Praktische tips voor een Georgië rondreis

Een avontuurlijke vakantie, niet te ver van huis maar wel bijzonder en zonder veel te vliegen? Dat kan. Aan de rand van Europa liggen twee nog weinig bezochte Kaukasus republieken: Georgië en Armenië. Een buitenkans voor de ondernemende reiziger die historie en natuur wil combineren en niet vies is van enkele flinke wandelingen door hooggelegen alpine bergweiden. Ver van de drukte van de steden, veel frisse lucht, lekker de natuur in. Slenteren door smalle straatjes in een oude stad en lekker eten met een wijntje erbij.

Kortom je wilt op reis naar Georgië. Maar hoe overtuig je je reisgeno(o)t(en) dat een Georgië rondreis een goed idee is? We vroegen het Local Hero Lela, reisspecialist Georgië en Armenië bij Local Hero Travel. Ze woont in Georgië en deelt haar tips.

Paardrijden Georgië

#1 Weg van de massa

Georgië is heel geschikt voor wie graag zelf zijn plan trekt en het liefst een individuele rondreis maakt. Druk zal het niet snel worden. Al groeit het toerisme wel, jaarlijks met 10% tot zo’n 8,5 miljoen per jaar. Maar dat is altijd nog veel minder dan Amsterdam met zijn 16 miljoen bezoekers. Buiten de steden lonkt de ongerepte natuur van de Kaukasus. Maak een sportieve bergtrekking in Kazbegi en ga wijnproeven in de wijngaarden rond Telavi.


Kazbegi - onwaarschijnlijk mooi

Kazbegi – onwaarschijnlijk mooi

#2 Vergeet je vooroordelen

Georgië, is dat niet een lastig te bereiken ‘oostblok land’ ergens aan de rand van Europa? Lela: “Veel vooroordelen zijn gelukkig aan het verdwijnen, zeker sinds deze Kaukasus republiek in Nederland flinke bekendheid kreeg na de opnames van ‘Wie is de Mol?’. Want dat je in Georgië een afwisselende vakantie kunt hebben waarbij je natuur en cultuur combineert en zélfs niet ver hoeft te vliegen, dat is een overtuigend argument. Tel daar de pure gastvrijheid bij op en je hebt een ideale vakantiebestemming.”

rondreis georgie

#3 Je spreekt geen Georgisch?

Je zou denken dat het vanwege de taal niet zo simpel is in contact te komen met de Georgiërs. Lela: “Niets is minder waar. Het land is, zeker in de multiculturele, gezellige hoofdstad Tblisi, moderner dan je zou verwachten en de meeste jongeren spreken prima Engels. Hippe cafés, internet, moderne winkels, het is er allemaal. Dus ondanks dat je geen Georgisch spreekt en het schrift met al die ‘ronde tekens’ waarschijnlijk onleesbaar voor je is, hoef je je over de taal echt geen zorgen te maken.”

Vredesbrug Tbilisi

De Vredesbrug, een hypermoderne voetgangersbrug over de Mtkvari in het centrum van Tbilisi

Tapijtenwinkel Tbilisi

Groentemarkt Georgië

#4 Kaukasus combineren

Georgië is eenvoudig te combineren met de naastgelegen republiek Armenië. Je vindt de combinatie van deze twee bestemmingen dan ook in veel rondreizen terug. In Armenië is naast de hoofdstad Yerevan ook het meer van Sevan een bezoek waard. Ook de abdij van Khor Virap, met uitzicht op de besneeuwde top van Ararat (5.137 meter). Ararat is de iconische berg (zie headerfoto), hét symbool van Armenië, maar sinds de Eerste Wereldoorlog ligt het net over de grens in Turkije. Wil je nog meer van de Kaukasus zien? Verleng je reis met Baku in Azerbeidzjan. Een havenstad aan de Kaspische Zee die net als Dubai rijk is geworden door de oliewinning. Ook een architectonisch hoogstandje in je reis? Bezoek dan het door Zaha Hadid ontworpen Aliyev Cultural Centre.

Het meer van Sevan

Het meer van Sevan

Ararat Berg en Geghard klooster

De Ararat berg en het Klooster van Geghard in Armenië

#5 Steek eens een kaarsje op

Je kunt er tijdens een Armenië en Georgië rondreis niet omheen: kerken en kloosters. In alle steden en dorpen, zelfs op de meest afgelegen plekken. Beide Kaukasus landen kennen een oeroude, christelijke kant. Op je Georgië en Armenië reis zal je er zeker een aantal aandoen: geen lichte, gotische kathedralen maar gedrongen, robuuste gebouwen die wonderwel in het landschap passen. Lela: “Of je nu wel of niet gelooft, steek een kaarsje op en laat, terwijl je de kleurige schilderingen bewondert, net als de reizigers in de eeuwen ervoor, de stilte eventjes op je inwerken’’.

Kakheti in het oosten staat bekend als de wijnregio van Georgië

Een kerkje in Kakheti, in het oosten, bekend als de wijnregio van Georgië

Gelati-klooster

Het Gelati-klooster in het westen van Georgië

#6 Wat kost dat, een (combi)rondreis naar Georgië?

Voor zo’n € 400 vlieg je al naar Georgië, daarmee is vliegen naar Tbilisi is nauwelijks duurder dan naar bijvoorbeeld Griekenland. Voor overnachten in Georgië ben je doorgaans niet meer dan € 50 p.p. kwijt, maar je kunt het uiteraard zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Bij deze kosten komen nog je vervoer, maaltijden en excursies. Door Georgië en Armenië reis je het makkelijkst per auto, met of zonder chauffeur. (In de Georgië reistip #8 hieronder meer info). Al met al toch nog wel een uitgave. Eenmaal ter plaatse is het voordelig: eten en drinken zijn heel betaalbaar.

Local meal

#7 Wat mag je van de accommodaties in Georgië verwachten?

Hotels kennen in Georgië vergelijkbare faciliteiten als thuis en internet is geen probleem. Je wordt hartelijk ontvangen, maakt makkelijk een praatje met de eigenaar en receptioniste en je bent er geen nummer. Persoonlijk dus, en vaak kleinschalig. Houd het niet alleen bij hotels. Slaap vooral ook in de sfeervolle guesthouses, lodges, familiepensions en de homestays. Die afwisseling maakt een rondreis door Georgië bijzonder. Lela: “Zelfs op de meest afgelegen plek maakt men het de buitenlandse bezoeker naar zijn zin. Denk aan een homestay tussen de wijn, in de groene Kaukasus heuvels. En ach, valt de elektra of het water een keertje toch even uit, dan is dat te overzien.”

Een homestay met wijn en tricktrack spelen in Armenië

Een homestay met wijn en tricktrack spelen (Armenië)

#8 Reis per auto, liefst met je eigen bob

Per auto met chauffeur/gids door Georgië reizen is de beste optie. Al kun je op verschillende manieren het land en de buurlanden ontdekken. Het voordeel van de auto is dat het je de mogelijkheid geeft om ook de uithoeken van het land te zien en te stoppen waar je wilt. Lela: “omdat die auto-met-chauffeur niet of nauwelijks duurder is dan een ‘eigen’ huurauto, regelen veel reizigers zo’n ‘privé-bob’.” Handig want Georgië staat bekend om zijn uitstekende wijnen. En dan is het fijn om na een lunch, mét een paar van die lekkere wijntjes, je te laten rijden. Geen wijntjes? Zelf rijden door Georgië is ook goed te doen.

Stalin Museum Georgië rondreis

Joseph Stalin Museum, Gori

#9 Denk aan je voeten

Het is niet alleen maar sturen. Georgië en Armenië is ook wandelen. Door groene, hooggelegen alpine weiden die niets hebben van het toch wat gepolijste Oostenrijk. De Kaukasus is spectaculair en ruig. Je wandelt langs snelstromende rivieren en door dichte bossen. Lela: “Warme kleding en stevige, goed ingelopen schoenen zijn een must. Want die wandelkilometers, die ga je maken, door afgelegen dorpjes waar je enorm gastvrij wordt ontvangen. Daarna is het lekker uitrusten in een van die typische warmwaterbronnen waar Georgië om bekend staat”.

Hiken in Kazbegi of Svaneti

Je maakt prachtige trekkings in Kazbegi of Svaneti

#10 Een familiereis door Georgië

Georgië is zeker geschikt voor een reis met het gezin. Al moeten je gezinsleden wel van een beetje actief bezig zijn houden. Denk aan wandelingen, ziplinen, trekkings, paardrijden, een MTB tocht en wildkamperen. Wissel sportieve activiteiten af met historie, de kerken en kloosters en je hebt een bijzondere outdoor reis door de Kaukasus. Je zit op die manier niet alleen maar in de auto, maar juist ook in dorpen en midden in de spectaculaire natuur. Lela: “Alle vervoer per auto met chauffeur, verblijf in sfeervolle guesthouses met ontbijt en diverse diners zijn inbegrepen. Je kunt zo’n reis verder naar eigen wens aanpassen.”

Paardrijden tijdens je Georgie rondreis

Hike reis Georgië Armenië

Tot slot, vind jij contact met locals een van de leukste dingen op reis? Op de website van Local Hero Travel lees je hoe jij in Georgië zo’n reis met een ‘local touch’ regelt.

Smaakt Georgië naar meer? Lees dan ook onze andere verhalen over dit prachtige land, zoals wandelen door de adembenemend mooie Trusovallei, roadtrippen over de Georgian Military Highway of een bezoek aan het fenomenabele Davit Gareja-klooster!

Georgie rondreis

Team Reishonger
Follow us
 1. Mieke van Voorst zegt:

  Afgelopen zomer heb heb ik Georgië en Armenië bezocht. Het zijn prachtige landen, er is enorm veel te zien, de natuur is overweldigend!
  Als je van outdoor activiteiten houdt, is het zeker een aanrader om naar Georgië te gaan. Er zijn veel mogelijkheden , In Armenië iets minder,daar zijn outdooractiviteiten wel in opkomst.
  Buiten dat is er ook heel veel moois aan cultuur te zien en te beleven.
  Het eten is prima, de wijnen en biertjes ook en de mensen zijn zo aardig en gastvrij!
  Het was een onvergetelijke ervaring!
  Ik heb enorm veel foto’s gemaakt!
  Mieke.van Voorst
  Naarden

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>