koop een tof vintage item bij Montagne Verte. Zelfs hun kleding labels zijn herbruikbaar!

10 tips om duurzamer te reizen

  • Reis met de trein, want met de trein stoot je 7 tot 11 keer minder CO2 uit dan met het vliegtuig. De manier van reizen is voor 70% verantwoordelijk voor de uitstoot van je tripje!
  • Streef naar transfers per fiets, OV of elektrische auto.
  • Eet tijdens je vakantie niet bij ketens, maar lekker lokaal en biologisch. Als je dan ook nog vegetarisch of veganistisch eet, maakt dat helemaal verschil. Je zult versteld staan van de mogelijkheden!
  • Overnacht in kleinschalige accommodaties die gerund worden door de lokale bevolking en luister terwijl de zon onder gaat naar de indrukwekkende verhalen die zij je te vertellen hebben.
  • Onderneem activiteiten die bijdragen aan bewustwording en/of educatie en ga echt helemaal op in het lokale leven. Laat je activiteiten een positieve impact hebben op je bestemming!
  • Ga op zoek naar lokale souvenirs, lokale producten en fair fashion. Heerlijk struinen terwijl je je bestemming door andere ogen bekijkt. Zoals je misschien al wel begint te merken, lokaal is het toverwoord 😉!
  • Reis licht bepakt, want hoe lichter, hoe minder CO2 uitstoot. Dit betekent ook minder zeulen. Een ander bijkomend voordeel is nog dat ook je hoofd hier lichter van wordt!
  • Neem je eigen drinkfles mee op reis, zodat je geen plastic flesjes water hoeft te kopen. Mocht je reizen in gebieden waar het kraanwater niet drinkbaar is, kies dan voor een fles met ingebouwde filter zoals een bidon van Water-to-go! Deze heeft ons in elk geval tijdens onze wereldreis per fiets anderhalf jaar van goed drinkwater voorzien. Wij zijn fan!
  • Kies voor biologisch afbreekbare zonnebrandcrème, zodat het water waar je in plonst niet doordrenkt raakt met microplastics en andere rommel. Tip: kijk voor het ‘Look for the Zero’-logo van Beat the Microbead, dat gevoerd mag worden door merken en bedrijven die geen microplastics gebruiken. Of check op Vanaf Hier met welk merk zonnebrand je een duurzame keuze maakt.
  • Reduceer je CO2 in plaats van deze te compenseren. Want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!
Oogst zelf groenten Les Jardins de l'Abbaye lokale kaas Farm Seraussaix Morzine Frankrijk

Eet lokaal! Oogst zelf groenten bij Les Jardins de l’Abbaye en geniet van lokale kaas van La Ferme de Seraussaix. Dat is nog eens genieten!

Duurzamer op reis deze zomer

Als je met de trein naar Morzine reist, ter plekke geniet van de heerlijke lokale wijn en alpenkaas en een tof shirt uit de shop van Montagne Verte een tweede leven gunt, zou het zomaar eens kunnen zijn dat je footprint kleiner is dan wanneer je thuis vanuit je werk met de auto in de file staat op weg naar die gezellige BBQ met sappige stukken vlees uit de supermarkt. De kans is groot dat je veel meer mooie ontmoetingen hebt als je op deze manier reist, optimaal van de lokale natuur en cultuur geniet en deze echt leert kennen! En welke reiziger wil dat nou niet!

Mochten deze tips je geïnspireerd hebben, mooi! Laat ons hieronder weten hoe jij de impact op de wereld met jouw reizen verminderd hebt.

Lokale ontmoetingen pottery Morzine Frankrijk

Heb lokale bijzondere ontmoetingen. Maak bijvoorbeeld kennis met Gérard, de eigenaar van Pottery Morzine waar je prachtig handgemaakt aardenwerk koopt.

Handige links

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>