Welkom in het land van de Polar Bear! Reizen naar Spitsbergen is een avontuur naar een van de meest opwindende gebieden in de wereld. Het bekendste eiland uit de eilandengroep Svalbard is de koudste en het dunstbevolkte archipel van Europa. Over het drassige toendralandschap, omgeven door besneeuwde gletsjers en uitgestrekte ijsvelden, struint de bekendste bewoner van het eiland: de ijsbeer.

ijsberen op spitsbergen

IJsberen op Spitsbergen, ‘Kings of the Arctic’

Longyearbyen, hoofdstad van het Arctische Noorden.

Een van Europa’s laatste grote wildernissen is rijk aan epische legenden van de exploratie van het Arctische gebied. Zoals die van Willem Barentsz en zijn heroïsche overwintering in 1596-1597 op Nova Zembla. De ontdekking van Spitsbergen door Barentsz werd gevolgd door een hectische walvisjacht waaraan niet alleen de Nederlanders en Engelsen deelnamen maar ook de Noren, Fransen en Spanjaarden. Al snel werden er nederzettingen aan de kust van Spitsbergen gevestigd.

Prachtig uitzicht over Longyearbyen (photo by Marcela Cardenas)

Prachtig uitzicht over Longyearbyen

Ruim 400 jaar later wonen hier, ondanks het kille klimaat en de geïsoleerde ligging, zo’n 3000 mensen, voornamelijk in de hoofdstad Longyearbyen. Dit is ook de thuisbasis van de Svalbard Global Seed Vault, ontworpen om duplicaten van zaden op te slaan uit zaad collecties over de hele wereld. De permafrost is de reden dat deze wereldzaadbank op Spitsbergen is gevestigd. Het land kent buiten de hoofdstad geen infrastructuur en men mag alleen onder begeleiding van een bewapende gids het landschap doorkruisen vanwege de vele ijsberen.

Waarschuwingsbord aan de rand van Longyearbyen.

Waarschuwingsbord aan de rand van Longyearbyen

Activiteiten in Spitsbergen

Wildlife
De walvisvaart en de jacht op ijsberen en rendieren zijn eeuwen lang de voornaamste activiteiten geweest in de archipel. Hedendaags is duurzaamheid de leidraad in alle opzichten: bijna twee derde van de oppervlakte van Svalbard wordt beschermd en bestaat uit verschillende natuurreservaten (Nordøst en Sørøst- Svalbard), nationale parken (Sør-Spitsbergen, Forlandet en Nordvest-Spitsbergen), en vogelreservaten (voornamelijk langs de westkust van Spitsbergen).

‘You are welcome back to Svalbard as long as no one can see that you were here’.

Langs de westkust van Spitsbergen vind je vogelreservaten.

Langs de westkust van Spitsbergen vind je vogelreservaten

Veel geziene vogels op Spitsbergen zijn papegaaiduikers, Jan-van-Genten, pijlstormvogels, en dikbekzeekoeten. In totaal broeden er ongeveer 30 soorten vogels op Spitsbergen. Op het land kan je rendieren, walrussen, ijsberen en poolvosjes zien. Tijdens een cruise maak je kans op blauwe vinvissen, bultruggen, dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen.

Poolvos op Spitsbergen.

Wie naar Spitsbergen reist, komt voor de ruige natuur en haar natuurlijke bewoners, zoals de poolvos

Expeditiecruises
60% van Svalbard is bedekt met gletsjers. Een van de meeste spectaculaire activiteiten is een expeditiecruise die je naar de meer afgelegen uithoeken van de archipel brengt. Hier is de kans op het zien van ijsberen meestal erg goed (maar nooit gegarandeerd). Tussen de afkalvende gletsjers en enorme ijskappen zal je grote kolonies zeevogels en groepen walrussen kunnen spotten.

Vanaf het water heb je de meeste kans ijsberen te zien.

Vanaf het water heb je de meeste kans ijsberen te zien

Noorderlicht en middernachtzon
Rond Longyearbyen komt de zon tussen eind oktober en halverwege februari niet boven de horizon. Maar de duistere winter, door de bewoners Dark Season genoemd wordt geregeld verlicht door het prachtige noorderlicht. Daarnaast heeft Spitsbergen in de lente en zomer de middernachtzon, en in Longyearbyen duurt dat van april t/m augustus.

Magische flarden van het noorderlicht boven Longyearbyen.

Magische flarden van het noorderlicht boven Longyearbyen

Hotels in Longyearbyen

De kleine en kleurrijke gemeenschap van Longyearbyen biedt een verrassend breed scala aan culturele activiteiten en mogelijkheden, zoals concerten, voorstellingen, festivals en tentoonstellingen. Er zijn ook verschillende bars en restaurants in Longyearbyen, van een veel hoger niveau dan je zou verwachten van zo’n klein community.

Hotels in Longyearbyen zijn o.a. het Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen, Spitsbergen Hotel en Guesthouse 102.

  • Guesthouse 102 is gelegen aan het einde van de enige hoofdweg in Longyearbyen, op de rand van het dorp. Het is goed geprijsd en er heerst een heerlijk backpackers sfeertje.
  • Radisson Blu Polar Hotel is midden in centrum van Longyearbyen gelegen. Het biedt ruime kamers, hot tubs in de openlucht en vanaf het restaurant van het hotel geniet je van een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de fjorden.
  • Het Spitsbergen Hotel ligt prachtig gelegen bij de baai Adventfjorden en de berg Hiortfjellet.
Hotels in Longyearbyen

Longyearbyen

Reizen naar Spitsbergen

De ongerepte natuur, de bijzondere dieren en het klein aantal toeristen maken Spitsbergen tot een ultieme bestemming voor een natuurreis (travelnature.nl), een expeditiecruise of een groepsreis. Spitsbergen is geen alledaagse bestemming, dus veel mensen boeken hun reis bij een van de gespecialiseerde reisbureaus.

Het boeken van prachtige reizen naar Spitsbergen is o.a. mogelijk bij deze ervaren reisorganisaties:

Een andere mogelijkheid is om je reis via Local Hero Travel te regelen. Karin bijvoorbeeld, kent het eiland op haar duimpje en helpt je graag.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>