Duurzame vakantie: een aantal praktische tips

Als je duurzaam reist, houd je rekening met de bescherming van het milieu en heb je respect voor de plaatselijke cultuur en economie. Duurzaam reizen doe je dus al door rekening te houden met de lokale cultuur, het milieu en de lokale bevolking. Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om zonder zorgen gebruik te maken van alle toeristische faciliteiten, het is niet altijd de meest duurzame oplossing. In dit artikel geven wij praktische tips hoe je jouw vakantie duurzaam maakt.

De lokale economie

Ondanks dat toerisme vaak veel kan doen voor een land, profiteert de lokale bevolking nauwelijks van alle reizigers. Door het ontbijt in je hotel eens over te slaan en de producten bij lokale winkels te kopen, kun je al verschil maken. Koop ook liever geen souvenirs in souvenirwinkeltjes, maar koop deze in de lokale winkels. Het geld blijft zo binnen de community en gaat niet naar een grote organisatie. Daarnaast leer je een cultuur kennen, je komt immers in contact met de locals.

chinatown bangkok

Smakelijk eten wordt geserveerd aan de lokale bevolking en reizigers

Op reis dicht bij huis

Om het milieu helemaal een handje te helpen, kun je het vliegtuig beter aan de grond laten staan. Ga op reis in eigen land en geniet van een reis dicht bij huis. Ga je toch met het vliegtuig, blijf dan langer op je vakantiebestemming. Zo is je gemiddelde CO2-uitstoot per dag minder hoog. Via Ecopassenger kan je zelf de impact van je verplaatsing op het milieu berekenen. Je kunt hier een vergelijking maken tussen vliegtuig, auto en trein, maar ook de CO2-uitstoot berekenen voor elke verplaatsing binnen Europa. Daarnaast kan een goede voorbereiding ook veel schelen op het gebied van CO2-uitstoot. Door jouw reis goed te plannen, kun je precies inschatten hoe ver je moet reizen en op welke manieren dat kan. Kies waar mogelijk liever de fiets, maak een wandeling of gebruik het openbaar vervoer.

Energie uit

Ga je op reis, dan wil je natuurlijk geen extra kosten kwijt zijn aan de energierekening thuis. Door elektrische apparaten uit het stopcontact te halen, kun je al veel energie besparen. Zorg bijvoorbeeld dat de koelkast en vriezer leeg zijn en verspil geen energie aan deze grote energieslurpers. Energie vergelijken om de beste energieleverancier te vinden is de beste optie. Sommige energieleverancier maken het mogelijk om tijdens je reizen de energie uit te schakelen. Energie vergelijken is dus zeker de moeite waard voordat je op vakantie gaat.

duurzame vakantie: ga kamperen in eigen land

Kamperen is de meest milieubewuste vorm van vakantie vieren

Goed voorbereid op pad

Voorbereid op reis gaan, is ook een vorm van duurzaam reizen. Zorg dat je al jouw zaakjes op orde hebt, voordat je op reis gaat. Op deze manier hoef je ter plaatse niet veel nieuwe producten te kopen. Daarnaast kun je je van te voren al kijken welke bestemmingen duurzaam zijn. Accommodaties die echt duurzaam zijn, zijn in het bezit van het internationale keurmerk Green Key. Dit keurmerk wordt alleen gegeven aan echte duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen. Echter, gasten leveren niks in op comfort en kwaliteit.

Veel plezier

Genieten van een vakantie doe je pas echt goed, wanneer je het duurzaam doet. Er bestaan geen vaste formules of regels voor een duurzame vakantie, maar zorg ervoor dat je respectvol omgaat met jouw vakantiebestemming.

Dionne
  1. Checklist vakantie zegt:

    Voordat je op vakantie gaat lijkt me handig om een checklist af te werken! Zo weet je of je alles hebt mee genomen..

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>