Chiang Rai: de zwarte en de witte tempel

In iedere Thaise stad heb je wel een aantal Wat's (boeddhistische tempels). Formeel moeten er monniken wonen, lessen gegeven worden en een groot Boeddhabeeld aanwezig zijn. In de praktijk wordt de term Wat ook gebruikt voor ruïnes en andere gebouwen met een religieuze achtergrond. Net als met kathedralen en kerken heb je de bekende gebouwen met (cultuur) historische en esthetische waarde en simpeler exemplaren in wijken en dorpen, die je op een gegeven moment wel gezien hebt.

Nabij Chiang Rai zijn twee tempels die niet echt aan de formele regels voldoen maar wel zo worden aangeduid. Eigenlijk zijn ze niet van religieuze oorsprong, maar ontstaan als particuliere kunstprojecten, die bijna niet meer kunnen verschillen. Baan Daam (Black house) museum (ook wel tempel genoemd) en Wat Rung Khun, ofwel de witte tempel.

Ban Daam – De zwarte tempel

De bekende schilder, architect en beeldhouwer Thawan Duchanee ontwierp en bouwde in 36 jaar 40 gebouwen, meest van zwart geschilderd teakhout. De gebouwen zijn gevuld met een vreemde verzameling objecten. Slangenhuiden, skeletten van dieren, opgezette krokodillen, en allerlei soms wat bizarre voorwerpen. En een paar schilderijen en portretten van de kunstenaar. Maar vooral heel veel stoelen en andere objecten van buffelhoorns. Thawan omringde zich graag met de dood ‘I like the touch of it. Its form. The smell of it inspires me to draw, to paint animals.’. Zelf prominent in beeld in het grootste gebouw lijkt de in 2014 overleden kunstenaar een soort mausoleum te hebben gecreëerd, al is hij er niet in begraven. Zoals in een tempel geld wordt achtergelaten bij Boeddhabeelden gebeurt dat in dat hier bij allerlei dode dieren.

Ban Daam

Ban Daam

Ban Daam. Slangekop met offferanden

Ban Daam. Slangekop met offferanden

Ban Daam – Tableau van schelpen, huiden en hoorns

Ban Daam - Drakekop met offeranden

Ban Daam – Drakekop met offeranden

Baan Daam-Thawan Duchanee

Baan Daam-Thawan Duchanee

Wat Rung Khun – De witte tempel

Tegen het eind van de 20e eeuw was de oorspronkelijke tempel op de plek van Wat Rung Khun in zeer slechte staat, zonder voldoende fondsen voor reparatie. De internationaal bekende kunstenaar Chalermchai Kositpipat, evenals Thawan afkomstig uit Chiang Rai besloot de hele tempel compleet te herbouwen voor zijn eigen rekening. Hij beschouwt de tempel als een gift aan de Boeddha en gelooft dat het project hem het eeuwige leven zal geven. Dus ook hier een monument in aanbouw.

Maar wat een verschil. Hier geen dood en zwart, maar een viering van het leven, in glanzend wit en sierlijke vormen. Het wit symboliseert de puurheid van de Boeddha. De kunstenaar is begonnen als schilder van filmadvertenties op Billboards. Zijn eerste muurschilderingen waren een controversiële mix van traditionele Boeddhistische tempelkunst en eigentijdse beelden. En dat blijft zijn stijl. Je ziet Boeddhabeelden en beelden van Superhelden. De tempel heeft stijlelementen uit traditionele tempels gemixt met een wat avant-gardistische eigenzinnigheid. En het witte stucwerk met spiegeltjes geeft het complex en unieke uitstraling.

Het hoofdgebouw bevat geen beeld van Boeddha, maar schilderingen waarin zowel demonen als Michael Jackson, Superman, Neo uit de Matrix en de T-800 Terminator voorkomen. Het mensbeeld met beelden van nucleaire oorlog, terroristische aanvallen en oliepompen roepen het beeld op van een destructieve mensheid. De boodschap van de kunstenaar is dat er in het echte leven geen superhelden bestaan die je kunnen helpen en dat je je eigen held moet worden en in je hart op zoek gaan naar moraliteit, goedheid en liefdadigheid jegens de armen en vertrapten.

Wat Rung Kun

Wat Rung Kun

Reikende handen symboliseren verlangen.

Reikende handen symboliseren verlangen.

Wat Rung Khun kent fraaie doorkijkjes

Wat Rung Khun heeft fraaie omlijstingen

Wat Rung Khun-Boeddha in gouden nis.

Wat Rung Khun-Boeddha in gouden nis.

Superheld voor Wat Rung Khun

Superheld voor Wat Rung Khun

De Witte Tempel staat 10 km ten zuiden van Chiang Rai. Het zwarte museum is circa 15 km ten noorden van Chiang Rai te vinden. Tuk tuk chauffeurs kunnen je naar beiden brengen en er zijn niet al te dure toertjes te boeken naar beide attracties in combinatie met de gouden driehoek.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>