Reizen per fiets in Europa

Europa is het meest fietsvriendelijke continent ter wereld. Met de fiets reizen biedt tal van voordelen, nog afgezien van de gezonde lichaamsbeweging, maar hoe pak je dat nou het beste aan? Er zijn diverse reisorganisaties die complete fietsvakanties aanbieden, maar waar begin je als je zelf Europa op twee wielen wilt ontdekken? Wij geven informatie en tips over reizen per fiets door Europa.

fietsreis door Europa

Europa biedt een zeer grote diversiteit aan landschap waardoor het een walhalla is voor avontuurlijke fietsreizigers.

Rondreizen voor avonturiers

Voor velen onder ons ligt de uitdaging van een reis in het ontdekken van nieuwe landen, nieuwe culturen en nieuwe gebieden. Dit maakt rondreizen dan ook zo bijzonder. De reis brengt ons naar vele verschillende plekken en leert ons allerlei nieuwigheden over de hele wereld. Maar een onderschat deel van de vakantie is de reis zelf. Want niet alleen op de plaats van bestemming doen we veel ervaring op, ook de reis zelf kan uiterst interessant en vermakelijk zijn. De vraag rest: hoe kan daar het maximale uitgehaald worden?

De reis is de vakantie

Voor avonturiers en reislustigen is het de moeite waard om de fietsvakantie-Europa eens onder de loep te nemen. Deze vrije en toegankelijke manier van reizen is een goede optie om bijvoorbeeld door Europa te toeren, en het vertrek kan gewoon thuis plaatsvinden. Fiets vanaf huis naar de Veluwe, de Betuwe of naar Limburg! Maak een fietstocht op een van de vele routes in het Nederlands-Duitse grensgebied. In het Oosten van Nederland kun je hele mooie hotel- of kampeerreizen maken. Bosrijk en over heel licht glooiend landschap fiets je van het ene dorpje naar het andere.

Weet je wat het leuke is? Bij zo’n fietsvakantie is het bereiken van het doel minder belangrijk dan het voortbewegen door het prachtige landschap. Bovendien is het fijne van een fietsvakantie dat de benodigdheden, voorbereiding en het budget beperkt kunnen blijven. Er kan dus gesteld worden dat het maximaal plezier voor het minimale geld is.

Fietsreis: benodigdheden & planning

Je hebt hiervoor uiteraard wel een goede fiets nodig waar je kilometers mee kan maken. Daarnaast is het belangrijk dat je online de juiste fietsaccessoires aanschaft.

De planning van een fietsvakantie kan redelijk globaal vastgelegd worden en reistips zijn eenvoudig te vinden voor hulp of inspiratie. Een mooie tocht door Europa is zo bedacht! Een rondje rond de Bodensee bijvoorbeeld, waar het prachtig vlak en veilig fietsen is. Je kan naar de watervallen van Schaffhausen en het mooie stadje Stein am Rhein. In Catalonië bijvoorbeeld, net voorbij de Franse grens, vind je vlak terrein en heb je de zee dichtbij. Toch is het belangrijk om vooraf na te denken hoe lang de reis gaat duren (afstand/tijd verhouding).

Ook moet er besloten worden hoe je het liefst wilt overnachten. Slaap je in hotelletjes, ga je couchsurfen, of wordt het toch overnachten in een tent? Alle kampeerspullen nemen natuurlijk een hoop extra ruimte in, maar het geeft je optimale vrijheid. De route die gekozen wordt is aan de reiziger zelf, het blijft natuurlijk een avontuur.

rondreis fiets

Op vakantie met de trein en de fiets

Wil je wat verder van huis met je eigen fiets? Er bestaan diverse verbindingen waarbij je een fiets kan meenemen in de trein. Zo kan je zonder de auto op pad en in een nieuwe omgeving een mooie route uitstippelen. Je hoeft dan ook niet te eindigen in de plek waar je begonnen bent. Fiets bijvoorbeeld eens van Wenen naar Boedapest, van Madrid naar Valencia, of van Praag naar Berlijn!

Oost-Europa
Reizen per fiets betekent niet per definitie dat je op de Veluwe of de Achterhoek aangewezen bent. Je kan ook naar Duitsland, Oostenrijk of misschien wel door naar Oost-Europa? Je hebt verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld met de intercity naar Hannover en per aansluitende EuroNight naar Passau, Linz en Wenen. Je kan ook de City Night Line van Amsterdam naar München pakken, met aansluitende treinen naar Salzburg, Innsbruck, Passau, Wenen en Boedapest. Of je neemt de City Night Line van Amsterdam naar Praag en ook dan kan je doorreizen naar Boedapest. Er is behalve de EuroNight naar Warschau ook een dagelijkse verbinding tussen Amsterdam en Berlijn, met aansluitende trein naar Szczecin (noord-west Polen). Vanaf Szczecin gaan er nachttreinen naar onder andere Bialystok en Krakow.

City Night Line

City Night Line

Zuid-Europa
Je kan ook met je fiets naar Italië, bijvoorbeeld met de AutoSlaap Trein vanaf Den Bosch, de dagtrein Venlo-Stuttgart-München, met aansluitend de City Night Line naar Florence, Rome en Venetië. Of je draait het om en begint met een nachttrein naar München en pakt daarna een regionale trein naar Bolzano of Verona.

Er is een aantal mogelijkheden om fietsen mee te nemen naar Spanje en Portugal. Er zijn drie stations op de Frans-Spaanse grens. Je hebt Port Bou/Cerbere, het grensstation aan de Middellandse Zeekust, La-tour-de-Carol, een grensstation in de Pyreneeën en Irun/Hendaye is het grensstation aan de Atlantische kust. Je reist het best via Brussel en Luxemburg naar Port Bou, of over Lille en Bordeaux naar Irun. Vanaf Irun reis je verder Spanje in via Vitoria (voor Madrid) of Ourense voor Santiago de Compostela. Vanaf Port Bou rijden er dagelijks meerdere regionale treinen naar Barcelona. Meer informatie over fietsen in Spanje.

Scandinavië
Met de fiets naar Denemarken, Noorwegen, Zweden of Finland? Ook dat is mogelijk met de trein. Zelfs met ferry, en ook de Hurtigruten, de bootdienst langs de Noorse kust Bergen-Kirkenes, neemt fietsen mee! Voor Denemarken reis je vanaf Amsterdam via Odense naar Kopenhagen. Vanaf daar kan je door, via Göteborg, naar Oslo. In Oslo is er dan nog een aansluiting op nachttreinen naar onder andere Bergen en Trondheim. Check hier meer informatie over fietsen in Fjord Norway, een van de mooiste natuurgebieden ter wereld!

fietsen in Noorwegen

Fietsen in een van de mooiste natuurgebieden ter wereld: Fjord Norway.

Fiets je eigen Tour de France

Ben je erg sportief aangelegd? Overweeg dan eens om nog deze maand met de fiets naar Frankrijk te reizen en beklim ongestoord de mooiste bergen van Frankrijk. Echte aanraders zijn in de zomer natuurlijk de cols van de Savoie en de Haute Savoie, omdat deze tot eind augustus steeds een halve dag uitsluitend voor fietsers geopend zijn.

Fietsvakantie in Frankrijk

Fietsvakantie in Frankrijk

Reizen per fiets in Europa

Heb je zelf tips of informatie over rondreizen per fiets door Europa? Laat het ons weten dan delen we het met onze lezers en volgers. Op zoek naar meer inspiratie? Koen van Huut fietst momenteel van Rotterdam naar Indonesië: Fietsen voor de Sumatraanse tijgers

Martijn
  1. Reinhard zegt:

    Wanneer je dichterbij thuis wil fietsen, kan ik ook de Ardennen en Luxemburg aanbevelen en al helemaal in de herfst. De natuur is daar dan op zijn mooist. Voorbij Luik wordt het wel aanzienlijk heuvelachtiger.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>