Vliegen vanaf Brussels Airport – praktische tips

Naast vliegen vanaf Amsterdam Schiphol wordt het steeds aantrekkelijker om vanaf regionale vliegvelden en luchthavens in België en Duitsland op vakantie te gaan. Nederlanders kiezen daarbij steeds vaker om te vliegen vanaf Brussel Airport. Vlieg jij binnenkort vanaf Brussels Airport? Wij hebben alle informatie en praktische tips op een rij gezet.

Vliegen vanaf Brussel

Jaarlijks vliegen er meer dan 30 miljoen passagiers van en naar België, waaronder meer dan 1 miljoen Nederlanders. België heeft vijf luchthavens waarvan er drie een meer regionale functie hebben:

  • Brussels Airport
  • Charleroi Airport
  • Oostende-Brugge Airport
  • Antwerp Airport
  • Luik Airport

Het merendeel van de passagiers vertrekt vanaf de grootste luchthaven van België, Brussels Airport. Door zijn ligging aan de westkust van Europa is Brussels Airport een uitstekende tussenstop voor intercontinentale vluchten.

Bereid je reis goed voor

Op vakantie gaan is altijd fijn. Toch komen er best wat voorbereidingen aan te pas. Om je reis zo relaxt mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om de juiste reisdocumenten op zak te hebben, te weten welke bagage je mag meenemen en op tijd aan te komen op de luchthaven. In dit artikel noemen we alle praktische zaken en tips voor vliegen vanaf Brussels Airport.

vliegen Brussel

Tip: met de Travel Planner van Brussels Airport heb je altijd alle info bij de hand.

Kom op tijd naar Brussels Airport

Brussels Airport is op verschillende manieren bereikbaar. Zo kan je met de auto naar de luchthaven komen en parkeren in een van de vele parkings op Brussels Airport. Kies je ervoor om zelf naar de luchthaven te rijden, volg dan vanaf de Brusselse Ring de verkeersborden richting Zaventem. Let op: houd rekening met de mogelijke verkeersdrukte tijdens de spitsuren. Je kan Brussels Airport in de meeste navigatiesystemen vinden via POI (Points Of Interest). Als alternatief kies je het kruispunt A201/Vilvoordelaan in 1930 Zaventem. Dat kruispunt ligt aan het begin van de toegangsweg tot het vliegveld.

Daarnaast kan je ook gebruik maken van bussen vanaf diverse steden in België. Zo kan je vanaf Kortrijk, Gent en Antwerpen binnen een uur op Brussel Airport zijn. Check alvorens te vliegen de actuele vertrektijden en duur van de reis, zodat je niet te laat op de luchthaven aankomt. En uiteraard kan je ook met de trein naar de luchthaven van Brussel komen. O.a. vanaf Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Antwerpen gaat meerdere keren per uur een trein naar Brussels Airport.

luchthaven

Zorg voor de juiste reisdocumenten

De verplichte reisdocumenten zijn afhankelijk van je bestemming. Je kunt naar veel landen reizen met een Nederlandse ID-kaart. Voor andere landen heb je een paspoort nodig. Let op: een rijbewijs is geen geldig reisdocument. Ook kinderen hebben een eigen, geldig reisdocument nodig. Kijk daarom vooraf goed na wat je nodig hebt voor als je gaat vliegen.

Afhankelijk van je bestemming kan het ook nodig zijn dat je een visum, bepaalde reisvaccinaties en ESTA (Electronic System for Travel Authorization) hebt. En wellicht heb je ook nog een COVID-19 Certificaat nodig.

Check in voor je vlucht

Inchecken op Brussels Airport kan op verschillende manieren. De snelste manier is om thuis al online in te checken. Dit scheelt een hoop tijd. Bijkomend voordeel is dat je dan je boardingspass alvast bij je hebt. Op de luchthaven van Brussel kun je inchecken en je bagage afgeven, bij een selfservice check-in kiosk en bagage drop-off of bij de balie van je luchtvaartmaatschappij.

Bagage die groter of zwaarder is dan normaal check je in als afwijkende bagage. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van een racefiets, ski’s/snowboard, golftassen en grotere muziekinstrumenten. Ook bagage met een vreemde vorm of die breekbaar is, check je in bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij. Rolstoelen en inklapbare kinderwagens mogen gewoon mee naar de vertrekgate. Hier zorgt een medewerker van de luchtvaartmaatschappij of speciale afhandelaar, dat deze gelabeld in het ruim van het vliegtuig komt.

boardingpass

Tip: wanneer je de app van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt op je smartphone zet, kan je je check-in via de app regelen. Je krijgt dan een digitale boardingpass.

Goed voorbereid (en snel) door security check

Bij de security check wordt gecontroleerd of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je hebt. Zowel je handbagage als je kleding wordt nagekeken. Hoe meer handbagage je dus bij je hebt, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt in je ruimbagage te stoppen. En als je door de securityscanner moet: ga op de voetstappen staan, sta 3 seconden stil met je armen in de juiste positie en laat de scanner z’n werk doen.

Security checklist voor reizigers

Deze checklist helpt je om zo soepel mogelijk door security te gaan:

  • Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten.
  • Doe al je vloeistoffen in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten.
  • Ook je laptop, tablet, telefoon en andere elektronica hoef je niet meer uit je handbagage te halen.
  • Leeg de zakken van je broek, trui of jas (helemaal!) en leg alles in een bak.
  • Trek je jas en enkelhoge schoenen uit en leg ze in een bak.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de securitymedewerker op.

Tip: lees hier onze tips om uitgerust uit het vliegtuig te stappen.

Tips voor vliegen vanaf Brussels Airport?

Heb je zelf nog handige tips voor als je gaat vliegen vanaf Brussel? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>