Mijn tien favoriete tempels in Luang Prabang

Luang Prabang, ik ben er een aantal keren geweest. En ik blijf er altijd langer dan gepland. Niet alleen vanwege de prettige faciliteiten als heerlijk eten, maar ook omdat het moeilijk is genoeg te krijgen van de prachtig gelegen tempels. Lopend over de Sakkaline Road maak ik foto na foto. Steeds denk ik een nog mooier plaatje te zien dan de vorige dag. De sierlijke vormen, kleuren, bomen, palmen en planten geven het gevoel dat de jungle nooit veraf is. En de relatie met het boeddhisme geeft het een zekere sereniteit, ook voor wie niet gelooft.

Luang Prabang is een plaats waar je gauw langer blijft dan gepland. Mekong, tempels en boeddhisme. Deze stad is een visueel juweel. Dit zijn, om uiteenlopende, vooral visuele, redenen, mijn tien favoriete tempels.

Wat Xieng Thong

Deze tempel, ook wel de tempel van de Gouden Stad genoemd, is een van de meest belangrijke in Laos.  Gouden façades, Japans gestileerde daken en interessante muurschilderingen en mozaïeken. Deze tempel staat hoog op de toeristische lijstjes, dus het vergt geduld om een foto te maken zonder selfiespubliek. Bij de tempel hoort een gebouw waar de ceremoniële begrafenissloepen voor de koninklijke familie zijn opgeslagen, met hun kenmerkende drakenkoppen.

Wat Xieng Thong

De Sim van Wat Xieng Thong

Wat Xieng Thong

Mozaïeken  zijn kenmerkend voor Wat Xieng Thong. Op de achtergrond die van de boom des levens.

Wat Xieng Thong

Rijk gedecoreerde kapellen

Luang Prabang Wat Xieng Thong

Ceremoniële begrafenissloepen

Een mooie collectie Boeddha beelden

Een mooie collectie Boeddha beelden

Haw Pha Bang

Deze tempel bevindt zich op het terrein van het Koninklijk Paleis Museum en is van recente oorsprong (2006). Het is gebouwd om de Pra Bang Boeddha (Emerald Boeddha, de Smaragden Boeddha) te huisvesten. Het is een gebouw dat iedere keer als je langsloopt en onder iedere hoek een ander gezicht lijkt te hebben. Weelderige begroeiing maakt het plaatje af.

Haw Pha Bang

Gezicht vanaf Sakkaline road

Haw Pha Bang

Ook de achtergevel is fraai gedecoreerd en de palmen maken het plaatje compleet

Gezicht op de voorgevel van Haw Pha Bang

Gezicht op de voorgevel

Wat Sensoukaram

Een tempel in Thaise stijl gebouwd in 1718. Niet alleen de Sim, de hoofdtempel, maar ook de kleinere gebouwtjes en de gouden stupa’s maken de tempel de moeite waard. Je kunt hier ook binnenlopen tijdens het avondgebed.

Wat Sensoukaram

Wat Sensoukaram

Wat Sensoukaram

Wat Sensoukaram

Wat Sensoukaram

Wat Sensoukaram

Wat Sensoukaram

Wat Sensoukaram

Wat Sibounheuang

Langs Sakkaline road in Luang Prabang staan veel tempels tussen de koloniale villa’s, Parijse cafés en boetiekjes. Ook aan Sakkaline road ligt deze tempel met bijna verscholen bijgebouwen en een mooie goud met rode klassieke façade.

Wat Sibounheuang

Wat Sibounheuang

Wat Sop Sikharam

Niet de meest spectaculaire tempel, maar mooi gelegen te midden van kleurrijke, bloeiende struiken waaronder bougainvillea.

Wat Sop Sikharam

Wat Sop Sikharam

Wat Visoun

Wat Visoun, daterend uit 1815, is de oudste tempel in Luang Prabang. Het is een levendige tempel. Het meest opvallende deel ervan is de grote stoepa genaamd That Makmo, door zijn vorm ook wel de watermeloen stoepa genoemd. In de stoepa bevonden zich ooit vele Boeddhabeelden, waaronder de heilige Smaragden Boeddha (Pra Bang).

Wat Visoun

Wat Visoun

Wat Phra Mahathat

De tempel van de grote stoepa. Deze achter de Sim gelegen stoepa dateert uit het midden van de 16e eeuw.

Wat Phra Mahathat in Luang Prabang.

De stupa van Wat Phra Mahathat

Wat Pa Houak

Wat Pa Houak is een kleine houten tempeltje dat aan de vooet van Mount Phousi ligt. De tempel is beroemd vanwege zijn muurschilderingen.

Wat Pa Houak

Wat Pa Houak

Wat Phonxay Sanasongkham

Veel van de tempels in Luang Prabang hebben gedecoreerde gouden deuren. Deze behoren tot de fraaiste.

Wat Phonxay Sanasongkham

Wat Phonxay Sanasongkham

Wat May

Wat May, ofwel het nieuwe klooster is een van de grootste en meest fotogenieke tempels in Luang Prabang. Dit geldt vooral voor het interieur.

Wat May

Wat May

Wat May

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>