Zweden schaft coronapas af voor reizigers uit EU

Reizigers uit de de Europese Unie en de landen van het Schengengebied kunnen vanaf woensdag 9 februari 2022 Zweden volledig restrictievrij binnenkomen. Een coronapas, test- of herstelbewijs is niet meer nodig bij het binnenkomen van Zweden. Hiermee is Zweden het eerste land van de Europese Unie dat afscheid neemt van de coronapas voor buitenlandse reizigers.

Zweden schaft coronapas af

Het besluit is vandaag, op 7 februari, bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie.

“Als onderdeel van het voortdurende werk om de infectiebeheersingsmaatregelen tegen COVID-19 geleidelijk af te schaffen, heeft de regering vandaag besloten om alle beperkingen op de toegang tot Zweden vanuit de Scandinavische landen en andere EU- en EER-landen op te heffen”, aldus het persbericht.

Het besluit is genomen op basis van een evaluatie van de Folkhälsomyndigheten, het Zweedse Bureau voor Volksgezondheid, dat de toegangsbeperkingen in de huidige fase van de COVID-19 pandemie buitenproportioneel zijn. De coronapas, met bewijs van vaccinatie, herstel of test, is niet langer een evenredige infectiebeheersingsmaatregel. Reizigers uit de EU- en Schengenlanden hoeven geen EU Digitaal COVID-certificaat (coronapas) of negatieve testresultaten meer te overleggen.

stockholm - Zweden schaft coronapas af

Volgens het vandaag uitgegeven persbericht is het opheffen van de inreisbeperkingen een grote opluchting, met name voor degenen die in grensregio’s wonen en werken, evenals voor de Zweedse politie, aangezien deze de COVID-19-certificaten niet langer hoeft te controleren bij de grens.

Afscheid van alle coronamaatregelen in Zweden

Eerder schrapte Zweden de negatieve coronatest al voor reizigers. De Zweedse regering stelt dat de situatie voldoende onder controle is om COVID-19 maatregelen af te schaffen. Dit betreft:

 • Het verwijderen van deelnemerslimieten en vereisten voor sociale afstand bij bijeenkomsten en openbare evenementen.
 • Afschaffing van vaccinatiebewijzen en maximale groepsgrootte bij restaurants, bars en andere eet- en drinkgelegenheden.
 • Passagiers in het openbaar vervoer hoeven niet langer verplicht te zitten en een mondkapje te dragen.
 • Minimumvereiste vierkante meter per persoon wordt geschrapt voor winkelcentra en andere plaatsen voor culturele en recreatieve activiteiten.

Wel wordt iedereen die symptomen van Covid-19 heeft, geadviseerd thuis te blijven en contact met anderen te vermijden.

Zweden is het eerste land van de Europese Unie dat afscheid neemt van de coronapas voor buitenlandse reizigers.

Coronamaatregelen in Zweden voor reizigers buiten EU

Ondanks het opheffen van deze maatregelen heeft de regering benadrukt dat het inreisverbod op reizen van buiten de EU van kracht blijft.

“Voor deze reizigers blijft een inreisverbod gelden (dat momenteel geldt tot 31 maart 2022), in overeenstemming met de EU-aanbevelingen met betrekking tot binnenkomst uit derde landen”, merkt de regering op.

Momenteel staat Zweden alleen toegang toe voor reizigers uit derde landen die een bewijs van COVID-19-vaccinatie kunnen overleggen, afgegeven door een van de volgende landen: Albanië, Andorra, Armenië, Kaapverdië, El Salvador, de Faeröer, Georgië, Guernsey, Isle of Man, Israël, Jersey, Libanon, Moldavië, Monaco, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Noord-Macedonië, Panama, San Marino, Servië, Singapore, Zwitserland, Taiwan, Thailand, Togo en Tunesië. Reizigers uit Bahrein, Chili, Colombia, Hong Kong, Indonesië, Koeweit, Macao, Nieuw-Zeeland, Peru, Qatar, Rwanda, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea, Taiwan, Verenigde Arabische Emiraten of Uruguay kunnen het land ook binnenkomen.

Martijn
 1. Jacqueline van Laake zegt:

  Als wij vanaf Nederland naar Zweden met de auto willen. Moeten wij dan ergens nog testen of iets?
  Of kunnen wij gewoon vrij via Duitsland, Denemarken naar Zweden?

  Mvg Jacqueline van Laake

  • Hi Jacqueline,

   Als je door Duitsland en Denemarken reist, hoef je je niet te laten testen als je er niet langer dan 24 uur blijft. Als je uit een (hoog)risicoland komt, geldt echter wel dat je niet mag stoppen om te shoppen of uit eten te gaan bijvoorbeeld, tenzij je volledig gevaccineerd bent of een herstelcertificaat bezit. Dit zijn de regels t/m 28 februari. Je kunt ze hier bekijken bij het kopje “in transit”, want de kans is groot dat er binnenkort weer andere regels gelden.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>