Een weekje wintersport betekent voor veel mensen een week lang skiën of snowboarden, maar heb je wel eens gedacht aan andere wintersporten? Wat dacht je bijvoorbeeld van een natuurtocht op sneeuwschoenen over paden waar je met je ski’s nooit zal komen? Of een uitdagende 10 kilometer cross-country skiën waarbij je meer calorieën verbrandt dan bij elke andere wintersport?

Sneeuwschoenwandelen in Wildschönau

Het Tirol-gebied in Alpbachtal & Wildschönau is breder dan je kunt kijken. Vanaf de piste kijk je uit op een prachtige bergenreeks, naaldbossen en onaangeraakte dikke sneeuwpakken. Dit is het gebied met ruim 70 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden voor de sneeuwschoenwandelaars!

Als je langer dan één nacht verblijft in een van de vele hotels of pensions in het Ski Juwel-gebied, dan krijg je van het toeristenbureau een voordeelpas; de Wildschönau-card. Met deze pas geniet je van een aantal gunstige voordelen, waaronder het gratis huren van sneeuwschoenen. Twee keer per week wordt er een wandeling georganiseerd met een lokale gids.

sneeuwschoenwandeling Wildschönau

Deze schoenen maken een wandeltocht door de sneeuw een stuk makkelijker

Omdat wij nog niet zo bekend zijn met de gevaren in de sneeuw, kiezen wij voor een wandeling met gids. Onze gids is Walter, ingehuurd door het toeristenbureau, en heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van bergen en sneeuw. We spreken af naast de gondel van het bergstation op de piste van Niederau op een hoogte van 1.465 meter. Met een groep van acht mensen lopen we eerst een stuk langs de piste de berg op. Dit om te wennen aan de sneeuwschoenen en te kijken wat we ‘conditioneel’ voor vlees in de kuip hebben. Terug bij de gondel gaan we van de piste af richting het bos. Eerst lopen we over een pad tussen naaldbomen en langs stallen waar in de zomer de koeien verblijven. Je kunt in het spoor van de gids lopen, maar voor wat uitdaging pak je uiteraard de verse poeder.

Op avontuur in Wildschönau

Een sneeuwpad dwars door het bos waar je alleen kunt lopen met sneeuwschoenen

Een echte offpiste track die alleen ‘veilig’ toegankelijk is met sneeuwschoenen zorgt voor het ultieme outdoorgevoel en het zonnetje dat door de naaldbomen heen straalt zorgt voor kristalschitteringen op het dikke sneeuwdek. We bewonderen de ongerepte sneeuw om ons heen en de hoge volgesneeuwde Alpentoppen in de verte. Tijdens zo’n wandeling zie je pas hoeveel sneeuw er valt in een heel seizoen.

Avontuur Wildschönau

Volop genieten van eindeloze uitzichten

We laten het bos achter ons en vervolgen de route over een platgelopen pad halverwege een berg. Na zo’n 3 kwartier lopen houden we een pauze op het terras van een herberg, waar je een broodje verse Alpenkaas met een glas Alpenmelk kunt kopen. De route volgt via dezelfde route terug wat ruimte biedt voor het schieten van wat prachtplaatjes.

Cross-country skiën in Schönanger

Cross-country skiën, oftewel langlaufen, past helemaal in de gezonde lifestyle van nu! Langlaufen wordt gezien als pittige cardio-oefening, dus het vergt wat oefening qua techniek en conditie. Daarnaast is het weinig belastend voor je gewrichten, goed voor je balans en het glijden door de sneeuw vergroot de controle over je lichaam. In deze regio is circa 50 kilometer aan goed bewegwijzerde langlaufpaden aangelegd, wat je het beste zelfstandig op je eigen tempo kunt doen.

Langlaufen is pittig

Na een kop soep krijg je weer voldoende energie

Op aanraden van het toeristenbureau lopen wij zelfstandig de gemarkeerde route in het dal van Schönanger, een klein dorpje 6 kilometer verder dan de piste. In de winter bruist het hier slechts op het terras van het enige pension/restaurant, maar tijdens de langlauftocht word je volledig opgenomen door de vredige witte natuur, de kabbelende rivier die eindigt in een meertje en het lage zonnetje dat nog over de toppen van de bergen door de bomen het dal in schijnt.

Langlaufen Schönanger

Stoppen op de mooiste plekjes tijdens je tocht

Cross-country skiën

Een riviertje onderbreekt het dikke pak sneeuw in het dal

Cross-country skiën

Ongerepte sneeuw gevormd door wind en water

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>