Krimpenerwaard waterwonderland

Nederland, waterland. Dit geldt in het bijzonder voor de Krimpenerwaard, een ‘eiland’, midden in het Groene Hart. Je kunt er varen, roeien, kanoën, zwemmen, schaatsen of met een heuse waterbus jouw bestemming bereiken.

Onderweg is het genieten van het oer-Hollandse groene veenweidelandschap, waar de koeien nog gewoon in de wei staan en waar je heerlijk geniet van rust en ruimte. Naast water, weidelandschap en flora en fauna, zijn in de Krimpenerwaard ook mooie dorpjes en gezellige stadjes te vinden, allemaal verbonden door de vele sloten en rivieren. Kortom, alle ingrediënten voor een spetterend dagje uit of een korte vakantie in eigen land.

Varen in Krimpenerwaard

Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard.

De Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen de steden Rotterdam en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de grens van de Krimpenerwaard. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente de Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Schoonhoven.

Molen in Krimpenerwaard

Op het water

“Hoi daar”, roept de familie Kruis in koor. Twee kano’s komen ons tegemoet peddelen. “Als het zonnetje schijnt, vind je ons hier op het water”, vertelt vader Kruis. “We rijden altijd naar een van de zes startpunten en volgen de bordjes langs de route van knooppunt naar knooppunt.” De Krimpenerwaard heeft een eigen kanoroutenetwerk met knooppunten, met 65 kilometer aan vaarplezier. De negenstartpunten zijn makkelijk te bereiken, want ze liggen allemaal bij parkeerplaatsen. Onderweg staan informatiepanelen met een kaart van de Krimpenerwaard. Wie geen eigen kano heeft, kan terecht bij kanoverhuurders in Lekkerkerk en Haastrecht. “Wij gaan weer verder hoor, we hebben nog even te gaan voor we in Schoonhoven zijn, waar we lekker gaan lunchen.” Meer informatie over het kanoknooppuntennetwerk op www.heerlijkbuiten.nl.

kanoen in Nederland

De Krimpenerwaard heeft een eigen kanoroutenetwerk.

Waterbus zonder file

Natuurlijk ontbreekt in een waterland als Nederland de waterbus niet. Opstappen kun je op verschillende plekken zoals de stormpolder van Krimpen a/d IJssel, of een halte eerder, bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Ook Ben en Linda Zweers pakken vandaag de waterbus. Met hun fietsen aan de hand, lopen ze aan boord. “We gaan vandaag naar de molens van Kinderdijk. Dit heet dan wel een waterbus, maar het voelt als een soort minicruise. We genieten van het prachtige uitzicht op de oevers, we zitten heel comfortabel en de fietsen gaan gewoon mee, gratis. En betalen voor de waterbus doe je gewoon met je OV-chipkaart, net als in een gewone bus. Makkelijk toch? Hier geen files of drukte, voor je het weet zijn we al bij Kinderdijk. Dan is het nog een klein stukje fietsen en je ziet de molens al.”

Kinderdijk Nederland

De negentien molens van Kinderdijk zijn een internationaal bekend Nederlands symbool.

Zelf varen

De Krimpenerwaard kun je natuurlijk ook varend bezoeken, met een eigen of gehuurde boot of sloep. Vanuit alle hoeken van Nederland komen jaarlijks vele bezoekers varend over de IJssel en Lek de Krimpenerwaard vanaf het water bekijken. De jachthavens aan deze rivieren zijn de perfecte plek om aan te leggen en te overnachten, op de eigen sloep of in sfeervolle hotelletjes of B&B’s. Bezoek de gastvrije dorpjes en stadjes van de jachthavens zoals Zilverstad Schoonhoven, Lekkerkerk en Krimpen aan den Lek.

Zwemmen

Zwemmen, surfen en zonnen: ook daarvoor ben je in de Krimpenerwaard aan het juiste adres. Veel dorpskernen hebben zwembaden met ligweides en er is zelfs een recreatieplas in het Krimpenerhout, voor een heerlijk dagje ‘strand’. Lekker zwemmen, zonnen op het strandje en spelen op de speelweide. Je kunt er ook surfen. Meer informatie op www.uitindewaard.nl/naar-buiten/zwemmen

Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>