Leer Spaans in Argentinië

Jascha, 23 jaar, is drie maanden geleden uit Nederland vertrokken om in Buenos Aires de Masterfase van zijn studie af te ronden. Op dit moment volgt hij Spaanse lessen en werkt bij een Spaanse School: Expanish. Lees hier ons interview met hem.

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië. Dankzij talloze winkels en boetieks, zijn architectuur, zijn culturele leven, restaurants en zijn kosmopolitische bevolking van overwegend Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse, Engelse, Oost-Europese, Arabische en Aziatische herkomst, staat Buenos Aires ook als het Parijs van het zuiden bekend.

Hoe kwam je op het idee om naar Argentinië te verkassen?

Na mijn succesvol afgeronde bachelorstudie aan de Universiteit van Amsterdam wilde ik een tijdje in het buitenland studeren en leven. Ik heb er de voorgaande jaren elke zomer voor gezorgd dat ik twee maanden vakantie nam/kreeg en dat ik naar een ver land kon. Ik ben naar verschillende werelddelen geweest en Latijns-Amerika was altijd mijn favoriet.

Waarom Buenos Aires?

De keuze voor Buenos Aires was voor mij vrij simpel. Het is naar mijn mening veruit de mooiste stad in Latijns-Amerika waar ik ben geweest. Voor de rest is Argentinië door de gigantische mix van culturen een land dat aan de ene kant iets Latijns-Amerikaans heeft (tranquilo…tranquilo), maar aan de andere kant ook iets West-Europees (door de vele Spaans, Duitse en Italiaanse invloeden). Het is ook ongelooflijk leuk om te zien dat de Argentijnse achternamen zo verschikkelijk ver uit elkaar liggen. Het ene moment ben je met een typische “Gonzales” in gesprek en het volgende moment komt er ene “Kirchner” om de hoek.


Welke uitdagingen kwam je allemaal tegen?

De vraag is eigenlijk vooral welke niet. Ik denk dat wanneer je naar een Zuid-Amerikaans land wilt emigreren (voor een bepaalde tijd), je moet accepteren dat bepaalde dingen langer gaan duren en moeilijker gaan zijn. Ik ben bijvoorbeeld de tel kwijtgeraakt over de hoeveelheid uren die ik heb doorgebracht om een mobiel telefoonabonnement aan te schaffen waar internet bij zit. En zo kan ik me ook herinneren dat ik met Google Translate op mijn telefoon bezig was om aan een supermarktmedewerker te vragen waar ik ontstoppingsmiddel voor mijn wasbak kon vinden. Maar de voldoening is uiteindelijk vele malen groter wanneer het water eindelijk op een normale manier door je afvoer stroomt!

Wat is er leuk aan het volgen van een taalcursus in Buenos Aires?

Expanish is een school in het centrum van Buenos Aires waar veel culturen samenkomen. Je zit bijvoorbeeld met zes mensen in een klas en allemaal hebben ze een andere nationaliteit: Brazilianen, Europeanen, Amerikanen, Aziaten, van alles wat.Zoals aangegeven heb ik les bij Expanish. Dit is een school in het centrum van Buenos Aires en het mooiste aan de school vind ik de hoeveelheid culturen die er samenkomen. Je zit bijvoorbeeld met zes mensen in een klas en allemaal hebben ze een andere nationaliteit: Brazilianen, Europeanen, Amerikanen, Aziaten, van alles wat. De leraren zijn erg goed in staat om toch de motivatie voor iedereen groot te houden om ook buiten de klaslokalen zoveel mogelijk Spaans te praten.

Na de lessen is Buenos Aires een prachtige stad om te verkennen en er zijn gigantisch veel activiteiten die je kan doen. Bovendien ben ik een groot fan van het accent, de klanken en de typisch Argentijnse woorden klinken ongelooflijk mooi!

Wat is je tofste reiservaring?

The Pink House in Buenos AiresIk denk dat de mooiste reiservaringen altijd de dingen zijn die je niet verwacht. Natuurlijk is het erg leuk om bij de “Casa Rosada” in Buenos Aires te kijken en heel mooi om de “Machu Picchu” in Peru te zien. Veel van deze attracties zijn ook heel indrukwekkend, maar het mooiste blijft wanneer er opeens wat gebeurt. Een prachtige zonsondergang ergens in de bergen, een willekeurige demonstratie in de straten, het interessante gesprek met iemand van de lokale bevolking, dat moment dat je eindelijk dat ontstoppingsmiddel aan het afrekenen bent. Dat zijn voor mij de mooiste ervaringen.

En natuurlijk niet te vergeten de vrienden die je over de hele wereld hieraan overhoudt. Je moet je als persoon openstellen tot het maken van nieuwe vrienden, en dit was en is niet altijd even makkelijk. Het geeft een enorme kick wanneer je eenmaal ergens in een vreemd land, middenin de woestijn waar de dichtstbijzijnde toerist in geen velden of wegen te bekennen is, wordt uitgenodigd voor een feest.

Is er voor studenten nog meer te beleven in Argentinië?

Het is vrij simpel. In Argentinië is alles. Het mooist vind ik het beschreven met het feit dat er woestijnen in het noorden zijn en gletsjers in het zuiden. Er is zee en strand in het oosten, en er zijn hoge bergen waar je kan skiën in het westen. Buenos Aires is verder een stad die vol staat met cultuur en interessante dingen om te bezichtigen, zelfs de gewone gebouwen zijn vaak al prachtig om te zien! Het uitgaansleven in Buenos Aires is fantastisch en ongelooflijk groot. Honderden restaurantjes waar je lekker kan eten, duizenden barretjes, enorm veel grote clubs en voor elke subcultuur is er uiteindelijk wel wat. Ik denk dat vervelen voor een student er hier niet in zit.

Group at Iguazu Falls

Heb je tips voor andere studenten?

Simpel: ga Spaans leren! Nee, maar alle gekheid op een stokje. Spaans is een van de drie wereldtalen. Latijns-Amerikaanse landen (en Argentinië in het bijzonder) zijn landen in opkomst. In de toekomst zal in elk mogelijk beroep de kennis van de Spaanse taal op z’n minst een pré zijn.

Hoe regel je zoiets?

Ik denk dat je het regelen van twee kanten kan bekijken. De “organiseer” kant en de “doe” kant. De “doe” kant overschatten veel mensen. Ik heb namelijk op internet gezocht welke master ik wilde doen, de universiteiten gemaild, hieruit een keuze gemaakt, een ticket gekocht en ben vertrokken. Wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt (voor mij: masterstudie doen en Spaans leren) is dit onderdeel niet zo moeilijk. Gewoon gaan en je ziet wel waar je terecht komt. Ik heb daarbij altijd voor ogen gehouden dat het ergste wat kon gebeuren, is dat ik niet toegelaten zou worden tot de universiteit en dat ik na zes maanden (redelijk Spaans sprekend) terug zou moeten keren naar Nederland. En zes maanden in Argentinië wonen en een extra taal leren is niet zo’n straf, vind ik…

De “organiseer” kant kan soms redelijk frustrerend zijn. Ik denk dat ik een understatement maak wanneer ik zeg dat bureaucratie mij niet echt ligt. Gelukkig heeft de universiteit waar ik ga studeren iemand die zich ontfermt over de internationale studenten. Deze vrouw heeft mij vrij veel uitgelegd over het proces van het aanvragen van een visum en een verblijfsvergunning, in Argentinië DNI genaamd (Documento nacional de indentidad). Op internet is hierover een hoop informatie te vinden. Bij Expanish hebben we hierover een blog geschreven: DNI proces. Verder zal je afhankelijk van je eigen budget beurzen moeten aanvragen. Ik denk dat de beste tip in deze is: vraag informatie aan de lokale bevolking of aan de Nederlandse ambassade in het land waar je gaat studeren. Deze mensen hebben hier regelmatig mee te maken en hebben er dus verstand van. Desalniettemin is het een frustrerend proces (waar ik nu nog steeds middenin zit), waar je doorheen zal moeten.

Mendoza is gelegen aan de voet van het Andesgebergte, ongeveer 960 km ten westen van Buenos Aires. Mendoza is het economisch hart van de Argentijnse wijnindustrie. Mendoza telt 5 verschillende wijngebieden met circa 140.000 ha wijnstokken. Mendoza Ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië.

Waar verblijf je?

Ik heb op dit moment een studiootje in Buenos Aires. Toen ik net aankwam, trok ik in, in een hostel. Via de medewerkers van het hostel, de mensen van mijn universiteit, en via internet heb ik toen veel informatie opgedaan over de mogelijke locaties om te gaan wonen in de stad en de prijzen die daarbij horen. Ik was op dat moment gewend aan de (laat ik het subtiel uitdrukken) aparte woningmarkt in Amsterdam. Buenos Aires is in dat opzicht een zeer waardige concurrent.

Er zijn twee markten: een voor buitenlanders en een voor Argentijnen zelf. De huisbazen willen graag de huur in dollars (ze hebben geen vertrouwen in hun eigen munteenheid na de crisis van 2001), terwijl het op dit moment voor een buitenlander niet mogelijk is om deze dollars op een legale manier te verkrijgen. Er zijn gigantisch veel sites waar je appartementen kan zoeken en vinden. Ook hier geldt de tip: vraag aan de lokale bevolking of ze adviezen hebben. Zij wonen hier (normaal gesproken) al hun hele leven en zij weten hoe alles functioneert en hoeveel iets zou moeten kosten. Verder kan je altijd kijken op de website craigslist.com. De prijzen die hier vermeld worden, zijn over het algemeen gezien te hoog en vaak staat de prijs aangegeven per week. Toch staat er regelmatig wat nuttigs tussen.

Wat zijn je toekomstplannen?

Typical Homestay BedroomOp dit moment werk ik bij Expanish, vanaf eind maart begint mijn studie die ongeveer anderhalf jaar gaat duren. Het idee is dat ik tijdens mijn studie ook door blijf werken. Dat is eigenlijk in grote lijnen mijn planning. Ik ben in de afgelopen periode niet terug naar Nederland geweest. Het is wel de bedoeling om een keertje terug te komen in de komende twee jaar, maar er staat nog niks specifieks op de planning. Voor de rest zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik ben redelijk flexibel dus wanneer er iets komt dat ik wil doen of wil proberen, dan zal ik dat doen.

Slotwoord?

Ik nodig iedereen van harte uit om bij Expanish Spaans te komen leren! Ik weet zeker dat jullie het een fantastische ervaring zullen vinden en dat het voor de toekomst altijd in je voordeel zal werken wanneer je Spaans spreekt. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent. We hebben hier leerlingen tussen de 16 en 80 jaar oud, dus voor iedereen is er wel wat hier. Hasta Pronto!

Saludos,
Jascha

Wil jij op reis naar Argentinië en tijdens jouw reis een Spaanse les volgen? Dat kan! Lokale reisexpert Sjors helpt je met het samenstellen van je ideale rondreis.

  1. Imme Pijnappels zegt:

    Hola, wat een leuk verhaal! Als het mogelijk is, zou ik graag contact willen opnemen met Jascha, aangezien ik zelf ook overweeg om mijn master te doen in Buenos Aires. Ik ben dan ook erg benieuwd naar hoe het is gegaan bij hem. Hoor het graag, saludos

  2. Maria ten Hoeve zegt:

    Fantastisch, Buenos Aires lijkt mij ook een prachtige stad om een keer naar toe te gaan. Ik heb vroeger Spaans geleerd op een taalkamp voor jongeren en dit was ook een geweldige ervaring. Ik zou wel weer eens wat Spaans willen bijspijkeren, wie weet is mijn volgende trip ook wel naar Argentinië.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>