Verrassend Zweden – dag 2

Op uitnodiging van Visit Sweden brengt Reishonger een 4-daags bezoek aan Orsa-Grönklitt in Midden-Zweden. Vandaag vroeg uit de veren want we hebben een vol programma voor de boeg. Dag 2 van een onvergetelijk bezoek aan Zweden!

Op uitnodiging van Visit Sweden brachten wij een bezoek aan berenpark Orsa-Grönklitt in Zweden. Een reisverslag over het Rädsjön meer en het prachtige bergdorpje Fryksas.

De eerste activiteit die op de planning staat is kanoën. Vlakbij het vakantiepark ligt het Rädsjön meer waar je naar hartenlust op kunt kanoën. Dit is een echte aanrader. De totale stilte die we hebben ervaren is heel bijzonder. Op het meer kregen we een gevoel van totale rust. Omgeven door niets anders dan bomen en een kraakhelder meer werden we hier zelf ook stil van. Schitterend!

Na het kanoën waagden we een duikje in het toch wel koude water. Erg verfrissend, maar we waren blij dat we ons konden opwarmen bij het haardvuur dat inmiddels was aangestoken in de nabijgelegen stuga. Nadat we waren opgewarmd besloten we om de hengels uit te werpen. Helaas zonder succes, dus op de barbecue lagen alleen worstjes.

De wandelschoenen werden vervolgens aangetrokken voor een hike van zo’n vijf kilometer. De tocht bracht ons naar Fryksås, een nabijgelegen bergdorp met een schitterend uitzicht op het dal. Het dorp zelf heeft een authentieke uitstraling.

uitzicht Fryksas

We werden verwacht in Smidgarden, een café-restaurant en tevens spacentrum in het midden van het dorp. De eigenaresse is trots op haar zaak en daar heeft ze alle reden toe. Lokaal is het motto hier. Smidgarden biedt lokaal gebrouwen bieren en smaakvolle lokale frisdranken. Er is een cakebuffet met vers gebak dat in de vroege ochtend in een huisje achter het café wordt gebakken.

Aan het einde van de hikingtour waanden we ons als echte goudzoekers in een kleine waterplas. De moeite die we hebben gedaan voor één stukje goud staat niet in verhouding tot de waarde, maar is zeker voor kinderen een spannende belevenis. Deze activiteit kan overigens alleen gedaan worden als er bij de receptie van het park een tour met gids wordt geboekt.

Daarna was het gedaan met de rust, omdat we gingen quad rijden.

Daarna was het gedaan met de rust, omdat we gingen quad rijden. De manager van het acitiviteitencentrum die in de ochtend het kanoën had verzorgd vertelde ons dat hij veel speciale activiteiten regelt. Wij wilden het uitzicht vanaf de berg wel zien en dus gingen we op quads naar de top. Het spreekt voor zich dat het uitzicht daar ook spectaculair is, maar vooral de tocht er naar toe gaf een enorme adrenalinekick. Steile wegen, dwars door gras en over hopen stenen maakt dit voor de durfal een goede herinnering. Overigens is het quad rijden wel relatief duur (vanaf €62 voor een half uur) en kan ook dit niet zonder gids geboekt worden.

’s Avonds hebben we gegeten bij het restaurant op het park, dat toepasselijk ‘De uil en de beer’ heet. Vervolgens stond er een bever en elanden safari op het programma. De gids bracht ons naar een schitterende plek bij de rivier waar de bevers hun kamp hebben opgeslagen. Na ruim een uur wachten lieten ze zich echter nog niet zien en vertrokken we voordat het donker werd. Je moet hier wel van houden, want anders slaat de verveling snel toe. Dit was bij ons ook enigszins het geval.

elanden zwedenGelukkig hadden we wat de elanden betreft meer geluk. Na een kleine rit spotten we twee elanden: een mannetje en een vrouwtje. Een erg mooi gezicht om het symbool van Zweden in het echt te zien!

Toen we weer terug bij onze stuga kwamen besloten we om een kampvuur te gaan maken. Het hout hiervoor was snel bij elkaar gesprokkeld. Zittend bij het kampvuur voelden we ons de koning te rijk. Alles is hier zo schoon en je voelt je echt een met de natuur.

Met het geluid van het knapperende kampvuur keken we naar de schitterende, blote sterrenhemel. Wat een utieme natuurlijke ervaring beleven we hier in Zweden. Tot morgen!

Met dank aan:
Orsa Grönklitt Berenpark www.orsabjornpark.se
Visit Sweden www.visitsweden.com


Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>