Mountainbikeliefhebbers kunnen in de bossen van Dorst genieten van een uitdagend en zeer goed onderhouden parcours. Mountainbikeroute Dorst werd lang als Nederlands mooiste mountainbikeroute gezien. En terecht! Van heinde en ver komen mountainbikers hier naartoe.

Boswachterij Dorst

Boswachterij Dorst is een uitgestrekt bosgebied dat zich bevindt tussen Oosterhout, Rijen, Teteringen en Dorst, niet ver van Breda. De boswachterij heeft door de eeuwen heen veel veranderingen ondergaan. Het gebied bestaat voornamelijk uit dennenbos dat in het begin van de 19e eeuw op heidegebied is aangeplant. Dit gebied stond bekend als de Seterse Heide. Zo rond 1850 werd het gebied als militair oefenterrein in gebruik genomen en werd veel bos weer gekapt. Er ontstonden zandverstuivingen, en de nabijgelegen buurtschap Seters moest zelfs met een eikenhakhoutwal tegen het oprukkende zand worden beschermd.

Later is uit de loop van een prehistorische rivier leem gewonnen voor de steenindustrie. De overgebleven leemputten zijn jarenlang door natuurbad Surae gebruikt. Sinds 1899 heeft Staatsbosbeheer het gebied in bezit. Het werd opnieuw ingericht en de militairen vertrokken naar elders. De afgelopen jaren is het bos veel gevarieerder geworden. Rondom de leemputten is een gebied gecreëerd voor Schotse hooglanders.

schotse hooglanders in oosterhout

De Boswachterij Dorst, een bos van ongeveer 1.000 hectare tussen Breda, Oosterhout en Tilburg.

Mountainbikeroute Dorst

De Mountainbikeroute Dorst ligt midden in het gebied van de Boswachterij Dorst. Het is een, voor deze streek, bijzonder landschap: sterk heuvelachtig, met hoogteverschillen tot 10 meter. De korte, steile heuvels in het gebied zijn stuifduinen. Vaker zandverstuivingen genoemd in het binnenland, ontstaan doordat de beschermende vegetatie verdween en de wind vrij spel kreeg. Langs de zandkuil liggen hoge, met eiken begroeide wallen, die in vroeger eeuwen zijn opgeworpen (en verder opgestoven) om het nabijgelegen buurtschap Seters en zijn landbouwgronden voor overstuiving te behoeden.

Mountainbikeroute Dorst Oosterhout

Mountainbikeroute Dorst is 9,4 kilometer lang en behoort tot de beste mountainbikeroutes van Nederland.

MTB-parcours Dorst: spectaculaire singletracks

Het parcours van mountainbikeroute Dorst bestaat geheel uit singletracks. De zwarte bewegwijzering loodst je langs een aaneenschakeling van vele kombochten, steile klimmetjes en afdalingen. De route heeft slechts een paar rechte stukken van hooguit 100 meter. Voor de rest is het nergens op het parcours rechtdoor knallen. Scherpe bochten, felle klimmetjes, hier en daar een kleine drop. De trails worden zeer goed onderhouden en het gehele MTB-parcours ligt in het bos. Met een lengte van 9,4 km is het mogelijk om de route meerdere malen te rijden. Je kunt je rondetijden bijhouden via het Strava-segment. En zo vergelijk je direct jouw inspanning met die van anderen mountainbikers op dit parcours.

MTB Oosterhout

Met negen kilometer is de mountainbikeroute van Dorst in een klein half uurtje te doen, en voor een aantal mountainbikefanaten is de route zelfs in 20 minuten te doen!

Mountainbikeroute Dorst maakt onderdeel uit van MTB Tracks Oosterhout, een routenetwerk met een gezamenlijke lengte van 32 kilometer. Hieronder vallen de routes Dorst, Teteringen (Cadettenkamp) en Oosterhout (Vrachelen). De routes kunnen elk afzonderlijk gereden worden maar zijn ook onderling verbonden. De verbindingsroutes zijn gemarkeerd met het groene MTB-teken.

MTB route Dorst Oosterhout

Natuurpoort Bos & Co

Gelegen aan de rand van Boswachterij Dorst is Natuurpoort Bos & Co het startpunt voor jouw MTB-rit. Maar ook voor een heerlijke wandeling of geasfalteerde fietstocht ben je hier aan het juiste adres. Met een open stuifzandgebied, een kunstroute voor wandelaars, een speelbos voor kinderen (De Heksenberg) en één van de best gewaardeerde mountainbikeparcours van Nederland heeft de Boswachterij veel te bieden.

Mountainbike verhuur Dorst

In natuurgebied Boswachterij Dorst is het heerlijk fietsen op de uitdagende en goed onderhouden mountainbikeroutes. Vanuit BOS & Co zijn diverse bewegwijzerde fietsroutes uitgezet. Deze routes voeren je langs de mooiste plekjes in de Baronie, een bruisende streek rond Breda met veel historie en mooie natuur. En een eigen fiets hoef je niet eens mee te brengen, je huurt ze gewoon op NS-station Breda of bij Bos & Co (ook kinderfietsen). Er is tevens een afspuitplaats voor de mountainbike. Meer informatie: mountainbike huren Oosterhout.

Natuurpoort Bos & Co Dorst

Ook worden hier mountainbike clinics gegeven, voor jong en oud aan groepjes vanaf zes personen. Je kunt je eigen fiets meebrengen of er een huren bij BOS & Co. De clinics worden gegeven door ervaren instructeurs en worden uiteraard aangepast aan het niveau van de deelnemers. Een twee uur durende MTB-clinic kost € 37,50 per persoon en dat is inclusief de huur van een mountainbike en helm.

Bos en Co Oosterhout

De buitenbar van BOS & Co is tijdens de corona lockdown open voor warme dranken to-go.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>