11 fonteinen en meer dan 11 geluksmomenten

In de verte hoor ik mijn alarm, het is kwart voor vijf... Voor mij is dat best vroeg opstaan op de maandag, maar de wekker staat natuurlijk niet geheel zonder reden. Terwijl ik naar het station fiets voel ik de wind in mijn gezicht. Ik herinner mezelf dat dit eigenlijk het beste moment van de dag is en geniet van de stad die ontwaakt. En de wind, die neem ik voor lief. De komende dagen zal ik die wel vaker voelen, want ik ben op weg naar de noordelijkste regionen van het land. Ik ga naar Friesland om mijn eigen editie van de Fietselfstedentocht te volbrengen!

Nouja de Fietselfstedentocht, dan wel de light versie van dit befaamde fietsevenement. Op Pinkstermaandag fietsen ongeveer 15.000 deelnemers deze route van 235 kilometer. Ze starten ook voor dag en dauw, alleen ik heb drie dagen om de route af te leggen in plaats van één dag. Dit geeft me de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de elf cultuurhistorische steden die Friesland rijk is en te genieten van de specialiteiten van lokale restaurantjes en fijne accommodaties in de omgeving. De route langs de 11fountains zelf is makkelijk te volgen want deze staat (meestal) duidelijk aangegeven als “Elfstedenroute” op de veel aanwezige fietsbordjes en op de kaart met knooppuntenroutes.

Ochtendmist vanuit de trein

Vanuit de trein glijdt het landschap voorbij en onthult de ochtendmist het Friese landschap.

Dat de provincie meer dan een bezoek waard is is de afgelopen jaren wel bewezen, want Friesland heeft al best wat noteringen in de pocket! Zo was Leeuwarden/Fryslân in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa en eindigde de provincie in datzelfde jaar op de derde plek in de Lonely Planet’s Best in Europe. Eén jaar later bemachtigde de Waddeneilanden een plekje in de New York Times 52 Places to go. Hoeveel provincies kunnen dit nu zeggen?

11fountains

Mijn tocht start ik bij het treinstation van Leeuwarden, een centraal goed bereikbaar start- en eindpunt met een gezellig levendig centrum. Bij aankomst fonkelt de zon op de mozaïek die de stationshal vrolijk kleurt. Als ik het station uitstap wordt mijn aandacht meteen getrokken door een gigantisch kunstwerk. Aan de overkant staan twee witte sculpturen van een paar meter hoog. Ze steken mooi af tegen de strak blauwe lucht. Dit kunstwerk staat in het teken van liefde en bestaat uit de 7 meter hoge hoofden van een jongen en een meisje die elkaar met een serene blik en gesloten ogen aankijken. Verhult in een wolk van mist dromen zij samen over de toekomst. Gezien de aanblik schat ik dat het een erg mooie droom moet zijn.

Love sculptuur van 11fountains Friesland

De metershoge sculpturen vormen een mooie indrukwekkend geheel in Leeuwarden.

Het kunstwerk “Love” is één van de elf fonteinen die samen het project 11fountains vormen. We schreven al eerder over 11fountains Friesland, een project dat, zoals de naam doet vermoeden, bestaat uit elf fonteinen die zijn ontworpen door elf internationale kunstenaars en geplaatst zijn in de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Ze vormen een mooi middelpunt van deze knusse steden en een plek waar mensen kunnen neerploffen voor een praatje met elkaar. Dit project klinkt mij goed in de oren en deze fonteinen ga ik dan ook zeker (be)zoeken tijdens mijn fietstocht, ik ben benieuwd!

Met de wind in de haren

Het is tijd om wat kilometers te maken! Nadat ik een nieuw setje plakspullen gehaald heb (dat ik thuis bij het pakken van mijn spullen zo snel niet kon vinden) ga ik op pad. Het centrum van Leeuwarden laat ik achter me en ik fiets richting Sneek. Al voortbewegend glijden de drukte van de stad en de vier uur durende treinreis die me toch wat suf heeft gemaakt van me af. Ik kijk volop om me heen en koers langs onbevroren sloten en watertjes. Ik bedenk me dat over deze wateren legendes als Jikke Gaastra en Evert van Benthem geschaatst hebben, best een bijzonder idee! Toen zij het landschap doorkruisten waaide de wind waarschijnlijk ook door hun haren, alleen dan heel wat graden kouder.

Fries fietspad met wolken en gras.

Met mijn gezicht in de wind fiets ik door het weidse landschap.

Eenmaal in Sneek aangekomen zitten de kilometers voor vandaag erop. Er wacht mij een warm onthaal bij Logement 3B, een kleinschalig familiebedrijf dat in het centrum ligt. Na een verfrissende douche ga ik op zoek naar een plek om een hapje te eten. Ook al was het aantal kilometers vandaag niet zo groot, door de buitenlucht heb ik toch trek gekregen. Ik schuif aan bij Markt 23 en geniet, te midden van een aantal tafels vol exchange studenten die op dat moment in het bijbehorende hotel verblijven, van een heerlijk driegangendiner. Een gezellige afsluiter van dag nummer één!

Beuken door de polder

De volgende ochtend staat de wekker iets later dan de dag daarvoor. Ik zorg dat mijn fietsonderbroek goed zit en stap op na een heerlijk ontbijt. Vandaag staan er iets meer kilometers op de planning, meer dan 100 welteverstaan. Maar eerst ga ik nog een keer kijken naar de fontein van Sneek, “Fortuna” genaamd. Het water klettert vrolijk uit de hoorn des overvloeds en de gouden bal die de basis van dit kunstwerk vormt fonkelt in de opkomende zon. Ook wordt de beroemde Waterpoort deze ochtend mooi verlicht.

Fortuna sculptuur van 11 fonteinen Friesland.

In de ochtendzon fonkel de hoorn des overvloeds van de sculptuur Fortuna.

De wind heeft vandaag wat meer de kop op gestoken en de eerste 50 kilometer fietsen blaast de wind dan ook recht in mijn gezicht. Maar ondertussen fiets ik niet meer alleen, Mark heeft zich bij me gevoegd. Samen beukt het toch een stuk gezelliger tegen de wind in dan alleen. Het is echt genieten geblazen. De weidsheid die ik hier vind heb ik al een tijdje niet mogen ervaren, deze wordt afgewisseld met leuke kleine stadjes met kleine vaarten, kanalen en bruggetjes. Onderweg worden we vriendelijk begroet en toegeknikt, we voelen ons dan ook snel in onze nopjes hier. We doorkruisen de steden IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward en eindigen in Harlingen. Allen voorzien van een eigen fontein, authentieke sfeer en knusse stadskern. De Onsterfelijke Bloemen zijn vandaag toch wel onze favoriet, we vinden de kleuren geweldig en Houtzaagmolen de Rat vormt een mooi decor voor dit kunstwerk.

Collage 11 founteinen - De Visfontein, De Vleermuis en De Onsterfelijke Bloemen

De Visfontein, De Vleermuis en De Onsterfelijke Bloemen.

11fountains Kievit Woeste Leeuwen van Workum

Flora & Fauna, Kievit en De Woeste Leeuwen van Workum.

We tikken de 107 kilometer aan en checken in bij Recreatie de Zeehoeve. Een camping met verschillende typen accommodaties, kampeerplekken en zelfs een B&B. Een heus familiebedrijf vanwaar je in de zomer een boottocht met gids, de schoonvader van de eigenaar, door de omgeving kunt maken. Er is zoveel te doen in en rondom Harlingen dat we hier in het hoogseizoen zeker nog eens terug willen komen! Of misschien zelfs midden in de winter als het water bevroren is… De Zeehoeve heeft mooie winterbestendige lodges die een verblijf dan zeker aangenaam zullen maken.

We gaan op pad om onze energie aan te vullen en eten een hapje bij Nooitgedagt. Het toeval wil dat ze een wijn op de kaart hebben staan die gebotteld is op het Chileense eiland Chiloé, een geweldig mooi eiland waar we onlangs tijdens onze wereldreis gefietst hebben. Deze moeten we natuurlijk even proeven terwijl we de dag nog eens aan ons voorbij laten gaan. Wat komt alles soms toch mooi onverwachts samen!

Mooie ontmoetingen

Het is tijd om te gaan slapen. Op weg naar ons knusse huisje komen we Gerard tegen, de eigenaar van bierbrouwerij Brouwdok. We krijgen spontaan een kopje koffie voor de volgende ochtend aangeboden. Het mooie aan het reizen op de fiets zijn toch wel de ontmoetingen die onderweg plaatsvinden en hier in Friesland is dat gelukkig niet anders! Op dag 3 worden we ‘s ochtends om 8 uur dan ook vrolijk verwelkomt door Gerard en zijn team dat op dat moment de dag start met een kopje koffie en al begint met het brouwen van één van hun speciaal bieren.

Brouwerij Brouwdok Harlingen

Brouwerij Brouwdok in Harlingen.

Vol enthousiasme vertelt hij over zijn missie als brouwer, waarmee hij de wereld ook zeker een stukje mooier probeert te maken door diverse projecten rondom de plastieksoep, die in deze omgeving zo’n raakvlak heeft, te bedenken.

Verwarmd door deze gezellige start van de dag gaan we op pad om de laatste fonteinen te zoeken. Te beginnen met de “Walvis” die voor de kade van Harlingen ligt. Dit is fontein nummer 9 die we bewonderen. De zon breekt langzaam door en werpt een mooi licht op de levensechte potvis die symbool staat voor de stop op de walvisvangst en de enorme invloed die de mens heeft op alles wat leeft in de zee. Een mooi moment voor de zon om te besluiten te gaan schijnen.

De Walvis 11fountains Friesland Harlingen

Het zonnetje breekt door en zet de Walvis in de spotlight.

De Oortwolk 11 fonteinen Franeker Friesland

In Franeker steekt de Oortwolk ook mooi af tegen de zon en de glinsterende spinnenwebben vormen een mooie toevoeging.

Het is nog een flink stuk fietsen vandaag met weinig onderbrekingen. Wel stoppen we natuurlijk in Franeker waar we de Oortwolk bekijken, ook hier is het zonnetje ons gunstig gezind. Voor een stop bij het Planetarium hebben we helaas geen tijd; we moeten door naar de laatste stad die we gaan bezoeken en daar is hij dan, fontein 11! We komen aan in Dokkum waar we “De IJsfontein” vinden. Een speelbal van de elementen die er geen enkele dag hetzelfde uitziet omdat ijs, afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment, patronen op dit kunstwerk tekent. In het centrum van Dokkum ligt tevens het beroemde keerpunt van de “tocht der tochten”.

IJsfontein Dokkum 11fountains Friesland 11 fonteinen

Daar is hij dan, onze fontein #11! De IJsfontijn in Dokkum.

Het keerpunt

Terwijl we bij Stadscafé Artisante neerploffen voor een warme lunch, kijken we uit over het keerpunt en dromen weg naar 4 januari 1997. De dag van de laatste Elfstedentocht waarop veel schaatsers het hier enorm zwaar gehad hebben. Onze winderige rit naar dit punt valt in vergelijking met deze memorabele happening meteen in het niets. Wij hebben onze tocht bijna volbracht en daarbij alle 11fountains in de elf verschillende steden gevonden. Een kleine tip, een aantal steden is ook bereikbaar per trein waardoor je delen van de route met de fiets in de trein kunt afleggen. Workum valt hier helaas niet onder ;-). Ook goed om te weten is dat de fonteinen eind deze maand tot maart 2023 in winterslaap gaan, met uitzondering van de fontein in Dokkum. Deze is winterbestendig en komt dan goed tot zijn recht! Op Kletterdei zullen ze weer ontwaken.

Wat ons nu nog rest is de terugtocht naar Leeuwarden. De wind is vandaag aangetrokken tot windkracht 5 en de bewolking neemt toe. Na de lunch stappen we de buitenlucht in waar we de wind tegemoet treden en starten aan de laatste 25 kilometer. Terwijl onze pedalen ronddraaien genieten we nog even na van de meer dan elf geluksmomenten die we de afgelopen dagen ervaren hebben en van de weidsheid en openheid zoals we die thuis niet meer kennen. Fryslân…oant gau!

Ik bezocht Friesland op uitnodiging van Visit Friesland (op hun website vind je nog veel meer mogelijkheden en tips voor het bezoeken van één van onze Noordelijke provincies). Op 11fountains vind je alle informatie over het unieke project dat we bezochten. Ook bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eigen mening. 

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>