Vriendelijkheid zonder grenzen

Bestaat er zoiets al té veel vriendelijkheid? Dat hebben we tijdens onze reis door Albanië vaak gedacht. Wat een bijzonder land! Sommige dagen werden we bijna ongemakkelijk van de vriendelijkheid die op ons af kwam. Op de fiets staken we de grens over bij Montenegro. Eindelijk fietsten we voor ons gevoel dan echt een andere wereld in. Ons doel was om binnen maximaal een week Albanië te doorkruisen om vervolgens via het Meer van Ohrid Noord-Macedonië binnen te rijden. Maar een week werd een maand, een maand omdat we Albanië zo geweldig vonden! Wat heeft het land ons op veel vlakken verrast…

Te vriendelijk?

Albanezen zijn ontzettend behulpzaam en hartelijk ontdekten we. Op de fiets begeef je je de hele dag midden in het dagelijks leven. Voorbijgangers toeterden en zwaaiden ons enthousiast toe vanuit hun auto of vanaf de kant van de weg. We werden soms letterlijk een berg op gejuicht! Op dag vier fietsten we vanuit de autoweg de provinciale weg op en daar was onze eerste lekke band in Albanië. We stopten langs een verlaten weg, althans er leek niemand in de buurt te zijn. Binnen no time stonden twee mannen naast ons om te kijken of we in de problemen zaten. Zonder een woord te wisselen schoten ze ons te hulp.

Behulpzame bevolking

Wat een vriendelijke mensen!

Ze weken niet van onze zijde tot de fiets weer tip-top in orde was. De eigenaar van het nabijgelegen winkeltje kwam voor we onze reis konden vervolgden nog aangesneld met een tasje, hij had druiven voor ons geplukt om mee te nemen. Onze harten smolten voor de zoveelste keer in dit land, want dit is slechts één klein voorbeeld van alle vriendelijkheid die op ons pad kwam. We bedankten hen uitgebreid en kochten in het winkeltje wat koude drankjes voor onderweg. Van een fooi wilden ze absoluut niets weten.

Aan vitaminen geen gebrek

De druiven die we meegekregen smaakten heerlijk! Net zoals al het lokale fruit. Langs de weg stikt het in de gehele Balkan van de fruitbomen en struiken waarvan je zo mag plukken, zo ook in Albanië. Kaki fruit, appels, pruimen, vijgen (nooit meer supermarkt vijgen voor ons!), kiwi’s en granaatappels voor het oprapen, wat een luxe! Aan vitamientjes geen gebrek dus als je door Albanië reist. Een mooie aanvulling op de Albanese keuken, want deze bestaat met name uit (heel veel) geroosterd sappig vlees. Groentes kun je bijbestellen, deze zijn dan vaak ook geroosterd en daardoor wel voorzien van een heerlijke grill smaak.

En als je in de buurt van het Meer van Ohrid komt, dan staat de inheemse vis “Koran” op het menu. Een heerlijke stevige sappige witvis die in zijn geheel op de grill bereid wordt. Met de eiwitten voor de fietsspieren zat het dus ook wel snor!

Grilled Koran fish Albania

Gegrilde inheemse Koran uit het Meer van Ohrid.

Terug in de tijd

Het landschap vinden wij tijdens een reis per fiets ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk en dat is in Albanië super gevarieerd! In het noorden liggen de Albanese Alpen. Geweldig mooie bergen waarin kleine lastig te bereiken dorpen verscholen liggen. Dorpen als Theth; je gaat hier terug naar een tijd van zelfvoorzienende landbouw, veeteelt en rust. Toeristen zijn welkom in de kleine bed and breakfasts of mogen, zoals wij, kamperen in de voortuin die dienstdoet als camping.

In de zomer is het hier heerlijk warm en zonnig, in de winter wordt het gehele dorp geëvacueerd omdat er dan tientallen meters sneeuw valt. De weg naar het dorp wordt onbegaanbaar, alle huizen sneeuwen onder en de bewoners trekken inclusief alle dieren naar de nabijgelegen stad Shkodër om te overwinteren. Je kunt in Theth geweldige wandelingen maken met adembenemende uitzichten! En heerlijk tot rust komen en genieten van de traditionele kookkunsten. En als je geluk hebt, stuit je net als wij op een feestvierende familie die je laat meegenieten van traditionele dans en muziek.

Teth village Albania

Het authentieke bergdorpje Theth in Albanië.

Herrezen dorp op het strand

Naast gebergte heeft Albanië hele mooie stranden. In het hoogseizoen zijn deze druk bezocht, maar als je richting het najaar gaat kun je zomaar ineens een heel strand voor jezelf alleen hebben! Of juist een strand delen met duizenden anderen. Bij toeval hoorden we tijdens onze reis van Teknival. Dé afsluiter van het festival seizoen in Europa.

Honderden speakersystems en gigantische soundwalls worden uit de meest uiteenlopende, vaak bijzondere en kleurrijke, campers en bussen getoverd om 24/7 de meest uiteenlopende beats te produceren. Een heus festivaldorp herrijst hier op het strand. Meerdere podia inclusief lichtshow worden hier opgebouwd voor een dikke week feest. Eetkraampjes poppen op en er ontstaat een camping. Zonder voorzieningen dat wel, maar van een plons in de zee fris je ook op 😉. En het is nog gratis ook!!

Teknival 2021 Albanië

Teknival, een herrezen festivaldorp op het strand.

Zwaar maar het o zo waard

Ontelbaar veel mooie meren en rivieren maken ook deel uit van het betoverende landschap. Twee andere fietsers adviseerden ons om vanuit Elbasan via Gramsh naar het Meer van Ohrid te rijden. Een langere route, maar wel één om niet te vergeten. Over een compleet nieuwe geasfalteerde weg met geweldige uitzichten kronkel je door het landschap! Echter halverwege de route was daar ineens een gigantisch stuwmeer. Volgens Google Maps bestond het meer niet, maar het scheen er toch al even te liggen en een nieuwe asfaltweg kronkelde hierlangs naar boven de bergen in. De dag veranderde spontaan in onze zwaarste rit deze reis. Onverwacht 13 kilometer met meer dan 10 procent stijgingspercentage klimmen aan het einde van de dag. Onze benen sputterden “lichtelijk” tegen en onze hoofden ook.

Steep roads Albania

Kilometers steil klimmen in Albanië.

Tijdens de beklimming kwamen we een groepje Russische fietsers tegen die, deels op vouwfietsen, dezelfde tocht in de tegengestelde richting aan het fietsen waren. Zij konden ons vertellen hoe het vervolg van de route eruit zou zien en waar zij de voorgaande nacht gekampeerd hadden. Het begon al schemerig te worden en we hadden nog een eind te gaan, er zat niets anders op dan doortrappen. Tegen de schemer was daar ineens toch de top van de heuvel en konden we gaan afdalen! In het pikkedonker deden we dit op ons gemakje.

We kwamen in de buurt van de kampeerplek die ons aanbevolen was. Dankzij de uitgebreide omschrijving van de over te steken bruggen en weg die we in moesten slaan van onze medefietsers wisten we de plek in het donker te vinden. We waren te moe om te koken en konden geen boe of bah meer zeggen. Maar het bijkomen onder de felle sterrenhemel midden in de Albanese heuvels maakte dat meer dan goed!

Fietsen door Albanië

Fietsen langs één van de mooie meren in het binnenland van Albanië.

Eindhalte: Meer van Ohrid

Toen we in Tushemisht aan het Meer van Ohrid aankwamen liep onze reis door Albanië ten einde. Eén week werd een hele maand, een maand met ontelbaar veel mooie ontmoetingen en belevingen. Toen we op camping ARBI onder het genot van een paar dagen rust onze reis aan het herbeleven waren, konden we er niet over uit hoe Albanië ons verrast heeft. De bevolking heeft ons hart gestolen en de mooie vergezichten staan voor altijd in ons geheugen geprent. We zouden een heel boek over dit prachtige, unieke land en onze belevenissen kunnen schrijven, maar voor nu is dit wel even genoeg leesvoer. En wil je zelf Albanië ontdekken op een avontuurlijke manier? Wandel dan met ons mee over The Balkan Trail, langs één van de mooiste wandelroutes ter wereld.

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>