Tips voor een vakantie met een elektrische auto

Met de elektrische auto op vakantie naar het buitenland, vergt net even een andere voorbereiding dan met een traditionele auto. Wij geven je handige tips voor een onbezorgde vakantie met een elektrische auto.

Vakantie met een elektrische auto, dit moet je weten

Of een vakantie met je elektrische auto wel of niet te doen is, hangt natuurlijk af van je auto en de bestemming. Heeft je elektrische auto bijvoorbeeld een bereik heeft van 150? Of kan je prima 300 kilometer of meer afleggen. Heeft je auto maar een beperkt bereik dan is het wellicht verstandiger om je elektrische auto te laten staan voor je vakantie. Heb je een elektrische auto die in de praktijk 300 kilometer of verder komt, dan kun je hiermee prima op vakantie gaan.

vakantie elektrische auto

#1 Liever naar het noorden dan naar het zuiden

In het noorden van Europa is het laadnetwerk voor elektrische auto’s beter dan in de zuidelijke landen. Van de Europese landen hebben Noorwegen, Duitsland en Nederland hun netwerk het beste voor elkaar. Deze landen hebben als doelstelling gesteld dat er maximaal 100 kilometer tussen twee laadstations mag zitten. De Noorse overheid stimuleert bovendien het rijden met een elektrische auto. Je hebt hierdoor extra voordelen als je op vakantie gaat met een elektrische auto. Denk aan kortingen op ferry’s, gratis of met korting gebruikmaken van tolwegen en gratis parkeren op openbare parkeerplekken.

Zwitserland heeft vorig jaar 200 nieuwe laadstations geplaatst, zodat het land nu ook geschikt is voor vakantiegangers met elektrische auto’s. Maar ook Frankrijk en Oostenrijk zijn prima te doen met een elektrische auto. Zuidelijke landen als Italië, Portugal of Spanje zijn vooralsnog minder geschikt voor een vakantie met een elektrische auto.

Hoe zuidelijker je op reis gaat, hoe beter je je moet voorbereiden. In België, Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen zijn er voldoende laadpalen beschikbaar.

#2 Plan je route van laadpaal naar laadpaal

Check van tevoren welke laadpunten er langs je route liggen. Online zijn veel sites of apps te vinden waarmee je jouw laadpunten onderweg kunt uitstippelen. Bijvoorbeeld Chargemap, Plugsurfing of A better Routeplanner. Langs veel Europese snelwegen zijn tegenwoordig veel snelladers voor elektrische auto’s te vinden. Hiermee zit een elektrische auto gemiddeld tussen de 20 en 40 minuten weer vol voor 80%. Plan deze laadbeurten zo in dat je tegelijkertijd kunt lunchen of toch al moet stoppen. Zo beperk je de wachttijd het meeste.

oplaadpunt

Let op: tijdens een autovakantie heb je meer spullen bij je dan gebruikelijk, waardoor de auto zwaarder beladen is dan normaal. Dit gaat ten koste van de actieradius, wat betekent dat de accu sneller leeg zal raken.

#3 Check je laadpas

Voor het opladen van je elektrische auto heb je een laadpas nodig. Welke dat is, hangt van je provider af. Check dit voordat je op vakantie gaat. Voor sommige netwerken moet je je eerst aanmelden. Bij het kiezen van een pasaanbieder (Mobility Service Provider) moet je goed controleren in welke landen je de laadpas kunt gebruiken. Niet alle aanbieders hebben een Europese dekking van oplaadpunten. Verder kun je online zien of je met jouw laadkabel bij het laadpunt terecht kunt en met welk laadvermogen je maximaal kunt laden.

oplaadpunten vakantie elektrische auto

#4 Controleer de benodigde stekker op reis

De laders die in Nederland worden gebruikt (Type 2) zijn ook geschikt voor de meeste laadpalen in Europa. Wel is het verstandig voor de zekerheid te controleren welke lader toepasbaar is op de laadpaal. Dit kan in de eerder genoemde apps zoals Chargemap en Plugsurfing. Wij adviseren om voor de zekerheid je laadkabel mee te nemen waarmee je via een normaal stopcontact kunt laden. In het uiterste geval kun je hiermee in ieder geval zelf je elektrische auto opladen.

elektrische auto opladen

#5 Houd een constante snelheid aan van 100 km/uur

Probeer zo min mogelijk te accelereren en te remmen, maar houd een constante snelheid aan. Zo optimaliseer je het bereik van de batterij van je elektrische auto. Wij adviseren een snelheid rond de 100 kilometer per uur. Vrachtwagens en caravans inhalen lukt dan ook prima.

Tips voor een vakantie met een elektrische auto?

Op vakantie gaan met je elektrische wagen? Gewoon doen, het is perfect mogelijk! Heb je zelf nog handige tips voor een vakantie met een elektrische auto? Deel deze onderaan dit artikel. Alvast een hele fijne autovakantie toegewenst!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>