Je badkleding mooi houden op vakantie? Vier praktische tips

Chloor, water, zon en zand: op vakantie heeft je badkleding het zwaar te verduren. Maar hoe voorkom je eigenlijk dat je nieuwe badpak of bikini snel slijt? Je wilt natuurlijk niet dat je je badkleding al na één zon-, zee-, strand- of zwemvakantie moet vervangen. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. Deze tips helpen je op weg.

Tip 1. Neem voor- en nadat je gaat zwemmen een douche

Hygiënischer én beter voor je badkleding. Door het schone water absorbeert badmode minder chloor uit het zwembad en zout uit de zee. Hierdoor blijft de stof langer rekbaar en voorkom je verkleuring. Kortom: door je voor en na het zwemmen af te spoelen kun je langer genieten van je badkleding.

Tip 2. Laat je zwemkleding liggend opdrogen

Wring je badkleding nooit uit na het spoelen. De meeste badpakken en bikini’s zijn namelijk gemaakt van een elastische stof. Door het wringen gaat deze rek eruit en zal je badkleding gaan lubberen. Hang je badpak of bikini niet ook uit om te drogen. Hierdoor kan je zwemkleding namelijk gaan rekken en vervormen, en dat is zonde! Leg je badkleding daarom altijd plat op een handdoek om het te laten drogen. Je kunt deze eventueel wel droogdeppen met een handdoek.

zwemmen badkleding

Tip 3. Was je badkleding regelmatig, bij voorkeur met de hand

Zo houd je het langer mooi. Gebruik altijd koud of lauw water en een fijn wasmiddel. Laat je zwemkleding niet in een sopje weken maar spoel het meteen goed uit. Zeepresten van het wasmiddel kunnen je badpak of bikini namelijk beschadigen.

Wil je je badkleding liever in de wasmachine wassen? Check dan eerst even het etiket met de wasvoorschriften. Staat hier dat het mogelijk is? Was je badkleding dan op een kort programma met een lage temperatuur. Stop het in een waszakje om het te beschermen. Vermijd wasverzachter, zodat je de rekbaarheid van de stof niet aantast en stop je badkleding nooit in de droger. De hitte van de droger kan er namelijk voor zorgen dat het sneller slijt.

Tip 4. Kies de juiste zwemkleding

Er zijn heel veel verschillende soorten badpakken en bikini’s te vinden. Deze kunnen verschillen in kleur, model maar ook in materiaal. De stof waar je zwemkleding van gemaakt is heeft veel invloed op hoe lang je ermee kunt doen. Polyamide en nylon zijn bijvoorbeeld zeer geschikte materialen voor badkleding. Ze zijn namelijk heel sterk, elastisch, kreuken nauwelijks, drogen snel en zijn goed bestand tegen slijtage. Dus door een badpak of bikini van dit materiaal te kiezen, zul je er heel wat vakanties veel plezier van hebben!

Hopelijk kun jij met deze tips heel lang van je badkleding genieten. Met een beetje geluk gaan we een zonnige zomer tegemoet!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>