Visum aanvragen voor Vietnam

Als ervaren backpacker reis ik al meer dan 12 jaar over de hele wereld. Ik heb tijdens de voorbereiding van mijn rondreis door Vietnam veel gehad aan de tips en reisverhalen van anderen. Op mijn beurt deel ik mijn reistips over Vietnam. Dit keer over een belangrijk onderwerp, waar zoveel informatie over te vinden is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet; het visum voor Vietnam.

Visum Vietnam

Vietnam is een van de makkelijkste landen om te bereizen, al zul je om het land in te komen, wel wat voorbereidingen moeten treffen. Want een visum krijgen voor Vietnam is net even wat anders dan voor veel andere Aziatische landen. Gelukkig is dit vandaag de dag steeds makkelijker te regelen zoals met het Visum on Arrival (VOA) voor Vietnam. Deze is alleen ‘on arrival’ verkrijgbaar als je voor vertrek een approval letter -ook wel autorisatiebrief- hebt aangevraagd. In deze brief staat dat je toestemming hebt om naar Vietnam te vliegen en daar je visum op te halen. Op het vliegveld in Vietnam ligt dan het visum klaar. Een makkelijk manier om je visum te regelen, zo blijkt, want ongeveer 85% van de reizigers reist zo richting Vietnam.

Vietnam visum in paspoort

Vietnam visum in het paspoort

Wel zijn er wat belangrijke zaken om rekening mee te houden. Dus bedenk even goed wat de antwoorden zijn op onderstaande vragen, dan weet je meteen welk visum het beste bij jouw reiswensen past.

Hoe kom je Vietnam binnen?

Kom je over land aan, via de grens? Of op een vliegveld om je visum voor Vietnam op te halen? Het is belangrijk om te weten dat als je op doorreis bent over land naar Vietnam, zoals vanuit Cambodja, dat een Visum on Arrival niet voldoende is. In tegenstelling tot Cambodja en Laos waar een visum gewoon aan de grens te verkrijgen is, moet je deze voor Vietnam al in bezit hebben wanneer je over land aankomt. In dit geval dien je je visum vooraf te regelen via de Vietnamese Ambassade in Den Haag.

De ambassade is drie middagen per week geopend en je kunt geen afspraak maken; trek er daarom dan ook de tijd voor uit. De kosten voor een single entry 1 month -waarmee je Vietnam één keer mag inreizen- zijn € 62,- bij de ambassade in Nederland.

Kom je met het vliegtuig aan, dan kun je online een approval letter aanvragen. Dat scheelt een hoop geld en tijd, want de kosten zijn online via VisumVietnamExpert.nl € 34,- inclusief stempelkosten bij een single entry.

visum vietnam

Op welk vliegveld kom je aan?

Met een Visum on Arrival kun je op de volgende luchthavens van Vietnam terecht: Ha Noi, Ho Chi Minh City, Nha Trang of Da Nang. Bij aankomst op het vliegveld ligt je visum klaar bij het visumloket. De stempelkosten bedragen 25 USD (visa stamping fee). Binnenlandse vluchten boeken in Vietnam nadat je een visum hebt is geen enkel probleem. Heb je een overstap op een van bovenstaande vliegvelden? Houd rekening met het feit dat je ongeveer 10 minuten tot 30 max bezig bent voor het ophalen van je visum. Heb je bij de overstap minder dan een uur de tijd? Ga dan voor safe en ga langs de ambassade om een visum op te halen of kies voor een VIP pick up, waarbij je een fast track service boekt om vooraan in de rij aan te mogen sluiten.

Rijstvelden in Sapa

Rijstterrassen in Sapa, het noorden van Vietnam

Wat zijn de overige voorwaarden om een visum voor Vietnam te krijgen?

Let op dat je paspoort na aankomst in Vietnam nog 6 maanden geldig is en je drie lege pagina’s hebt in je paspoort. Vliegtuigmaatschappijen kunnen je aan de gate weigeren als dit niet het geval is. Tevens dien je de approval letter, die je online geregeld hebt, uitgeprint mee te nemen. Deze autorisatiebrief dien je te overleggen bij het boarden en bij het ophalen van je visum in Vietnam.

De datum van aankomst kan nooit voor de datum liggen die afgegeven is op de brief. Je kunt dan ook voor de zekerheid beter de datum één dag eerder in laten gaan, voor het geval de vlucht wordt verzet. Je kunt wel altijd na de datum afgegeven op de brief aankomen.

visumvietnamexperts

Hoe lang wil je blijven in Vietnam?

Er zijn verschillende visums voor Vietnam te verkrijgen. Besluit je dat je in Vietnam enkel van noord naar zuid gaat reizen of andersom en het land pas uit gaat als je niet meer terug wilt? Dan is een single entry visum voldoende. Zoals de naam al zegt betekent dit dat je maar één keer in en één keer uit het land mag. Wil je liever de ultieme vrijheid om tussendoor de buurlanden te bezoeken, denk dan na over een multi entry visum. Beide zijn 1 of 3 maanden geldig en hebben een vereiste dat je in eerste instantie per vliegtuig aankomt. Daarna ben je vrij om terug te komen over land. Voor zaken naar Vietnam of meer weten over de verschillende soorten visums? Bekijk de veelgestelde vragen.

Afhankelijk van het visum van keuze zijn dit de bijbehorende kosten:

prijsoverzicht visum vietnam

Wanneer vertrek je naar Vietnam?

Stap je morgen al in het vliegtuig en bedenk je nu pas dat je een visum nodig hebt? Dan is het goed om te weten dat er nog steeds mogelijkheden zijn. Een standaardaanvraag duurt maximaal twee werkdagen, maar er zijn ook mogelijkheden dit te versnellen met een spoedaanvraag van één uur tot één dag. Besef wel dat een visa approval letter ofwel visumautorisatiebrief nog geen visum is! Het is als het ware het voorwerk voor een aanvraag. Dus zorg dat je naast deze approval letter in het bezit bent van een geldig paspoort (meer dan 6 maanden geldig), twee vlotte pasfoto’s 😉 en dat je $25 of het equivalent in Vietnamese dongs in contanten bij je hebt. Dan begint je verblijf in Vietnam sowieso zorgeloos.

jasmijn-polsWeet je de antwoorden op bovenstaande vragen? Dan is een visum aanvragen via de Visum Vietnam Experts een makkie, succes!

Een nomad high five,
Jasmijn Pols

 

Wil jij ook op reis naar Vietnam?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Vietnam in de reisshop.

Dionne
 1. Ik had bij het aanvragen van mijn visum voor Vietnam hetzelfde probleem. Wist door alle verschillende sites en manieren om je visum aan te vragen ook niet goed meer wat ik moest doen. Voor de mensen die dit probleem dus ook hadden heb ik een hele goeie tip! VisumVietnamExpert is echt een super handige website om je visum voor vietnam te regelen. Ze regelen echt bijna alles voor je en het kost helemaal niet zo veel geld. Misschien dat dit ook een lichtpuntje biedt voor iemand ander die ook moet kiezen uit de berg van verschillende visum aanvraag sites.

 2. Hans Aalders zegt:

  Goede voorbereid naar een ander land loond altijd en is een vereiste.
  Medio september maken wij een reis naar Vietnam met een rondreis met Organisatie Fox.
  Goed om te weten dat reisburo,s graag de visa willen regelen maar niet aan ons besteed . € 200 voor twee paspoorten die je dan 14 dagen kwijt bent is al te gortig.
  Gewoon telefonisch contact opnemen met de ambasade in Den haag.Doorgeven wanneer je komt …mnd of Dins of vrijdag.Voor gaat direct verzorgen voor de visa,s kost € 4 extra.
  Binnen 30 minuten dat je weer buiten met geen leeggeplunderd portemonnee.

 3. Hans Aalders zegt:

  Goed voorbereid naar een ander land loont altijd en is een vereiste. Medio september maken wij een reis naar Vietnam met een rondreis met organisatie Fox. Goed om te weten dat reisburo’s graag de visa willen regelen maar dat is niet aan ons besteed. € 200 voor twee paspoorten die je dan 14 dagen kwijt bent is al te gortig.

  Gewoon telefonisch contact opnemen met de ambassade in Den haag. Doorgeven wanneer je komt; maandag of dinsdag of vrijdag. Voor gaat direct verzorgen voor de visa’s kost € 4 extra. Binnen 30 minuten sta je weer buiten met geen leeggeplunderde portemonnee.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>