Zweden schrapt negatieve COVID-test

Reizigers naar Zweden hoeven niet langer een negatieve COVID-test te laten zien voordat ze het land binnenkomen. Dit heeft de regering van het Scandinavisch land zojuist bekend gemaakt.

Nog geen vier weken geleden voerde Zweden de eis voor een negatieve COVID-test in om de verspreiding van de meer besmettelijke Omicron-variant te vertragen. Vanaf 28 december 2021 moesten alle reizigers uit de EU, ouder dan 12 jaar, gevaccineerd of niet, een negatief testresultaat overleggen om toegang te krijgen aan de grens. Sindsdien heeft Zweden herhaaldelijk nieuwe dagelijkse recordbesmettingen van deze variant.

Negatieve COVID-test Zweden afgeschaft

Aangezien het ziektebeeld van Omicron een stuk milder is, en reizigers niet langer als een groot risico voor de verspreiding ervan gezien worden, gaat Zweden over tot het afschaffen van de testvereiste.

“Reizigers worden niet langer beschouwd als een bijzonder risico voor de verspreiding van Omicron in Zweden”, zei de regering in een verklaring. De negatieve coronatest wordt per direct afgeschaft.

Nog wel 3G

Vanaf 21 januari moeten Nederlanders nog steeds wel het EU Digitaal Corona Certificaat overleggen om in te reizen. Hiermee kun je aantonen dat je ingeënt bent, negatief getest of hersteld van COVID-19 in de afgelopen zes maanden. De zogenaamde 3G’s; van gevaccineerd, genezen of getest. Deze vereiste is van toepassing op buitenlandse burgers van 18 jaar en ouder, met bepaalde vrijstellingen. Maar de obligatorische test is geschrapt, dus nu is het of vaccinatie, of herstel, of test.

Huidige situatie Zweden

Zweden heeft de afgelopen dagen meer dan 20.000 nieuwe dagelijkse gevallen geregistreerd, ongeveer het dubbele van het vorige record van eerdere golven. Het aantal besmettingen heeft de gezondheidszorg onder druk gezet, maar niet in de mate die verwacht werd op basis van het aantal gevallen.

Toch heeft Zweden ervoor gekozen om binnen zijn grenzen hard op te treden. Vanaf 14 januari is een reeks maatregelen ingevoerd, zoals thuiswerken voor iedereen die dat kan, de horeca moet om 23:00u sluiten, groepen beperken tot 8 personen etc. Eerdere maatregelen zijn verlengd, waaronder het beperken van het OV over lange afstanden tot alleen essentiële reizen en het gebruik van mondmaskers wanneer veel mensen samen reizen.

aankomst Stena Line in Göteborg

Reisadvies Zweden

Voor het actuele reisadvies voor Zweden verwijzen wij naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wil jij naar Zweden komende zomer? Lees dan ook eens onze rondreis door Dalarna in Midden-Zweden.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>