Op tv zag ik onlangs een reclamespot van Marokko. Op het einde verscheen de boodschap: “Er zijn landen die je ziel verrijken”. Ik heb Marokko een paar jaar geleden bezocht. Toegegeven, ik was onder de indruk. Maar mijn ziel verrijken? Nee, dat kon Marokko niet. Toch begrijp ik, dankzij mijn reis naar het verre Nieuw-Zeeland, waar de zin in de reclamespot op doelt.

Tongariro-NP

Nieuw-Zeeland ligt een halve wereldbol hiervandaan en is die reis meer dan waard. Een maand hebben mijn man en ik rondgereden door een paradijselijk land dat pas waarlijk mijn ziel verrijkt heeft. Test mijn persoonlijke top tien Nieuw-Zeeland uit van dingen die je zeker moet doen en laat me weten of je even verkocht bent als ik!

Dolfijnen bezichtigen in de Bay of Islands

Tijdens een drie uur durende cruise vaar je langs de 144 eilanden van de Bay Of Islands. Geniet van de eilanden met hun ruwe kusten, ontmoet wilde dolfijnen en vaar door ‘Hole in the Rock’. Volgens de Maori’s brengt het geluk als je een druppel water op je voorhoofd krijgt terwijl je door dit gat in de rotsen vaart. Ik was jammer genoeg geen geluksvogel… misschien jij wel?

de Bay Of Islands

Kamperen in Waipoau Forest

Waipoau Forest is een indrukwekkend oerwoud. Het woud telt zo’n 300 soorten bomen, planten en varens. De bekende kauriboom heeft hier zijn grootste exemplaar staan. Het is eveneens één van de woonplaatsen van de kiwi’s, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Kiwi’s zijn echter schuchtere dieren. Ze komen uit hun nestjes als de avond valt maar zullen zich verschuilen in het bijzijn van mensen. Ik heb geen kiwi’s gezien, enkel gehoord. Beleef een unieke kampeerervaring in Waipoua Forest. Het woud is voorzien van een eigen camping waar je de tent onder enkele palmbomen kan zetten. Heerlijk!

Kamperen in Waipoua Forest

Baden in een zelfgegraven put op Hot Water Beach

Nieuw-Zeeland is een land vol geothermische activiteit. Er zijn vulkanen, modderpoelen, geisers, … en Hot Water Beach: een strand met een warmwaterbron. Bij laagtij kan je een put graven op het strand en baden in het warme water. De locatie van de warmwaterbron was voor ons enkel rond de middag of rond middernacht te bereiken. Wij hebben ervoor gekozen om met de maan als vriend onze kans te wagen. Voordeel: weinig toeristen en een extra magische ervaring.

De Maori’s en een vulkanisch park bezoeken in Rotorua

Bezoek overdag één van de vulkanische parken in Rotorua. Wai-o-tapu was mijn favoriet: een geiser, modderbaden, kokende gekleurde poelen, … De geur van vulkanische activiteit is iets minder (maar went gelukkig wel). Sluit de dag af met een bezoek aan de Maori’s in Tamaki Maori Village. Wees getuige van oude rituelen, zing en dans mee met de Maori’s en geniet van een traditioneel avondmaal.

De Maori’s en een vulkanisch park bezoeken in Rotorua

Wandelen in Tongariro NP (de Tongariro crossing)

Tongariro NP is een park met drie actieve vulkanen en dit merk je aan de unieke vegetatie. Doe de Tongariro Crossing (of zoals wij gedaan hebben: een deel ervan), naar verluid één van de mooiste wandelingen ter wereld. De Tongariro Crossing duurt een hele dag (negen uur). Je wandelt op een actieve vulkaan, langs prachtig gekleurde meren, kraters, vulkanisch gesteente en watervallen.

Tongariro NP

Groene mosselen eten in Havelock

In Havelock vind je een restaurant met de naam The mussel pot. Op het dak staat een grote kookpot met groene mosselschelpen in, heel herkenbaar. Ga zeker eens binnen en probeer de grote, Nieuw-Zeelandse groene lipmosselen. Even lekker als onze Zeeuwse mosselen maar véél groter! Een tip voor wie niet van vis houdt: de pizza is er volgens mijn man ook heerlijk.

The mussel pot

Kajakken in Abel Tasman NP

Abel Tasman NP is een paradijs op aarde. Geniet ten volle van het helblauwe water, de goudgele stranden en de vele dieren die de eilanden bewonen. Het park kan je enkel te voet of met een kajak verkennen. Ik raad je de tweede optie aan. Huur een kajak en trek er in je eentje op uit. Je gaat een onvergetelijke ervaring tegemoet! Naar verluid durven er al eens jonge zeehondjes vooraan op je kajak springen. Ze zijn nog erg speels en schuwen het gezelschap van mensen niet.

Op de Franz Josef Gletsjer wandelen (en ’s avonds ontspannen in de pools)

In Westland National Park vindt je twee gletsjers: de Fox en de Franz Josef gletsjer. Beide gletsjers kan je met een gids bezoeken. Hoe langer je effectief op het ijs wil wandelen (en dus: hoe verder je op de gletsjer wil gaan), hoe meer je betaalt. Wij hebben gekozen voor de ‘half day glacier experience’; een wandeling van een halve dag waarvan we een uur of twee op het ijs konden vertoeven. Voel je een echte avonturier wanneer je met spikes aan je wandelschoenen bevestigd dapper het ijs trotseert.

Franz Josef gletsjer

IJsgrot op de Franz Josef gletsjer

Een leuke extra: in het ticket van je gletsjerbezoek is een bezoek aan de Glacier Hot Pools inbegrepen. De warme baden zijn gevuld met natuurlijk bronwater en zijn omringd door de locale vegetatie. Je bent omgeven door varens, palmbomen,… (die niet van plastic zijn) en de geluiden van de natuur. Ideaal om ’s avonds te ontspannen na de deugddoende inspanning. Ik moet je wel waarschuwen: na deze baden zal je nooit meer zo van center parks kunnen genieten.

Bungee jumpen

Wie een sprong wil wagen, heeft verschillende opties in Nieuw-Zeeland, dat niet voor niets het land van de outdoor sport genoemd wordt. Nabij Qeenstown kan je kiezen om te springen van werelds eerste bungee jump: de Kawarau Bridge. Deze brug is 43 meter hoog; hoog genoeg voor de ‘jumpers’ om te gillen van de adrenaline. Je kan ook kiezen voor de hoogste bungee jump in Nieuw-Zeeland. De Nevis Bridge is bijna 100 meter hoger dan de Kawarau Bridge en bijna 100 NZD duurder. Je moet er iets voor over hebben.

Een cruise door de Milford Sound

Nog een magische plek in Nieuw-Zeeland is Fiordland NP. Bezoek één van de indrukwekkende fjorden of ‘sounds’. Wij kozen voor een twee uur durende cruise op de Milford Sound. Voor mij persoonlijk lang genoeg om de magie van de fjorden op te snuiven.

Een cruise door de Milford Sound

 

Nog enkele extra tips

Pinguïns spotten

  • Pinguïns spotten (een uitgelezen streek hiervoor zijn the catlins)
  • Wandelen (en eten) in Mount Cook
  • De TranzAlpine, naar verluid één van de mooiste treinritten ter wereld
  • Walvissen kijken in Kaikoura

Het toppunt van de prachtige Nieuw-Zeelandse Alpen is voor mij Mount Cook NP. Je kan er heerlijk wandelen, je tent opzetten op de camping midden in de bergen en ’s avonds gezellig dineren in het Old Mountaineers’ Café. Tip: probeer de Old Mountaineers’ Burger; volgens mijn man de beste hamburger die hij ooit gegeten heeft.

Top tien Nieuw-Zeeland: Mount Cook
 

Intussen zal je wel doorhebben dat Nieuw-Zeeland een land vol mogelijkheden is. Er is zo veel moois te zien en te doen. Kortom: geef je ziel een cadeau en boek je volgende reis naar deze magische plaats!

Tekst en foto’s: Ann Wouters

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>