Kanotocht Zweden: less comfort, more life

Stel je voor: jij en je vriendin of vriend(en) in the middle of nowhere. Omringd door heldere meren, ruige rotspartijen en groene naaldbossen zover je kunt kijken. Overdag vaar je op het uitgestrekte water, en dan aanmeren en kamperen waar je wil. Samen om je kampvuur, midden in een midzomernacht... Dat kan dus, om de hoek, in Zweden!

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om even weg van alles te zijn. Back to nature, into the wild, in the middle of nowhere ben je al bij onze noorderburen. In Scandinavië. Om precies te zijn in het land van köttbullar (gehaktballetjes), midzomer, 100.000 meren en wildkamperen… Zweden!

Daar organiseert K-Jak al zes jaar lang de mooiste kanotochten van Zweden. De mooiste kano-ervaring van Scandinavië zelfs. Het is dé kans om zo’n bijzonder avontuur te ervaren, zonder dat je ervaring met kanoën, survivallen of de Scandinavische wildernis nodig hebt.

De Blöm-Fox is een schitterende route door een van de mooiste stukken ongerepte natuur van Scandinavië (hoge kliffen, uitgestrekte bossen en heldere meren)

Kanoën door de ongerepte natuur van Scandinavië

Geen ervaring? Geen groepsreis? Geen probleem!

Eén van de bijzondere dingen aan deze meerdaagse kanotocht is dat het geen echte groepsreis kano-trip is, maar je ook niet in je uppie gaat. En dat je niet perse ervaren hoeft te zijn om met je kano de wildernis in te gaan. Hoe dat kan? Je reist met een groep van ongeveer 40 mede-kanotochters naar het basecamp in Zweden. Daar kom je samen aan het begin en het einde van de week. Hier word je volledig uitgerust en ingelicht door de K-jak organisatie.

Je krijgt je kano plus uitrusting, kampeer- en kookmateriaal, een waterdichte kaart en zelfs ecologisch afbreekbaar (af)wasmiddel. Voordat je dan écht het avontuur aangaat, krijg je nog een uitgebreide uitleg over de kanotechniek. Natuurlijk deelt K-jak de beste kanotocht tips om respectvol en slim met je uitrusting en de natuur om te gaan.

In een dag word je dus klaargestoomd voor je avontuur, dat je vervolgens met je eigen reisgezelschap gaat beleven. Alle kano’s verspreiden zich over het enorm uitgestrekte merengebied. Ieder gaat daarna zes tot zeven dagen lang helemaal z’n eigen gang, of sluit zich bij ander reisgezelschap aan. Je kunt dus een week lang geen mens zien, of gezellig met een paar medereizigers om het kampvuur zitten; wat jij wil!

Kampvuur kanotocht Zweden K-jak

Ideaal, toch? Of je nu wel of geen survivalexpert bent. En of je nu wel of geen zin hebt in een groepsreis. Je start in elk geval samen op het basecamp, en eindigt er samen. Geheid met geweldige ervaringen om aan elkaar uit te wisselen! De rest is aan jou. En man, wat zijn er mooie dingen te beleven in dit merengebied op de grens van Zweden en Noorwegen.

Klaar voor less comfort, more life? Check deze kanotocht Zweden: de Blöm-Fox route

Klaar voor less comfort, more life? Check deze kanotocht Zweden!

“Kijk, een eland!”

Na honderden kilometers peddelen heeft K-jak zelf de Blöm-Fox route ontwikkeld, een prachtige natuurtocht van 90 kilometer -korter of langer te maken- op de grens van Zweden en Noorwegen door de provincies Dalsland en Värmland. Daar vind je de meeste meren en waterwegen van Scandinavië bij elkaar. Meren van helder, drinkbaar water, die wel 100 meter diep kunnen zijn. Wat betekent dat je op sommige plekken zelfs van rotswanden kunt springen!

K-jak rotsspringen Zweden

Rotsjump

Dit natuurgebied is één van de weinige plekken in Europa waar je je nog echt kunt onderdompelen in de ongerepte natuur. Dankzij het zogenaamde “allemansrecht” mag je tijdens deze kanotocht in Zweden wildkamperen waar je wil; midden in het bos, aan het zandstrandje van je eigen onbewoonde mini-eiland of op een premade kampeerplaats, compleet met shelter en soms zelfs voorgekapt hout. Goed nieuws: een kano kampeervergunning voor deze plekken is inbegrepen in de reis.

Steile rotsen Blöm-Fox

Kanoën langs steile rotsen (Blöm-Fox natuurtocht)

Ondertussen spot je er allerlei soorten wildlife. De kans op elanden is aanwezig. Een van de 200 vogelsoorten ga je sowieso spotten en misschien ontdek je zelfs een spoor van een wolf, beer of lynx. Geen zorgen, ze blijven altijd ver bij mensen vandaan; ze ruiken ze al op kilometers afstand.

Elanden spotten in Zweden

Elanden spotten in Zweden

En laten we vooral de vissen niet vergeten! Ze zijn flink divers aanwezig in deze meren: 36 verschillende soorten in totaal, met vooral snoek, voorn en baars. Dus neem zeker je hengel mee en ‘jaag’ op je eigen avondeten. Liever je eten voorbereid meenemen? Maak je eigen maaltijdpakketjes van te voren; slimme, simpele, maar voedzame en smakelijke gerechten die je samenstelt met de K-jak mealplanning grid. ‘Normaal’, vegetarisch of een menu dat je helemaal zelf samenstelt. Als fijne aanvulling kun je in het wild je eigen bessen bij het ontbijt en champignons bij het avondeten plukken. Dat is nog eens into the wild.

Vissen kanotocht Zweden

Zelf je vis vangen

Late night kanoën in het licht

Wil je écht het meest bijzondere van je less comfort, more life -het motto van Kjak– uit je kano survivaltocht halen? Dan moet je tijdens je trip nog één ding doen dat alleen hier kan. Late night kanoën, in het laatste zonlicht!

Ooit gehoord van midzomer? Eind juni, begin juli wordt het bijna niet donker in Zweden, doordat je er behoorlijk ver op het noordelijk halfrond van onze aarde zit. En dat levert fantastische zomeravonden op. Zo lang heb je ze nog nooit meegemaakt. De perfecte buitenkans voor een onvoorstelbare en onvergetelijke ervaring. In je kano, op het meer, midden in de nacht, in de zon.

Zwemmen meren Zweden

Start je dag met een frisse ochtendduik

Slaap je liever in de nacht, of heb je er al meer dan genoeg kilometers (na een gemiddelde dag 15 tot 25) op zitten? Duik gerust je tent in, maar zet zeker een keertje je wekker lekker vroeg. Duik dan ‘s morgens rechtstreeks uit je slaapzak het meer in. Het gaat je hele dag goedmaken, nog voor hij goed en wel begonnen is. Zeker als je meteen erachteraan een kop warme koffie drinkt. De beste die je ooit gehad hebt, gegarandeerd. Dat gaat weer een topdag worden!

Al zin in de trip? Ervaren hoe less comfort, more life voelt? Of wil je gewoon eens van die rots springen en late night kanoën in de uitgestrekte Scandinavische natuur? Check dan www.k-jak.nl en ontdek er deze Blöm-Fox trip, plus andere opties voor een kanotocht door Zweden en Noorwegen.

Foto’s: Ektor Tsolodimos – https://epsilonstudios.nl

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  • Echt hè?! Wij wachten nog even tot de kinderen wat groter zijn, maar dit avontuur lijkt ons ook zo gaaf! Inspanning en ontspanning, kamperen op de meest uitzonderlijke locaties in de ongerepte natuur.

   Heb jij al een mooie route op het oog?

   Groetjes, Dionne

 1. Grietien zegt:

  Het lijkt me erg leuk en gaaf om te doen, zo heerlijk rustig en met alleen maar natuur en het geluid van je peddels. Mijn vrienden denken er helaas niet hetzelfde over of zijn met hun partner op vakantie. Is er ook een mogelijkheid om met andere belangstellenden in contact te komen die net als mij een maatje zoeken om de kano mee te delen?

   • Hoi Jolien,

    Helaas kunnen reizigers zich bij K-JAK niet individueel aanmelden, enkel in duo. Hopelijk kun je in contact komen met iemand met dezelfde interesse. Als je nog vragen hebt, horen we het graag!

    Groeten, Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>