In de zomermaanden is het ieder weekend weer raak. Het is zo druk op de wegen in Frankrijk, dat er regelmatig honderden kilometers file staan. Automobilisten moeten de komende weekenden dan ook rekening houden met extreme drukte op de weg.

Zwarte Zaterdag, fileleed Frankrijk

Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen, vooral op de Franse rijkswegen wordt veel verkeer verwacht. Op die dagen staan er naar verwachting honderden kilometers file, zo meldt de ANWB. Zowel in Frankrijk als in Duitsland is het in de zomer niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan vijftig kilometer. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag.

Afgelopen weekend

Afgelopen weekend gingen er al zo’n 850.000 mensen op vakantie. Ruim de helft daarvan gaat naar het buitenland. Dat leverde al veel fileleed op, vooral in Frankrijk en op de snelwegen naar het zuiden van Duitsland via het Ruhrgebied. Deze verkeersopstoppingen worden onder meer veroorzaakt door de vele wegwerkzaamheden die de komende maanden op de snelwegen in het Ruhrgebied plaatsvinden en de veertig miljoen Duitsers die in juli kort na elkaar vakantie krijgen.

Komend weekend

Ook het weekend van zaterdag 16 juli zal heel druk worden, omdat veel Fransen een lang weekend op pad gaan in verband met de nationale feestdag op donderdag de 14e (‘quatorze juillet’). Bovendien sluiten de scholen in de regio Noord van het voortgezet onderwijs komend weekend hun deuren. De verwachting is dat dit weekend bijna één miljoen mensen op vakantie gaan, die voor veel drukte in het buitenland zorgen.

Zwarte Zaterdag

Topdrukte wordt verwacht op 30 juli (Zwarte Zaterdag) en het eerste weekend van augustus. Zwarte zaterdag is de drukste dag op de wegen in Frankrijk. En dat betekent: files, files, en nog eens files! In het weekend van 30 juli zitten er zowel veel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg. Er staan dan files in zuidelijke en in noordelijke richting. De ANWB verwacht de eerste files zaterdagochtend al bij zonsopgang. Op Zwarte Zaterdag wordt tussen 12.00 en 14.00 uur zeker 600 kilometer file verwacht op de autoroutes.

Vooral de belangrijke routes naar het zuiden van Frankrijk lopen vast. De grootste problemen zijn in Frankrijk te verwachten op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens (vooral bij Orléans moeten automobilisten rekening houden met veel vertraging). Opstoppingen zijn verder vooral te verwachten op de A6, vlak voor Lyon, en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Op de zondagen wordt er veel minder drukte verwacht.

Radio

Langs praktisch alle Franse autosnelwegen is Autoroute FM 107.7 te beluisteren. Dit radiostation zendt veel muziek uit, met elk kwartier actuele verkeersinformatie. In het hoogseizoen wordt de informatie in het Engels gegeven.

Alternatieve routes

In het algemeen zijn de omleidingroutes van Bison Futé goed te volgen. Dit zijn de zogenaamde “Itinéraires Bis”, alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen en je -zij het iets minder snel- meestal filevrij naar je bestemming brengen. De routes zijn aangegeven door middel van groene borden met daarop naast de plaatsnaam het woord “Bis” in een geel vakje.

Er zijn uiteraard ook alternatieve routes. Zo kun je over de A39 via Bourg-en-Besse, of door midden Frankrijk via de A20. Desalniettemin is het het beste om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen. Ook in andere Europese landen wordt het druk, waarschuwt de ANWB.

Verkeersdrukte in andere landen

  • In België begint dit weekend de bouwvakantie. In combinatie met werkzaamheden op een aantal wegen gaat dat voor drukte zorgen.
  • In Duitsland krijgen veertig miljoen Duitsers in juli kort na elkaar vakantie. Dit, in combinatie met de vele wegwerkzaamheden in het Ruhrgebied, heeft als gevolg dat er op de A3 en A9 Frankfurt – Neurenberg – Munchen en op de A8 Munchen – Salsburg lange files worden verwacht. In het Noorden zal het volgens de ADAC rond Hamburg en Bremen erg druk worden. De drukste weekenden in Duitsland zijn deze zomer alle weekenden in juli en het eerste weekend én het laatste weekend (terugreizend verkeer) van augustus.
  • In Oostenrijk zijn de weekenden van juli tot en met half augustus het drukst. De Tauerntunnel was altijd een knelpunt in de vakantietijd, maar het verkeer gaat daar voortaan door twee tunnelbuizen in plaats van één op de belangrijkste snelweg van het land. Afgelopen weekend was er dan ook nauwelijks vertraging op de A10 Salzburg-Villach.
  • In Zwitserland is het drukste weekend dat van vrijdag 29 t/m zondag 31 juli. In Zwitserland zal de wachttijd voor de Sint Gotthardtunnel op de A2 (Bazel-Chiasso) oplopen tot meer dan vier uur. Vanwege de vakanties in Italië wordt het ook druk richting de grote meren in het noorden.
  • In Italië wordt het tijdens het laatste weekend in juli en alle weekenden van augustus dringen op de weg. De drukste weekenden deze zomer vallen ook hier in laatste weekend van juli en het eerste van augustus.
Latest posts by Martijn (see all)
  1. Gert-Jan zegt:

    Wij gaan a.s. woensdag naar de Dordogne, en ik heb ook gelezen dat je Parijs tot 2012 beter kan mijden in verband met drukte en wegwerkzaamheden. Rijden via Reims is dan een optie, met wel een klim bij Luik. Dan ga je via Reims, Troyes, Auxerre, Vierzon en dan Limoges. Of de Francillienne, de rondweg om Parijs waar je meestal goed kan doorrijden. Een alternatief als we Parijs per sé willen vermijden is de route via Calais, Rouen, Le Mans, Tours, Poitiers en dan Limoges. Wel een stuk langer, maar misschien toch sneller? Kan iemand mij adviseren?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>