10 tips voor een vakantie in de Belgische Ardennen

Wallonië en de Belgische Ardennen lenen zich perfect voor een weekendje weg of een langere vakantie. Je kan er wandelen en fietsen door de prachtige natuurgebieden en pittoreske dorpjes en authentieke steden bezoeken. Wij geven 10 tips voor een bezoek aan de Belgische Ardennen.

Domein van de Grotten van Han

Dit prachtige wildlifepark is maar liefst 250 hectare groot en herbergt 650 verschillende diersoorten. Spot hier de Europese ‘big five’ via één van de fraaie wandelpaden (keuze uit 2,5 of 5 km). Vind jij de beer, wolf, lynx, bizon en veelvraat? Naast wandelen kan je hier bijvoorbeeld ook mountainbiken en e-biken. Onderweg kom je langs een glooiend gebied met weiden, bossen en burchten. Na de sportieve activiteiten duik je onder de grond om het majestueuze decor van de Grot te ontdekken, met haar onderaardse rivier en talrijke druipsteenformaties. Het is een honderdjarige tram die je naar de ingang van één van de mooiste grotten van Europa brengt. De Grotten van Han zijn dé attractie van de Ardennen en mag niet ontbreken tijdens je vakantie in de Belgische Ardennen. Check hier voor een last minute vakantie in de Belgische Ardennen.

Grotten van Han

Grotten van Han in de Belgische Ardennen

Durbuy, kleinste stad van de wereld?

Volgens velen wordt Durbuy de kleinste stad ter wereld genoemd maar is dat bij lange na niet. Er zijn weinig stadjes waar het zo zorgeloos slenteren is als in Durbuy. In het oude centrum van Durbuy hebben de geplaveide straatjes met historische huizen een enorme aantrekkingskracht. Voor sportievelingen is er veel te doen in en rond Durbuy. Wandelen, fietsen, kajakken, survivaltochten, mountainbiken, abseilen, klimmen, paintballen, vrijwel alles is mogelijk in deze regio van de Belgische Ardennen.

Durbuy Belgische Ardennen

Durbuy, hét grootse charmestadje van de Ardennen.

Bezoek één van de Ardense brouwerijen

Tijdens een vakantie in de Belgische Ardennen is het leuk om een bezoek te brengen aan een van de beroemde Ardense brouwerijen. Bekende namen zijn Chimay, het trappistenbier Orval en Leffe. In het dorpje Achouffe staat de brouwerij van La Chouffe, bedacht door twee zwagers die van een hobby hun werk maakten. Hun kabouterbier werd een wereldwijd succes. In het bezoekerscentrum van La Chouffe kom je alles te weten over de achtergronden van La Chouffe.

Vakantie in de Belgische Ardennen betekent kajakken, raften en kanoën

Kajakken, kanoën en raften op de rivieren van de Belgische Ardennen mag niet ontbreken tijdens jouw vakantie. De Belgische Ardennen zijn een (wild)waterparadijs van meer dan honderd kilometer, vooral de rivieren Lesse, Ourthe en Amblève. La Roche-en-Ardenne (aan de Ourthe) is niet alleen een kunstzinnige maar ook een buitengewoon sportieve stad, waar je kunt raften, kajakken, mountainbiken, abseilen, tokkelen en boogschieten.

Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen voor avonturiers

Een nieuwe trend onder outdoorliefhebbers is bikepacking. Backpacking maar dan met een speciale trekkingsfiets. In de Belgische Ardennen kan je deelnemen aan The Bikepack Trail. The Bikepack Trail is een uniek tweedaags fietsavontuur langs de mooiste routes in de Belgische Ardennen.

Bikepack Trail Ardennen

Circuit van Spa-Francorchamps

Een legendarisch tracé binnen de wereld van de gemotoriseerde sporten. Het circuit van Francorchamps is de droom van menig autofanaat, en je kan het ook bezoeken zelfs als individuele bezoeker. Het circuit is gelegen in de prachtige, groene omgeving tussen Stavelot, Malmedy en Spa.

Kasteel van Bouillon

Kastelen, burchten en ruïnes, nergens komen ze zo goed tot hun recht als in de Belgische Ardennen. Het Kasteel van Bouillon behoort tot de mooiste kastelen in de Ardennen, leuk om te bezoeken tijdens de vakantie. Het machtige kasteel is een van de oudste overblijfselen van het Waalse feodale tijdperk. Het middeleeuwse kasteel ligt hoog boven het stadje Bouillon, met uitzicht op de rivier de Semois. Het kasteel is het gehele jaar geopend.

Bouillon vakantie Belgische Ardennen

De stad Bouillon behoort tot de mooiste steden van de Ardennen

Hoge Venen

De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen. Het hoogste punt van België vind je op deze Hoge Venen: het Signaal van Botragne (694 m). Het is één van de bekendste toeristische trekpleisters. De Hoge Venen kent veel regenval en dus een fraaie heide-, veen- en grasvegetatie. Als je geluk hebt, zie je hier ook nog edelherten, lynxen en wilde zwijnen. In het gebied zijn wandelroutes uitgezet op goed toegankelijke wandelpaden en vlonderpaden.

Hoge Venen

Het mooie natuurgebied De Hoge Venen, ook wel Hautes-Fagnes genoemd. De Hoge Venen is een hoogveen gebied waar in de zomer veel regen valt en in de winter veel sneeuw.

Citadel van Dinant

Dinant ligt op slechts een uurtje rijden vanaf Brussel en is één van de leukste stadjes in de Ardennen. De stad heeft tijdens de middeleeuwen en de eeuwen erna altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van de Maas. Onderdeel van dit verdedigingswerk was een citadel, opgetrokken om de bewoners van het dorpje tegen aanvallen te kunnen beschermen. De citadel is behalve langs de 408 treden tellende trap ook bereikbaar per gondellift. Het gigantische complex herbergt ook en museum over de Eerste Wereldoorlog.

dinant

Genesteld tegen hoge rotsachtige kliffen en gelegen langs de Maas is het een van de mooiste plaatsen van Wallonië.

Vallei van de Semois

De vallei van de Semois is één van de mooiste regio’s van België. Hier vind je steile rotsachtige hellingen, groene weilanden en innemende dorpen en stadjes. Het dal van de Semois zal je verrassen met zijn ontelbare prachtige meanders en over het dal uitkijkende burchten, waaronder die van Godfried van Bouillon.

vakantie in de Ardennen

Malmedy

Malmedy is gelegen in een groene omgeving waar de rivieren de Warche en de Warchenne samenvloeien. Het is met slechts 6500 inwoners een baken van rust. Malmedy ligt in een dal aan de rand van de Hoge Venen, niet ver van Spa, Stavelot en de Duitse plaats Monschau. Ze spreken hier dan naast Vlaams ook Frans en Duits.

Malmedy

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>