Beste reistijd Spitsbergen

Spitsbergen is een van de laatste echte wildernissen in Europa. Deze eilandengroep in de Noordelijke IJszee is een van de beste locaties om ijsberen en walrussen in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Maar wat dit deel van Noorwegen vooral zo aantrekkelijk maakt, is het magische landschap, de middernachtzon, het noorderlicht en de vele buitenactiviteiten die er mogelijk zijn. Maar wat is nou de beste reistijd om deze verschillende natuurverschijnselen te zien?

Spitsbergen is geen bestemming voor massatoerisme. Daarvoor is het te bijzonder. De archipel ligt zeer geïsoleerd en is zo ruig dat het eeuwenlang slechts door jagers en walvisvaarders bewoond werd.

Hondenslee, fotocredits: Marcela Cardenas (nordnorge.com)

Hondenslee, fotocredits: Marcela Cardenas (nordnorge.com)

Recente cijfers van Visit Svalbard tonen een toename van het toerisme op Svalbard. Er waren 60.000 bezoekers die 131.154 overnachtingen boekten (2015). De groei is ook zichtbaar tijdens de donkere periode. Het noorderlicht, de poolnacht en de totale stilte in het donkere seizoen zijn vooral aantrekkelijk voor toeristen. Er wordt dan ook voorspeld dat Spitsbergen binnen twee tot vier jaar het hele jaar door toeristen zal ontvangen.

spitsbergen-toerisme

Beste reistijd Spitsbergen?

In alle seizoenen is het mogelijk naar Spitsbergen te reizen en elk seizoen kent zijn eigen mogelijkheden en bijzonderheden. Wil je het noorderlicht zien, zal je tijdens the dark season moeten gaan. Hou je van outdoor, is de lente ideaal. Je kunt dan midden in de nacht skiën bij daglicht, warm overnachten in een ijsgrot, genieten van een magisch wit landschap met de mogelijkheid om ijsberen en poolvossen te zien. Later in de zomer komt de toendra tot bloei. Ook is het dan mogelijk om rondom Spitsbergen te varen en de indrukwekkende smeltwatervallen te fotograferen.

De beste reistijd voor het spotten van wildlife op Spitsbergen is de lente.

De beste reistijd voor het spotten van wildlife op Spitsbergen is de lente.

  • Spitsbergen in de zomer
    Het zomerseizoen loopt van half juni tot eind augustus. Juni en juli zijn geschikt voor wandelvakanties en vogelliefhebbers, in juli bloeien de meeste planten. Tijdens de pooldag of de middernachtzon, die zijn piek kent rond juni, zakt de zon niet onder de horizon. In de vroege zomer is het landschap nog maagdelijk wit. Dit is de periode om ijsberen, robben en walrussen op het (drijf)ijs te spotten, net als nestelende zeevogels. Expeditiecruises vinden plaats van mei tot begin september.
  • Spitsbergen in de herfst
    Vanaf augustus komen de prachtige herfstkleuren. De herfst duurt tot oktober; dit jaargetijde vormt de overgang van een periode met 24 uur licht per dag naar totale duisternis. September kenmerkt zich door bijzondere zonsopgangen en zonsondergangen. In oktober zie je wisselende violet- en andere pasteltinten. Bij helder weer doet het noorderlicht een schepje bovenop het kleurenspektakel van overdag.
  • Spitsbergen tijdens de donkere winter (november – februari)
    De winter is weer een heel ander verhaal. Het is de tijd van de fascinerende poolnacht. De zon komt niet boven de horizon, maar toch wordt het niet helemaal donker. Dankzij heldere nachten vol sterren- en maanlicht zal je Spitsbergen op een hele andere manier kunnen ervaren. Dit is uiteraard ook de periode voor het noorderlicht, Aurora Borealis.
  • Spitsbergen tijdens de lichte winter (maart – mei)
    Vanaf half februari zie je de eerste zonnestralen de toppen van de bergen aantikken en zal de lucht steeds rozer worden waarna de zon weer boven de horizon uit komt en de lichte winter kan beginnen. Licht en zon krijgen weer grip op de sneeuw- en ijsmassa en het kleurenspel ontstaat weer dat ook in de herfst te zien was. De sfeer met blauw en violet licht in februari is werkelijk sprookjesachtig.
  • Spitsbergen in de lente
    Vanaf half maart lengen de dagen snel en maakt het noorderlicht plaats voor de middernachtzon. Vanaf eind april gaat de zon niet meer onder. Na april is er 24 uur daglicht; dit houdt aan tot de derde week van augustus. Deze tijd van het jaar is ideaal voor sneeuwscooter- en hondensledetochten.
Magische flarden van het noorderlicht boven Longyearbyen.

Magische flarden van het noorderlicht boven Longyearbyen

Zelf naar Spitsbergen

Ondanks dat Spitsbergen geen vakantiebestemming is waar mensen massaal naartoe gaan, is het aantal reisaanbieders dat de archipel de laatste jaren op het reisprogramma heeft staan opmerkelijk groot. Steeds meer mensen bezoeken deze bijzondere bestemming.

Er is dagelijkse verbinding tussen Longyearbyen en het vasteland, via Oslo of Tromsø. Met een relatief klein budget kun je een vlucht naar Spitsbergen boeken om vanuit Longyearbyen de rest van het land te verkennen. Je kunt op Spitsbergen namelijk ook wandelen, trekken, kajakken, skiën… Bekijk hier meer informatie over reizen naar Spitsbergen.

Middernachtzon - fotocredits: Frank Andreassen (nordnorge.com)

Middernachtzon – fotocredits: Frank Andreassen (nordnorge.com)

In hoofdstad Longyearbyen vind je redelijk veel hotels en appartementen. Dat is misschien ook wel te wijten aan het feit dat de meeste inwoners hier bijna allemaal tijdelijk verblijven. Overnachtingen boek je rechtstreeks bij de hotels. Budgetwise is de camping van Spitsbergen de beste optie. Een slaapplek inclusief prachtig uitzicht over de gletsjers heb je vanaf € 10,00. Een andere optie is een kamer boeken bij Gjestehuset 102, Poli Arctici of in y-Ann’s Polarrigg. En anders hebben het Spitsbergen Hotel, het Raddisson SAS of Basecamp Spitsbergen ook nog wel een slaapplekje voor je (betaal je alleen iets meer voor).

De omgeving van Spitsbergen kun je niet zomaar in je eentje verkennen. Er zijn amper wegen en er lopen ijsberen rond. Je zult met een begeleide excursie mee moeten om toch het gebied te verkennen. Natuurlijk kun je in de stad zelf wel alleen op pad, maar dan nog geldt: wees voorzichtig! In elk seizoen kun je bijzondere trips regelen via lokale gidsen en touroperators. Zo kun je meerdaagse ski-trips maken, waarbij je op (of met je ski’s achter) een sneeuwscooter naar je bestemming gaat en je kamp opzet. Ook een tochtje met de hondenslee kan in elk seizoen. Bij gebrek aan sneeuw wordt een karretje met wielen gebruikt. Een wandeling door de onderaardse gangen van 3000 jaar oude ijsgrotten is ook een mogelijkheid.

Op expeditie rond Spitsbergen (Photo: Kristin Folsland Olsen).

Op expeditie rond Spitsbergen

Op expeditie

Vaak wordt een zeereis langs de ruige kust van Spitsbergen geboekt. Expeditiecruises en zeilcruises zijn alleen mogelijk in de zomer. Interesse in zo’n reis naar Spitsbergen? Neem eens een kijkje bij deze aanbieders van reizen naar Spitsbergen voor een volledig georganiseerde reis:

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Athina zegt:

    Spitsbergen is echt geweldig! Ik ben er zelf ook geweest, maar dan in de zomer. Overnachten op de meest noordelijke camping ter wereld is toch wel een bucketlist momentje 😉

    • berrie zegt:

      hallo athina, heb jij tips voor mij omtrent de camping op spitsbergen en het verblijf daar. ik ga met een vriendin een zeilreis maken om spitsbergen en we overnachten 2 nachten op de camping. wij willen graag info over het verblijf. heb je tips? groet berrie zweers

  2. Pierre Bontenbal zegt:

    Het aftellen is begonnen! Aanstaande maandag 17 februari sta ik dan eindelijk op het dak van de wereld!
    Maar niet zonder het besef dat het gebied onderhevig is aan de gevolgen van klimaatsverandering.

  3. Brigitte zegt:

    voor diegenen die er al zijn geweest; hadden jullie de uitstapjes zoals huskysledetocht, of sneeuwscootertocht “gereserveerd” via een reisorganisatie, in een soort totaalpakketje zeg maar? Of kan je dit vooralsnog ter plaatse aanvragen? Ik vraag me af of ‘t ook zonder reisorganisatie kan, maar wel met een lokale gids natuurlijk.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>