Zuid-Afrika is een land met vele gezichten. Van prachtige wildparken tot drukke miljoenensteden. Overweeg je een groepsreis Zuid Afrika, dan hebben we alvast 10 must-sees voor je op een rij gezet!

Tien must-sees in Zuid-Afrika

Cheetah cub

Top 10 Zuid-Afrika

1. Johannesburg

‘Work hard, play harder’ is het onofficiële devies van de inwoners van Johannesburg ‘Joburg’ of ‘Jozi’ is met miljoenen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Hoewel het niet de hoofdstad is, is Johannesburg het middelpunt van de Zuid-Afrikaanse economie: het zakenleven staat er centraal. Het is een stad van de rijken en de hogere klasse, maar tegelijkertijd ook met een armere bevolking. Het internationale vliegveld en de administratieve hoofdstad Pretoria liggen om de hoek en daarom is Johannesburg een ideale uitvalsbasis om je ontdekkingstocht door Zuid-Afrika te beginnen.


2. Het hart van Zululand

Vanuit het noorden van de provincie KwaZoeloe-Natal verenigde de machtige krijger Shaka verschillende Zuluclans in een groot koninkrijk. Hier vind je de prachtige natuurreservaten Imfolozi en Hluhluwe. In het zuidelijke deel van Imfolozi maak je de meeste kans de ‘Big Five’ en ander wild te spotten. Hier heb je ook de mogelijkheid om een traditioneel Zulu dorp te bezoeken, waar je kennis kunt maken met de Zulu cultuur.

Dumazulu Cultural Village

Bezoek aan Dumazulu Cultural Village

3. Pretoria

Vlakbij Johannesburg ligt de administratieve hoofdstad Pretoria. Hoewel Pretoria geen typische toeristenstad is, biedt het in het najaar een magisch schouwspel. Pretoria is dan namelijk gehuld in de paarse gloed van duizenden jacarandabomen die door de stad heen verspreid zijn.

Jacaranda bomen in Pretoria

Jacaranda bomen in Pretoria

Er zijn vele gebouwen, parken en pleinen in de stad die allerlei historische verhalen met zich meedragen. De inauguratie van Nelson Mandela heeft zich bijvoorbeeld voltrokken in de Union Buildings en op vele plaatsen in de stad zijn standbeelden van belangrijke Afrikaanse personen te bekijken. In de Pretoria Zoo komen vele bedreigde diersoorten voor. De dierentuin doet tevens dienst als fantastisch uitzichtpunt over de stad.

4. Krugerpark

Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika moet je natuurlijk de Big Five gezien hebben. De ‘grote vijf’ bestaan uit de leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de olifant. Deze vijf exotische dieren zijn in grote getale aanwezig in het Krugerpark. Het is één van de bekendste wildparken in de wereld en is gelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika, op de grens met Zimbabwe en Mozambique.

Kruger National Park

Kruger National Park

5. Durban

Durban is een grote stad in het zuiden van het land. Het is niet alleen voor buitenlandse gasten een toeristische trekpleister: de rijkere klasse uit Johannesburg verblijft tijdens de vakanties graag in deze havenstad. Durban kent een heerlijk subtropisch klimaat en brede, verzorgde stranden. Ook hier kun je van een panorama genieten met een volledig uitzicht over de buitenwijken en de stad: hiervoor moet je een tafel reserveren in het Roma Revolving Restaurant.

6. Panoramaroute & Blyde River Canyon

Blyde River CanyonMisschien wel de bekendste autoroute van Zuid Afrika is de Panoramaroute. Deze rit voert je langs steile berghellingen, watervallen, spectaculaire vergezichten en de op twee na grootste kloof ter wereld.

De Blyde River Canyon, de groenste en één van de meest spectaculaire canyons ter wereld. De Blyde River, die hier al eeuwenlang krachtig doorheen stroomt, heeft de formatie zo uitgesleten. De kloof is bijna 30 km lang en 80 m diep. Een must-sees tijdens je reis door Zuid-Afrika!

7. Kaapstad

Kaapstad is voortgekomen uit de eerste nederzetting van de Hollanders in Zuid-Afrika. Het groeide uit tot de grootste stad van het land, maar werd ten tijde van de goudkoorts ingehaald door Johannesburg. Het is een ideale stad voor toeristen: niet alleen is Kaapstad omgeven door prachtige natuur, ook zijn er veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Op korte rij-afstand van Kaapstad vind je het wijngebied, een landschappelijk zeer aantrekkelijke regio met wijngaarden, prachtige wijnboerderijen en sfeervolle stadjes.

ZA Kaapstad

Kaapstad is een ideale stad voor toeristen: niet alleen is het omgeven door prachtige natuur, ook zijn er veel bezienswaardigheden

8. Robbeneiland

Via een overtocht met de boot kom je vanuit Kaapstad op Robbeneiland. Op dit eiland is een gevangenis gevestigd die gesticht is door de VOC en honderden jaren is gebruikt. In de gevangenis zaten gedurende de twintigste eeuw vooral politieke gevangenen die tegen de Apartheid waren, onder andere de beroemde vrijheidsstrijder Nelson Mandela. Op dit moment staat de indrukwekkende gevangenis op de Werelderfgoedlijst als cultuurerfgoed en worden er rondleidingen gegeven door ex-gevangenen.

Zuid-Afrika robbeneiland

Robbeneiland is een van de absolute must-see’s en do’s tijdens je reis door Zuid-Afrika.

9. De Tafelberg

Op de achtergrond van Kaapstad ligt de Tafelberg, een stuk natuur waar iedere Zuid-Afrikaan trots op is. De berg dankt zijn naam aan de platte bovenkant, van waar een breed panoramabeeld waar te nemen is. Dit uitzicht wordt geroemd als één van de mooiste uitzichten van Afrika. Om de top van de berg te bereiken, is er de mogelijkheid om van een lift gebruik te maken. De beklimming te voet is echter zeer aan te bevelen: de berg kent vele paden die door de prachtige natuur hun weg vinden.

Die Tafelberg

Uitzicht tijdens een helicoptervluchten over Kaapstad.

10. Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park staat bekend als één van de mooiste natuurparken van Zuid-Afrika. De naam komt van de Khoi-stam en betekent ‘plek met veel water’. Het strekt zich bijna 80 kilometer uit langs de Indische Oceaan tussen Plettenberg Bay en Port Elizabeth. Tsitsikamma National Park leent zich bij uitstek voor een schitterende wandeling. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd en er leeft geen groot wild.

Wandelen in Tsitsikamma National Park.

Wandelen in Tsitsikamma National Park.

Rondreis Zuid-Afrika

Wil je zoveel mogelijk zien van Zuid-Afrika? En het prachtige land ontdekken door de ogen van een ‘local’? Dan is een rondreis door Zuid-Afrika met Sable Tour de ideale manier.

  1. Fem │ Fem op reis zegt:

    Durban, eish! Ik werd er erg treurig van, de contrasten zijn hier zo groot en zo opvallend. Wat Table Mountain betreft ben ik het met je eens: omhoog klimmen (en met kabelbaan naar beneden) is aan te raden. Er zijn makkelijke en moeilijke routes. Ik heb een moeilijke route gedaan (Skeleton Gorge) en vond het ver-schrik-ke-lijk, maar het was tóch echt de moeite waard.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>